Wpis z mikrobloga

Mireczki, mam Forda Focusa mk3 2.0 tdci (chyba to też jest 2.0hdi w citroenach) z 2013 roku i ogółem problem jest taki, że nie trzyma 90 stopni, max 85 jest, a po mieście około 73-78, czytałem na forach, że niby to normalka w tych silnikach, ale mi się wydaje, że to termostat.
Pytanie czy ktoś miał z tym doświadczenie i czy faktycznie jest to normalka, czy jednak wymienić termostat:)

#diesel #citroen #ford #mechanikasamochodowa #samochody
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Yawimaya: no bo to dziwne, wydawało mi się, że samochody powinny trzymać 90 stopni, poza tym temperatura otwarcia termostatu to 83 stopnie a wąż z termostatu do chłodnicy jest ciepły przy 70 stopniach
  • Odpowiedz
@zaburbator to normalka jest. Szwagier ma ten silnik w mondeo 2.0 i to akurat ustawił sobie temperaturę na bieżąco na bieżąco. Zazwyczaj pokazuje 73-77. Ten typ chyba tak ma, lepsze to niż ponad 100 w astrze ,gdzie zdaniem producenta to norma ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@CzarnyOwiec @Scybulko: wymieniłem na nowy termostat z Vernet, 180 ziko i działa git, są 82 stopnie ale chyba tak powinno być, bo wskazówka temperatury jest we właściwym położeniu. Polecam wymienić bo spalanie też lekko spadło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz