Wpis z mikrobloga

#gry #xbox
Z ceną gamepassa że podniosą było do przewidzenia bo przez lata m$ dopłacał do interesu. Tylko że ceny się podnosi jak twoja usługa staje się monopolistą, a nie w takiej sytuacji jak teraz. Czyli musi się im d--a palić. Moim zdaniem to już powoli koniec marki Xbox.

To też pokazuje, że gamedev to branża na styku technologii i sztuki więc nie da się po prostu wykupić studia i zmusić ich do robienia dobrych gier. Dobre gry tworzą wybitni ludzie, którzy przeważnie po wykupieni odchodzą sobie na emeryturkę z milionami na koncie :)
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tubkas12: połączą xboxa z pecetem tak jak z asus rog ally. Przy tych cenach abonament nie ma sensu, mam od hindusów abonament do listopada 2026 a tak raczej będę kupował gry na promkach czy od eneba,kinguin. Zanim ceny wywali w kosmos kupiłem kilka gierek na stałe na Eneba łącznie z MajnKraftem czy Mortal Kombat i jakimiś wyścigami więc moją świętą trójcę na konsolkę mam ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
  • 1
@KakaowyTaboret: u mnie podobnie, miałem gejpassa przez 3-4 lata ale zrezygnowałem i używam steam. Czekam na steamie na promocje i kupuje. Cenowo wychodzi podobnie ale mam dużo lepszą, bo własną, bibliotekę gier.
  • Odpowiedz
@tubkas12: 115 x 12 = 1380zł na rok, no ja tyle na kupno gierek nie wydam przez rok, mało kto tyle wyda chyba że kupuje na premiere gierki po 300zł, za taką kwotę rocznie można mieć naprawdę dużo gier na steamie czy epicu, nie mówiąc nawet żę korzystajac z kluczykowni jeszcze wiecej można miec
  • Odpowiedz
  • 11
@kromeczek: amerykanie płaczą, że muszą płacić 30$, a to dla nich jak 30 zł prawie. polakom to srogo d------i xd w polskich realiach jak piszesz - to już jest kompletnie nieopłacalne. nawet jak kupujesz CODa to pewnie będziesz grał głównie w coda, więc i tak bardziej się opłaca kupić po normalnej cenie..
  • Odpowiedz
@tubkas12: nawet ten argument ze masz gry xboxa, activision itd na premiere do mnie nie trafia za bardzo, to trzeba mieć spore parcie na granie w to co akurat korporacje reklamują bo na serio wole sobie zagrac już po hypie ale z poprawionymi błędami, dodanym kontentem czy nawet całkowicie przebudowaną grą tak jak np cyberpunka mocno pozmieniali w aktualizacjach.
  • Odpowiedz
@preseed42: to jeszcze lepiej, ich portfolio gier starszych niż rok powinno tam być w całości, plus oddałbym nawet jakiś abonament world of warcraft w pakiecie z tym ultimate
  • Odpowiedz
@tubkas12: Przeszarżowali grubo z Bethesdą, Activision i grami first party w abo od premiery. Ja nie wiem jak oni wyliczyli, ze te zakupy im się zwrócą. Nawet przy obecnych podwyżkach i gdyby wszyscy opłacali wersję Ultimate Gamepassa, to przy obecnej liczbie subskrybentów potrzeba prawie 6 lat, żeby odzyskać zainwestowaną kasę (a przecież produkcja gier i utrzymanie tych studiów dalej kosztuje). No i to ekstremalnie optymistyczna prognoza, bo wersję Ultimate opłaca
  • Odpowiedz
@tubkas12: dodaj jeszcze duza podwyzke cen konsol, ktorych i tak za bardzo nikt nie kupuje bo nawet nie ma jak i gdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°) wygląda jak próba wyciśnięcia co się da z obecnych klientów przed zamknieciem tematu. Szkoda bo myslalem, ze faktycznie wroca do gry w momencie gdy poszli na zakupy oraz zapowiedzieli XSX, ale wyszlo jak zawsze te przejete studia albo nie wypuscily
  • Odpowiedz
  • 0
@Eugeniusz_Zua:

Koniec to bylby juz 10 lat temu gdyby nie wprowadzili gamepassa, ktory choc okazal sie tymczasowym zastrzykiem pobudzajacym to w dluzszym okresie czasu rowniez zabojczym

To prawda
  • Odpowiedz
potrzeba prawie 6 lat, żeby odzyskać zainwestowaną kwotę

Błąd logiczny. Gdy kupujesz kilogram złota to nie musisz czekać aż złoto podrożeje o 100%, żeby odzyskać zainwestowaną kwotę.

Wystarczy, że je po prostu sprzedasz.
  • Odpowiedz
@tubkas12: Nie jest monopolistą i nigdy by nim nie został, po 8 latach można się z tym pogodzić w końcu i przejść do rentownej części planu. Oni przez pierwsze lata dawali niemal co miesiąc gamepassa za 4 złote. Pozwalali ludziom za grosze kupować go na 3 lata do przodu. Wszystko to aby uzależnić od siebie graczy i zaszantażować ich pustą biblioteką na steamie jak się już wycofają. No i tak
  • Odpowiedz