Wpis z mikrobloga

#gielda No helloł, na giełdzie a gdzie?

Obecną sytuację widzę tak:

SP500 rośnie bo rośnie. Nic nie jest ważne. Jesteśmy już dawno za etapem gdzie ktoś pytał "dlaczego?".
tom-ek12333 - #gielda No helloł, na giełdzie a gdzie? 

Obecną sytuację widzę tak:

S...

źródło: obraz

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@breakdown1: 0-1year to tylko dla przechowania kasy i odsetek. Prawdziwe ryzyko i potencjał tkwi w bezpośrednich np. 1.25% 2050 US. Ale tego w XTB nie ma więc najbliższych ich zastępstwem jest DTLA na XTB.
Dodatkowo ja tego nie polecam. Wskazuje co będę robił ja zapewne
  • Odpowiedz
  • 1
@makolem: dodatkowo rzad nie emituje obligacji długich po obecnych odsetkach. Bardzo mało jest takich długich i są one rzadkie.
Rzadkie i tanie bo każdy kto rozumie obligacje wie dlaczego.
  • Odpowiedz
@tom-ek12333 tak Tomku, spadek jest możliwy na giełdzie. Dzięki za ostrzeżenie bo nikt tego nie wie tu🙃
Najlepszy jest ten fragment o potędze złotówki. Zrozumienie mechaniki kursów walut najwyższych lotów😊
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: obligacje długiego konca krzywej wcale nie muszą zachowywać się tak jak dotychczas w reakcji na obniżki stóp. Mówiąc wprost dług publiczny US rośnie i może rosnąć niebezpiecznie wysoko co spowoduje wzrost ryzyka i spadek zaufania inwestorów do kupna długu. Zatem żeby zachęcić do kupna, Fed będzie musiał płacić więcej. Tym samym yield wzrasta, cena maleje. Dodatkowo, spadająca cena dolara może offsetować dla Ciebie wzrosty jakie uzyskasz. No bo chyba
  • Odpowiedz
  • 0
@Bartekc7: Zauważ, że ja pokazuję rozwiązania i możliwości. To jest trudne.

Krytykowanie i pisanie oczywistości jest łatwe. Nie idź najprostszą drogą.

Złotówka- waluta światowa USD ma słaby rok, spada. Waluta kraju w centrum Europy na granicy wpływów ma bardzo dobry rok. Co wybierasz na
  • Odpowiedz
@tom-ek12333 Tomku ale to właśnie ty pokazujesz oczywistości. Np tlt i rentowności są odwrotnie skorelowane i wystarczy odwrócić wykres. To nie jest żadne rozwiązanie tylko zwyczajna korelacja. O Vix już pisałem w twoich postach chyba ze dwa razy. On na nic nie czeka tylko jest wynikiem czegoś bo jest wyliczalny.
Zaśmiałem się z argumentu o potężnej złotówce. Mam nadzieję że ty serio nie myślisz że dolar tak spadł tylko w stosunku
  • Odpowiedz
Oczywiście że się okaże. Ja się nie upieram co do kierunku. Natomiast nie łapie twojego twierdzenia że musi urosnąć bo jest nisko na wykresie. Tak to nigdy nie działało.
  • Odpowiedz