Wpis z mikrobloga

@masz_fajne_donice:

Czyli państwo przejmuje wszystkie duże spółki i kończy się jakakolwiek innowacja.

nawet komunistyczne chiny zrozumiały że państwo nie stworzy innowacyjnych spółek ale wykopowe/redditowe komuchy marzą żeby żyć w Korei Północnej.

Przecież jest dokładnie odwrotnie, mentzen miał akurat racje, że prywatnemu biznesowi nie opłaca się bawić w innowacje i badania.
  • Odpowiedz
nic takiego nie napisałem, wymyśliłeś sobie argument który próbujesz obalić.

@zenon_z_chorzowa1: Napisałeś.

w sumie... fajny pomysł :D

Więc co się dzieje z majątkami ludzi którzy mają firmy warte po 200 miliardów? Np Amazon.
Napisałeś że powyżej miliarda mają przepadać - rozumiem że w ręce państwa bo kogo innego?
  • Odpowiedz
Przecież jest dokładnie odwrotnie, mentzen miał akurat racje, że prywatnemu biznesowi nie opłaca się bawić w innowacje i badania.

@loginnawykoppl: Jest dokładnie jak napisałem. Wymień dowolną innowacyjną spółkę jaką znasz i zobaczymy czy państwowa czy prywatna.
Chińskie firmy technologiczne też są prywatne.
  • Odpowiedz
@Efeljot:

pewnie, niech np musk sprzeda wszystkie akcje jakie ma żeby zapłacić ten podatek i tysiące ludzi na bruk i upadek firm a co więcej koniec jakichkolwiek dalszych wpływów z podatków jakie płaci on i te spółki xD fantastyczny pomysł

Ja myślałem że jak się akcje sprzedaje to po prostu kto inny jest właścicielem a tu się okazuje że firma upada i wszyscy lecą na bruk.
  • Odpowiedz
@CzajnikZniszczenia: ale ja nie mówię, że kapitalizm to idealny system.
Ale mylenie się przy skali, co powoduje zmiany o rzędy wielkości, to jest kompletna kompromitacja, która z automatu powoduje, że twierdzenia OPa są bezwartościowe.

Nie da się traktować poważnie kogoś kto wykłada się na podstawach.
  • Odpowiedz
@Greensy Wtedy powstanie niewolnictwo. Bierzesz sobie takich niewolników na chatę, na których jest zapisany majątek. Żeby ci z tym nie uciekli to są zamknięci w wielkiej posiadłości.
  • Odpowiedz
te „miliardy” to nie jest żywa gotówka tylko chociażby udziały w spółkach, czy nieruchomości. To nie takie proste ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@dqdq1: Proste

Jeśli posiadasz akcje dowolnej spółki warte 1 mld i jej notowania rosną o 10%, to zostajesz z tym jednym miliardem a państwo przejmuje tyle akcji, żeby ci wyszedł miliard.
  • Odpowiedz
Ja myślałem że jak się akcje sprzedaje to po prostu kto inny jest właścicielem a tu się okazuje że firma upada i wszyscy lecą na bruk.

@loginnawykoppl:

Wycena akcji jest w pewnym stopniu kwestią percepcji, wiec jak zaczniesz gremialnie wyprzedawac to rynek zareaguje paniką i cena moze znacząco spaść, jebiąc w dupę inwestorow.
Firma moze nie imploduje ale na pewno nie pozostanie to bez konsekwencji, do tego jest dosc mocno
  • Odpowiedz