Wpis z mikrobloga

Aktywny tempomat - ktoś ma w Skodach i używa, polecacie?
Do DSG ale auto bez auto hold (trzymania na hamulcu). Generalnie to ostatnie kilka lat miałem auto manual bez tempomatu więc i automat plus tempomat robi robotę ale dopłata jest niewielka. Bardziej się zastanawiam realnie jak działa czy nie hamuje za bardzo jak np ktoś na autostradzie się wciska przy wyprzedzaniu, czy w 2 stronę - odpowiednio szybko dogazuje jak auto z przodu kończy wyprzedzanie.
No i jakoś tak nie mam zaufania aż do tylu systemów, czy nie odwali np jak czujnik jakiś się zabrudzi śniegiem czy w dużym deszczu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#motoryzacja #skoda #fabia #samochody #kupnosamochodu
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niemodnie: Nie wiem jak w vagach ale w bmw i mercach to zdecydowanie to pierwsze (podejrzewam, że to standard), hamuje zaraz jak ktoś się wciska, do tego minimalna odległość od pojazdu przed tobą jest na tyle duża, że realnie nie da się z tego korzystać na polskich drogach bo zaraz ktoś się przed ciebie będzie próbował wcisnąć, a dodatkowo tempomat Cię wyhamuje xD

chyba, że jedziesz sobie nieco poniżej limitu
  • Odpowiedz
  • 0
@__MadCat: no tego się obawiam zwłaszcza że jeżdżę na trasach głównie Kraków - Rzeszów i Kraków - Katowice gdzie zwłaszcza w 1 opcji jak zachowam chociaż połowę odległości za autem z przodu to się jeszcze dwóch typów wepcha.a mając aktywny da się go przełączyć na ten zwykły? I ręcznie tylko ustawiać?
  • Odpowiedz
@niemodnie: Jeżdzę służbowym RS ze wszystkim co mieli w ofercie. Zrobione mam niecałe 20k km. Jak się przyzwyczaiłem i nauczyłem jeżdzić z asystentami to sobie je chwalę. Aktywny tempomant włączam tylko na autostradach. Przyśpieszanie na włączonym aktywnym temp jest zazwyczaj wystarczające, tylko w niektórych sytuacjach trzeba dodać manualnie gazu ale to też zależy od trybu w jakim jeździsz. Co do utrzymywania odstępu, to musisz sobie sam ustawić co ci najbardziej
  • Odpowiedz
  • 0
@Kuriozal: no w sumie na normalnym tempomacie to też 55 sobie ustawie i też nie myślę? A czytanie znaków hmm, na jeździe próbnej mi wczoraj skoda źle jeden znak złapała plus nie rozpoznała żółtej linii (remonty autostrady) więc w 30 min to tak średnio z systemów bylem zadowolony. No ale były remonty i miliard znaków i linii
  • Odpowiedz
@niemodnie: Mam aktywny tempomat i DSG z 2015. Wziąłem go ze względu na długie trasy. Max 160 km/h jeśli dobrze pamiętam (była jakaś lepsza wersja radaru co pozwalała jechać szybciej, ale to trzeba być p-----------m) i nie można przełączyć na zwykły. Przy okazji masz awaryjne hamowanie, bo jest radar z przodu. Radar nie wykrywa stojących pojazdów, tylko te w ruchu, więc w korku trzeba zachować czujność. Też nie miałem HOLDa,
  • Odpowiedz
@niemodnie: w dsg masz aktywny tempomat z traffic jam. Odległości możesz sobie ustawić. Aktywny potrafi wyhamować do zera (w manualu do 30). Czyta znaki więc z 120 na 90 potrafi zmniejszyć prędkość. Jak ktoś się wepchnie to raczej musisz sam wyhamować.

Masz filmik jak to działa w starszym systemie.
memory - @niemodnie: w dsg masz aktywny tempomat z traffic jam. Odległości możesz sob...
  • Odpowiedz
@niemodnie: mam Octavię z DSG i aktywnym tempomatem i powiem tak:
- przy małym ruchu i jeździe ~zgodnie z limitami działa bardzo dobrze;
- przy dużym ruchu i z-----------u nie sprawdza się xD.
  • Odpowiedz