Wpis z mikrobloga

Mirki branżowe, byłem na spotkaniu z chłopem od pompy ciepła, mówi, że od 2026 jest zakaz sprzedaży pomp spoza UE i ceny pomp poszły mocno w górę, namawia mnie na all in one splita jakiegoś. Wyliczył zapotrzebowanie ~10kw dom 250m2 ocieplony, okna trzyszybowe,
Odnośnie cen pomp mówi prawdę, czy w ciula leci? Bo z tego co czytam tag to podobno ceny poleciały na ryj właśnie, a nie w górę.
Kogo szukać do podłączania pompy, firmę typowo od pc + fotowoltaiki czy zwykłego elektryka + hydraulika znaleźć?
#budowadomu #pompaciepla #fotowoltaika
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@szarin @milo1000 @mirekwirek dzięki za opinie, ale korzystając z tego, że mam przyłącze gazu do budynku chyba jednak zdecyduje się na gaz z sieci, bo paranoja z tymi pc, jak pytam po znajomych, to nikt nie ma mniejszych rachunków po przejściu z gazu na pc
  • Odpowiedz
@smway: Jakoś strasznie się spieszysz, a taką inwestycję trzeba na spokojnie przemyśleć. I ciężko porównywać takie niby opinie innych. Nie znasz zapotrzebowania na ciepło tych domów, jaką temperaturę lubią w domu, czy ogarniają te urządzenia, etc.

Nie mówię, że gaz jest zły.
  • Odpowiedz
@smway: Teraz to jest rzut kostką. Miałem ten sam dylemat. Weź pod uwagę pewne sprawy: kocioł gazowy z podłączeniem nie będzie w zakupie tańszy niż PC, musisz mieć komin i kontrolę kominiarza, w pomieszczeniu gdzie instalujesz kocioł musisz mieć dopływ powietrza i wentylację grawitacyjną, niedługo wejdzie też pewnie ETS2 i gaz zdrożeje. Patrz też na to jaki masz rodzaj ogrzewania, PC jest lepsza do niskotemperaturowego, jaka jest charakterystyka energetyczna budynku,
  • Odpowiedz
@smway: ceny całościowo kotłowni powinny spaść o 5k bo zakończył się już mój prąd 6.0 gdzie dawali na bufor/ zbiornik cwu/magazyn ciepła te 5k
  • Odpowiedz
  • 0
@Mateos2: jakim sposobem zrobiłeś to za 8000zł?
@mirekwirek nie spieszę, pół roku czytam i się zastanawiam, ale każdy chwali swoje/to co sprzedaje
@milo1000 mam doprowadzony gaz z sieci do budynku, koszt gazu to będzie może 1/3 pc. komin mam, ogrzewanie 100% podłogowe

https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-z-montazem-panasonic-tcap-9kw-audyt-dotacja-serwis-CID628-ID16Irbe.html

Jeszcze takie coś znalazłem w okolicy, co sądzicie o takich montażystach? Podejrzewam, że cena będzie o wiele lepsza
  • Odpowiedz
@smway: Jak będziesz brał kocioł gazowy, to nie zapomnij, że do podłogówki musi mieć duży zakres modulacji i przydałoby się też sterowanie pogodowe (zewnętrzny czujnik). Jak już będziesz miał zainstalowany, to rób pomiary, porównamy koszty za rok (ʘʘ)
  • Odpowiedz
mówi, że od 2026 jest zakaz sprzedaży pomp spoza UE i ceny pomp poszły mocno w górę

@smway: pewnie, dlatego Nibe monobloka kupisz w Leroy za 5k. Nawet na R290 mocno siadły, a zaczynały z bardzo wysokiego pułapu
  • Odpowiedz
każdy chwali swoje/to co sprzedaje

@smway: pompa ciepła w hurcie niewielu ponad 4 netto.
2k netto za montaż (usługa)
1k netto za drobiazgi

Żadnych wynalazków typu filtry magnetyczne. Przyłącze ppr32
  • Odpowiedz
mam wycenę split Mitsubishi 8kw z montażem, cena... 55200 brutto, z zasobnikiem wody 300l

@smway: dostałem oferty od 8 do 40k.
Też chcieli wymieniać mi zasobnik mimo że mam prawdziwy nierdzewny z płaszczem grzewczym.

Znalazłem lokalną mała firmę która ogarnia i wie co robi.
1 dzień roboty, 1 osoba i zrobione.
  • Odpowiedz
co sądzicie o takich montażystach?

@smway: wiesz co, ja mając jakąś podstawową wiedzę na temat teorii i praktyki potrafię dosyć szybko w rozmowie wyczuć czy ktoś ogarnia czy opowiada bajki.
Ale jest ciężko
  • Odpowiedz
nikt nie ma mniejszych rachunków po przejściu z gazu na pc

@smway: bo najlepiej miec mix - grzać prądem jak jest tani i nie ma mrozu. Odpalać gaz jak jest już mróz i prąd drogi.
Jak masz odpowiednio dużą i głęboko podłogowke to można nagrzać w dzień energią z paneli - połowę sezonu grzewczego tak się da oblecieć
  • Odpowiedz
bo najlepiej miec mix - grzać prądem jak jest tani i nie ma mrozu. Odpalać gaz jak jest już mróz i prąd drogi.

@Mateos2: Pytanie czy to się faktycznie opłaci, bo jak sobie policzysz stałe koszty tego gazu (abonament + serwis), to może bardziej opłaca się w te mrozy dogrzać biokominkiem, grzałką, farelką, albo gazem z butli.
  • Odpowiedz
@milo1000: zależy od kosztów. Opłaty stałe to 300zl rocznie bodajże. Serwis;) ja nie uznaję.
Przy -20 ciężko dogrzać się farelką, a przy wentylacji mechanicznej kotłownia w salonie odpada
  • Odpowiedz