Wpis z mikrobloga

w nawiązaniu do tego znaleziska:

Szwajcaria system "kaucyjny"

to pozwolę sobie dodać komentarz jako że mialem okazję dość długo mieszkać w CH. Tak, to prawda, kaucji na butelki nie ma, i faktycznie w każdym praktycznie sklepie jest możliwość wrzucania butelek plastikowych po napojach i np po chemii domowej. Jest jednak kilka ALE.

Otóż śmieci tzw zmieszane wyrzucane są w specjalnych workach. Każda praktycznie gmina ma swoje worki, za które płaci się znacznie więcej niż za zwykły worek. Co to daje? Otóż jeśli produkujesz mniej śmieci, płacisz mniej za ich wyrzucanie. Produkujesz dużo? Płacisz więcej, bo zużywasz więcej worków. Poniżej link do sklepu Coop, gdzie są podane ceny worków per kanton:

Coop worki na śmiei

Są miejsca w CH, gdzie śmieci odbierane są z ulicy. Działa to tak, że śmieci wystawia się w konkretny dzień dla danej ulicy i przyjęte jest, że śmieci można wystawić najwcześniej wieczorem przed dniem poprzedzającym ich odbiór.

Poza zbieraniem przez sklepy plastikowych opakowań, w miejscowościach są dodatkowe punkty selekcji butelek szklanych i puszek. Ciekawostka - butelki są selekcjonowane na podstawie koloru - białe, zielone, brązowe. Oczywiście kaucji brak. Zagęszczenie tych punktów bywa różne - czasami bliżej, czasami dalej. W tych punktach nie ma możliwości utylizacji plastikowych butelek.

Reasumując - mieszkający w CH muszą zapier...ć przynajmniej do 3 różnych punktów, żeby selekcjonować odpady - osobno zmieszane, osobno plastik, osobno butelki i puszki. I nikt im za to nie płaci, nie ma żadnej kaucji etc itp. Chyba że ktoś mieszka na takim osiedlu, że wszystko ma pod ręką, ale mieszkając w CH od Sankt Gallen do Genewy w różnych częściach kraju nie spotkałem aż takiego luksusu. To nie tak jak w Polsce, że idę do miejsca na odpady i wszystkie kontenery są na miejscu.

Odpowiedniki polskich PSZOK też są. I o ile rzeczy typu papier (stare gazety, pisma etc itp) można zutylizować w takich miejscach za darmo, o tyle rzeczy inne, np meble, jak najbardziej - można zawieźć, ale za ich przyjęcie w "PSZOK" należy płacić. Można również kupić specjalne naklejki jeśli ma się do wyrzucenia np meble. Oklejone elementy wystawia się w wyznaczone miejsce i są odbierane. Oczywiście są limity odnośnie tego co można w ten sposób wystawić do odbioru. To rozwiązanie dla tych, którzy np nie mają samochodu. Nie jest to super drogie, ale też nie jest mega tanie. Dlatego w CH na stronach typu "OLX" można znaleźć sporo ogłoszeń w stylu "oddam za darmo" jako sposób na pozbycie się większych rzeczy z domu. Kolejna rzecz to tzw "Brocki" czy też "Brocken House" - sklepy z używanymi rzeczami. Jeśli ma się coś, co nadaje się do użytku i nadaje się to ponownie do sprzedaży, można się skontaktować z takim sklepem i oni mogą to odebrać. NIe wiem jak to wygląda od strony kosztów, ale takie rozwiązanie też jest. Nie wiem czy w całej CH, ale w kantonie Sankt Gallen, a dokładniej w samym mieście, raz do roku była akcja, gdzie za darmo można było wystawić różne rzeczy i miasto organizowało odbiór. Gminy organizują również odbiory np kartonów, papierów - są dokładne instrukcje jak to należy wystawić. Np papiery (reklamy, ulotki, gazety etc) mają być związane sznurkiem i zrobione jako paczka. Jeśli będę np w reklamówce - nie odbiorą. I tak, wszystko trzyma się w domu, wystawia się takie rzeczy dopiero dzień przed planowanym odbiorem, a te w zależności od gminy są częściej lub rzadziej, ale nie co dwa dni. Raczej co kilka tygodni. I to nie tak, że kiedy jest dzień odbioru papierów typu gazety można wystawić kartony. Nie, na kartony jest osobny dzień.

