Aktywne Wpisy
czarrny +3
Czy Waszym zdaniem opłaca się brać AC do auta o wartości 26k? Auto będzie użytkowane w dużym mieście.
Koszt AC 1488zł.
#motoryzacja #finanse #kiciochpyta
Koszt AC 1488zł.
#motoryzacja #finanse #kiciochpyta
źródło: temp_file1182500063809495684
Pobierz
dos_badass +83
źródło: 20251130_113723
Pobierz

Dla wszystkich przerażonych sytuacją na CCC przybywam z wytłumaczeniami.
Otóż na CCC siedzi kilka(dzisiąt najpewniej, w KNFie zgłoszonych jest ich tylko 7, a jest ich zapewne o wiele więcej) funduszy szortujących wasze akcje.
Fundusze te pożyczyły i wrzuciły na rynek 10 mln akcji, które stanowią ~1/3 free floatu CCC, zbijając kurs od maja. Utylizację mieli już grubo ponad 90%, czyli pożyczyli już ponad 90% akcji możliwych do pożyczenia.
Za chwilę będą musieli te akcje pozbierać (bo jak się coś pożycza to trzeba oddać), przypominam że mają do zebrania 1/3 akcji dostępnych na rynku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To nie jest porada inwestycyjna.
Witamy na GPW
źródło: obraz
PobierzTeraz jeszcze pojawił się jakiś sensacyjny artykuł że niby "CCC gnije od środka" od Ningi Research czyli... jednego z funduszy który gra na spadki.
Ogólnie sprawa wygląda na jakąś grubą manipulację, ciężko powiedzieć co z tego wyniknie. Ja zakładam wystrzał za niedługo, bo nie da się ściągnąć z rynku 1/3 towaru bez podbijania jego ceny, ale kto wie jak będzie
Niemniej myślę, że najpierw pourywa im rączki na JSW i tam short interest zaraz będzie jeszcze większy, bo jakaś ustawa Górnicza z
Ciekawie się zrobiło po tym artykule od Ninigi, bo z jednej strony grube oskarżenia ale rzucane przez firmę której zależy na zbiciu kursu.
Link: https://x.com/NingiResearch/status/1978727717026537850
A shorty mają niełatwe zadanie zebrania tego wszystkiego co wrzucili. Następne miesiące mogą być interesujące.
I do tego grają na spadki.
źródło: obraz
Pobierzźródło: obraz
Pobierzhttps://x.com/GPW_Trader2022
Dobra ale nie porównujmy zwykłej firmy handlowej która działa na wolnym rynku z jakąś polską kopalnia k---a węgla kamiennego xD
Kto normalny chce inwestować w firmę która jest dotowana z rządu, ma dyrektora z nadania, tabun roszczeniowych pracowników i wydobywa surowiec od którego się odchodzi.
Na JSW już ile miesiecy na niego czekacie? 1,5 roku?
Ma znaczenie, ja się nie dziwie że JSW nie wystrzeliło i nie czekam na SS bo go tam nie będzie.
Na CCC jest co innego, fundusze wrzuciły na siłę 1/3 towaru z wolnego obrotu w 3 miesiące sztucznie zwiększając podaż papiera.
Teraz ten sam papier muszą sztucznie wyzbierać, nie wiem czy to się skończy SS ale na pewno będzie wygenerowany sztucznie popyt na papier. No chyba że Ningi i
Ale po wszystkim myślę że będzie taki o----m że ludzie przyjdą powiedzieć że chcą więcej.