Wpis z mikrobloga

Mirki branżowe, byłem na spotkaniu z chłopem od pompy ciepła, mówi, że od 2026 jest zakaz sprzedaży pomp spoza UE i ceny pomp poszły mocno w górę, namawia mnie na all in one splita jakiegoś. Wyliczył zapotrzebowanie ~10kw dom 250m2 ocieplony, okna trzyszybowe,
Odnośnie cen pomp mówi prawdę, czy w ciula leci? Bo z tego co czytam tag to podobno ceny poleciały na ryj właśnie, a nie w górę.
Kogo szukać do podłączania pompy, firmę typowo od pc + fotowoltaiki czy zwykłego elektryka + hydraulika znaleźć?
#budowadomu #pompaciepla #fotowoltaika
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smway: Do podłączania i ustawiania pompy weź firmę się w tym specjalizującą. Moja sugestia, jeśli masz miejsce i warunki gruntowe rób dolne źródło w postaci odwiertu. Wtedy pompa nie musi się tak męczyć w zimie, żeby nagrzać dom.
  • Odpowiedz
  • 2
@MickM: niestety pompa gruntowa to duża inwestycja, mieszkam też w zachpom blisko morza, u nas nie ma srogich zim, śnieg nie leży dłużej jak tydzień w roku, także nie będę cudował
  • Odpowiedz
@smway: Myślę że leci w ciula, pompy pompy poszło cenowo strasznie w dół. Pompę musi podłączyć i uruchomić gwarant urządzenia czyli firma od której urządzenie kupujesz.
  • Odpowiedz
@szarin: Nie. Kupiłem chińskiego monobloka i podłączyłem sam, wezwałem za free serwisanta do uruchomienia i mam odebraną pompę z gwarancją na 3 lata.
  • Odpowiedz
  • 0
@spoon22: jak Ci się spisuje? ja raczej wolałbym splita, bo dygam odnośnie przerw w dostawach prądu, bo wioska pod miastem, a nie samo miasto, przynajmniej tak to rozumiem
@milo1000 orientujesz się, czy są to duże różnice w cenie montażu i samej jednostki?
@szarin tak właśnie myślałem, podejrzewam, że w grudniu to co się nie sprzedało będą oddawać za pół darmo żeby się pozbyć gorącego kartofla
  • Odpowiedz
@spoon22: @smway Też mam monobloka Galmet 8gt który dziś kosztuje około 12k pln, działa wyśmienicie już 3 rok leci zużycie prądu przez całą chałupę około 5500kWh chata 120m2 (połowa chaty z 1952r druga połowa 2022) wszędzie podłogówka
  • Odpowiedz
@smway: Mam dopiero pierwszy sezon, grzeje ok 20dni i po przejściu z ekogroszku to jest niebo a ziemia, zero hałasu w domu, zero kurzu, zero targania węgla i wszystko ustawiam kilkoma klikami na sterowniku. Mam monobloka 6kw kaisaia to pobór prądu przy domu 90m2 z podłogówką to teraz jakieś 5kwh/dzień.
Brałem mono bo cena jaka zawołali mi za montaż splita zbiła mnie z nóg, za kaisaia splita 6kw z montazem
  • Odpowiedz
@smway: ale bzdury Ci wciska, koszt Kaisai to było jakieś 6k za splita, plus kolejne 5k akcesoria, plus zbiornik CWU 3-5k. Panasonic to jakieś 14-16k za samą jednostkę.
  • Odpowiedz
niestety pompa gruntowa to duża inwestycja,

@smway: Moja rada - zrób wycenę. Mój sąsiad mówił to samo - "Za drogo będzie"; "A masz wyceny?"; "Nie"; "To weź."
Efekt, ma gruntową ;)

I weź wyceny od 3 firm co specjalizują się w powietrznych i 3 od gruntowych (ci co robią powietrzne mówią, że się nie opłaca, bo mają szybszą i
  • Odpowiedz
@spoon22: Ile zużywałeś ekogroszku? Chodzi mi czasami po głowie pompa przez swoją bezobsługowość jako kolejne źródło. Na pewno nie chcę zrezygnować z kotła na węgiel bo jestem zdania, że nigdy nie wiadomo co się stanie i lepiej dywersyfikować. Jeżeli chodzi o zasilanie to nie problem bo parę miesięcy temu zrobiłem sobie awaryjne zasilanie całego domu. Nie wiem jeszcze jaka moc byłaby mi potrzebna, ale po dociepleniu domu parę lat temu
  • Odpowiedz
za 8000zl mam zainstalowanego splita 8kw . 8k za pompę z instalacją:)

@Mateos2: @Djelon: właśnie bym powiedział, że tyle powinna kosztować z instalacją powietrzna. Jeżeli ma to być

cena... 55200 brutto

to już srogie przegięcie. Ale przy takich cenach rozważałbym serio gruntówkę. Ale właśnie, jeżeli to ma być ~10k PLN to się nie ma co zastanawiać.
  • Odpowiedz
orientujesz się, czy są to duże różnice w cenie montażu i samej jednostki?

@smway: W cenie jednostki to chyba nie są duże różnice. Monobloka możesz sobie całkowicie sam podłączyć, jeżeli masz trochę umiejętności elektryczno-hydraulicznych, ja u siebie mam splita i też hydraulikę i zasilanie zrobiłem sam, zawiesiłem pompę, podłączyłem do obiegu wody itp., chłopaki tylko przyjechali, zamontowali jednostkę zewnętrzną, podłączyli i nabili czynnik, uruchomili i podbili gwarancję. Za całość, tj.
  • Odpowiedz