A tutaj link do ichniejszego "PSZOK" z listą tego, co można oddać za darmo, a za co trzeba płacić:
szwajcarski PSZOK
jeśli komuś nie chce się czytać, to za opony trzeba płacić. Nie, nie ma tak, że raz do roku opony oddaje się za free. Polecam również przyjrzeć się godzinom otwarcia... I nie ma tak jak obecnie w mieście, w którym mieszkam w PL, że regularnie (u mnie mniej więcej raz na 2 tygodnie) wystawia się gabaryty, które miasto odbiera za free. Mało tego! Mogę z miastem 2 razy na rok uzgodnić indywidualny odbiór gabarytów za darmoszkę.

I teraz najważniejsze. Dlaczego to działa? Dlaczego płacą za worki więcej niż za zwykłe? Dlaczego worki, które odbierane są z ulicy nie leżą tam np 4 dni bo ktoś za wcześnie wystawił? Bo jak Szwajcar zobaczy, że ktoś nie stosuje się do zasad to bardzo, bardzo możliwe że zrobi to, co skreśl co uważasz za zgodne z własnym światopoglądem:
A) informuje odpowiednie służby w poczucie obowiązku
B) podpie...la sąsiada/ów
Obojętnie co wybrałeś - jeśli nie stosujesz się do zasad masz bardzo dużą szansę na konsekwencje. Legendy miejskie głoszą, że nie raz i dwa worki na śmieci były trzepane, żeby namierzyć delikwenta znajdując w odpadach np jakiś rachunek z imieniem i nazwiskiem etc itp.

#systemkaucyjny #smieci #szwajcaria

• 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@reaction_c:
Potwierdzam, wszystko się zgadza. Bardzo dobrze napisany post.

Dodam historię znajomej. Do kartonów dodała kartony z mlekiem, które nie są liczone jako karton (śmieci mieszane). Zadzwonił do niej ktoś z miasta żeby to wyjaśnić, ale znajoma nie znała jeszcze niemieckiego, więc się nie dogadali. Parę dni później przyszedł mandat na 180 CHF.

Inna dostała mandat za wystawienie kartonów na kilka dni przed dniem wywozu (pomyliła dni).
  • Odpowiedz
@reaction_c
Ja dodam, że jak to w Szwajcarii dokładny system zależy od kantonu i gminy.

U mnie worków na śmieci zmieszane (które mają u mnie kolor pomarańczowy) nie wystawia sie na zewnątrz, tylko zanosi do publicznego kontenera na śmieci zmieszane - jakieś 50 m od domu. Gmina poustawiała kontenery na tyle gęsto, że każdy dom ma blisko do najbliższego. Są opróżniane raz w tygodniu.

Odpadki zielone spod domu raz w miesiącu
  • Odpowiedz
  • 0
@manedhel: masz rację, co gmina to organizacja odbiorów śmieci może wyglądać inaczej. Starałem się napisać post jak najbardziej ogólny, zbierając doświadczenia z różnych miejsc, w których mieszkałem. Porównując do Polski - serio, jest znaczenie wygodniej niż w CH. Przynajmniej u mnie - butelki wyrzucam w tym samym miejscu co zmieszane, i papier i bio tak samo. Nie ma selekcji szkła po kolorze. A już odbiór nadgabarytów typu meble za free
  • Odpowiedz
@reaction_c: nie musisz się zgadzać ale nie przedstawiaj swoich doświadczeń jako schemat który obowiązuje tutaj w całym kraju, bo tak nie jest.
Nazywanie ~2 CHF za 35L worek zaporową ceną to beka, szczególnie przy tutejszych zarobkach. Nie wiem jak dużo śmieci musisz produkować. Ja przy gotowaniu w domu, 2 osoby plus kot co tydzień wyrzucam jeden worek. U mnie worki (a właściwie naklejki) akurat kosztują 1.5 CHF, szczerze to mogłyby
  • Odpowiedz
@reaction_c: jeśli myślisz, że odbiór śmieci jest w Polsce za darmo to się mylisz. Każdy płaci w czynszu, a mieszkańcy domów jednorodzinnych jeszcze sami muszą to załatwiać, tak więc można przypisać cenę za jeden worek lub gabaryt i wg mnie byłoby sprawiedliwiej gdyby ta cena była stała a nie zależna od ilości domowników.
  • Odpowiedz
nielegalnego worka w kontenarze na śmieci zmieszane

