Wpis z mikrobloga

Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
ChlopoRobotnik2137 - Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście ...

źródło: image

Pobierz
  • 327
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pełno leży puszek i butelek porozbijanych na ulicach.

@malykrecik69: to chyba nie byłoby problemem wejść na streetview i pokazać nam ze 3 takie przypadki? czas start
bo nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja dawno na mieście nie widziałem nawet jednej butelki poza koszem
  • Odpowiedz
Mega straszne, bo elita internetu bedzie wozic raz na miesiac wiekszy worek na smieci z butelkami w bagazniku samochodu

@DominiCanes: obecnie w miesiacu mi schodza 2 worki z scisnietymi butelkami - ile ich bedzie na miesiac jak nie beda zgniatane?
@jakis_login: to moze byc jedyny plus tego systemu - ze przejde na cos takiego. Od dawna myslalem ale brakowalo bodzca.
  • Odpowiedz
@unguided1989: @jakis_login : No tak ale jak chcesz się napić piwa będąc na mieście, ja nie biorę z nalewaka bo jest gorszej jakości tylko w butelce. I co mam pod stolikiem trzymać worek na śmieci i z baru iść n------y do automatu? Druga sprawa, że pewnie późno w nocy automaty nie będą otwarte bo będą w sklepie.
  • Odpowiedz
  • 2
@ChlopoRobotnik2137 LOL, w lidlu ten system od dawna i działa na samoobsłudze. Nie zwalaj na system nieogaru pracownika.

Nie rozumiem tego zesranska o kaucje, w przeszłości to było, działało dobrze, ale przecież lepiej żeby pełno śmieci było.
  • Odpowiedz
@Korandosama

@ChlopoRobotnik2137: czekam aż zrobią coca-colę w kartonach <3

No to sobie jeszcze poczekasz.( ͡° ʖ̯ ͡°)

Coca-Cola, jako jeden z kluczowych członków założycielskich Krajowego Systemu Kaucyjnego (KAUCJA.PL), zarobi na systemie kaucyjnym poprzez współfinansowanie infrastruktury oraz systemu zbiórki, co pozwoli jej spełnić nowe regulacje prawne dotyczące zbiórki opakowań i osiągnięcia wymaganych poziomów recyklingu, a także dzięki potencjalnym oszczędnościom na kosztach utylizacji
  • Odpowiedz
@Alfiarz: No to posmiejcie sie z ludzi bez samochodu i prawa jazdy. Tak wam szybko do smiechu, gdy chodzi o wyszydzanych psiarzy, palacych, srących, rowerzystow i wszystkich grup spolecznych, tak samo "glabow" z prawej strony, lewej i inne podzialy. Nie masz samochodu? Kup sobie. Beka z wykopkow bez samochodu, niech lata jeden z drugim z worem tramwajem w miescie albo pksem 50km do powiatowego.
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137 byłem w Szwecji, Niemczech, Danii nie raz i wiem jak działa system. Są to kraje gdzie istnieje poczucie wspólnoty i nikomu nie przeszkadza oddanie paru buteleczek do automatu. Ba, w Szwecji nawet segregują bio odpady obowiązkowo co jest niepojęte dla wykopka.
  • Odpowiedz
Są to kraje gdzie istnieje poczucie wspólnoty

@malykrecik69: takie jak polska w której sortujemy odpady na odpowiednie frakcje, każde gospodarstwo domowe

nawet segregują bio odpady obowiązkowo co jest niepojęte dla
  • Odpowiedz
Nie wprowadzaj w błąd, sklepy mają obowiązek przyjmować wszystkie opakowania z kaucja bez względu na to, gdzie je kupiłeś.

@Waleczny_Kalafior: Nikogo w błąd nie wprowadzam. Napisałem że dzieje się to teraz? Nie, kiedyś. Może za młody jesteś i nie pamiętasz kolekcjonowania paragonów. Bo jak nie miałeś paragonu, to zostawałeś z butelkami jak Himilsbach z angielskim.
  • Odpowiedz
@Templar: dzięki za odp, to została tylko kwestia faktycznej ilości zanieczyszczeń kranówki i praktycznego wpływu na zdrowie, może się okazać, że w danym miejscu woda jest dobra i nie trzeba jej filtrować. Jak to sprawdzić? Wodociągi musiałyby robić pomiar w punktach końcowych (pewnie muszą robić), pozostaje kwestia doprowadzenia bezpośrednio do domu. Myślę, że w praktyce trzeba to sobie indywidualnie ocenić na oko. Takie tam dywagacje.

Ps: nie grałeś w ET
  • Odpowiedz
@jerzu70 Napisałeś:

kupisz Colę 1,75 litra w Biedronce, bo tam takie są, a potem butelkomat w Lidlu Ci tego nie przyjmie, bo to nie ich butelka.

Ani to czas przeszły, ani prawda, bo od samego początku automaty w Lidlu łykają butelki z Biedry.
  • Odpowiedz