@manedhel: niby rozumiem treść tego całego komentarza i jak rygorystyczne są tam przepisy ale ten fragment że worek może być nielegalny jest dla mnie absurdem na który parsknąłem, bo ja od dawna nie stosuję zwykłych worków na śmieci tylko wrzucam do reklamówek po zakupach, a że są mniejsze to częściej wynoszę po prostu śmieci, i tak oto recyklinguję torebki po zakupach zamiast je
  • Odpowiedz
@mikrokokos: kiedyś zdaje się cena wywozu śmieci była zależna od ilości kontenerów. Jak to funkcjonowało każdy wie, najmniejszy możliwy kontener pod domem a reszta śmieci w najlepszym wypadku wokół kontenera w najgorszym w pobliskim lesie
  • Odpowiedz
  • 3
@NissanZ32: będę przedstawiał rzeczy tak jak je widzę i prawda jest taka, że wyrzucasz jeden worek na tydzień tylko dlatego, że wyrzucasz butelki (plastik, szkło) do innych miejsc, za darmo, bez kaucji. Tak samo prawdą jest to, że w Polsce, dokładnie jak napisałeś, jest ryczałtowa opłata za śmieci - wyrzucasz czy nie - płacisz. Ty wyrzucasz 5 worków w PL, sąsiad 20 - płacicie tyle samo. Ja nie próbuję napisać
  • Odpowiedz
@mikrokokos: co mieszkańcy domów muszą załatwiać? Składają jednorazowo deklaracje do gminy ile osób mieszka w domu i to wszystko. Opłaty gmina sama nalicza i odbiera.
  • Odpowiedz
  • 2
@reaction_c
OK, to teraz lepiej rozumiem ten system, że płaci się za worki,
Masz rację, taki system wydaje się lepszy szczególnie dla osób które wyrzucają mniej śmieci lub Segregują, bo w moim przypadku często wiata śmietnikowa na osiedlu jest przepełniona, nie nadążają z odbiorem, tyle ludzie wyrzucają śmieci,
W sumie ten system szwajcarski zachęca też to ekologii i większego pilnowania co się kupuje, żeby nie produkować śmieci, zmaist kolejnych opakowań można
  • Odpowiedz
@reaction_c z takich bardziej zaskakujących rzeczy, to Szwajcarzy zbierają tylko plastikowe butelki, reszta plastiku trafia do zmieszanych. W coopie ostatnio wprowadzili akcję zbierania wszystkich plastików, ale działa to tak, że później wywożą je do Niemiec xD

Tak poza tym to opowieść z cyklu "tak działa to u mnie". U mnie gabaryty też zbierają lokalnie raz na miesiąc za darmo. A jeśli myślisz, że szwajcarskie worki na śmieci są drogie to widać
  • Odpowiedz
@reaction_c: No i u nas też opłacało się kartony czy puszki czy butelki zbierać osobno żeby raz na jakiś czas wywieźć to na PSZOK czy inny skup. W domu jednorodzinnym raczej nie było problemu z miejscem na to. Można było dzięki temu sporo zaoszczędzić na wywozie śmieci. Aktualnie za śmieci płaci się od powierzchni czy jak tam sobie gmina wymyśli więc każdy ma wywalone i wszystko leci do kubłów.

Swoją
  • Odpowiedz
  • 1
@bn1776: raczej zmusza - jak nie będziesz segregował, to koszty worków, czyli śmieci, mogą urosnąć. Plus kary za niestosowanie się do przepisów. Ale zapomnij w CH o tym, że masz w jednym miejscu kontenery na zmieszane, szkło, plastik, metal etc itp. To jest rozproszone.
  • Odpowiedz
@NissanZ32: 2.6 CHF za worek nie jest ceną zaporową przy tutejszych zarobkach, ale jest ceną wystarczająco wysoką, w porównaniu do kosztów normalnych worków, mającą skłonić ludzi do samodzielnej segregacji, co działa bardzo dobrze.
  • Odpowiedz
@reaction_c: czyli teraz wzorem Szwajcarii będziemy płacić mniej za wywóz śmieci bo będzie ich mniej, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To która gmina w Polsce ogłosiła już obniżki cen wywozu śmieci?
  • Odpowiedz