Wpis z mikrobloga

• 376
@Dawul ale ma rację, dlatego w Polsce podatki i prawo musi być skomplikowane bo jak nie polski przedsiębiorca odrazu znajduje dziurę.
  • Odpowiedz
  • 13
@fraciu: wiadomo, przeciez Facebook, Google placa w Polsce CIT jak trzeba, wcale tak nie jest, ze kazda firma chce zmaksymalizowac swoj zysk, powiem Ci wiecej, nawet ci "prospoleczni" popierajacy razemitow czy pis, tez chca zwiekszyc swoj zysk, ubierajac to w piekne hasla solidarnosci, sprawiedliwosci spolecznej. Taka jest natura czlowieka.
  • Odpowiedz
@Dawul: no i to właśnie mam zamiar robić.

Kiedyś kupiłabym taką którą da się zrecyklingowac i wrzuciła do tworzyw sztucznych. Teraz będę kupować tylko te nierecyklingowane i wyjebię do zmieszanych.

Gratuluję ekologicznych pomysłów.
  • Odpowiedz
  • 6
@swinkapl: czego wymagac od goscia, który napisal ksiazke o clickbaitowym tytule nadajaca sie do dluzszego artykulu w Fakcie czy Super Expressie.
  • Odpowiedz
  • 3
@Dawul a od czego jest? Państwo prowadzi politykę i tym samym reguluje rynek pod swoją politykę. Podatki progresywne, regresywne, różnego rodzaju "furtki", polityka przemysłowo, itp.
  • Odpowiedz
  • 3
@fraciu: państwo nie jest od regulacji rynku dla samej regulacji rynku, czego nie rozumiesz? Jak zaczyna regulowac rynek dla zrobienia samej regulacji to potem mamy takie kwiatki jak z systemem kaucyjnym.
  • Odpowiedz
  • 12
@fraciu: koniecznosc biegania z niezgniecionymi butelkami do sklepu, prawdopodobny wzrost rachunkow za smieci, ograniczona liczba sklepow, ktore beda uczestniczyly w systemie, sklepy sobie moga wybrac jak beda Ci zwracaly kaucje, kolejki do maszyn, których okolica pewnie bedzie sie kleiła.

albo też prawo źle napisane.

No jak przeciez panstwo jest od regulowania rynku, obojetnie czy jest to sensowne czy pozbawione sensu. Powinieneś byc zadowolony.
  • Odpowiedz
@Dawul: Jezu ale fikoł Śpiewaka. Bo na zachodzie wcale nie obchodzą absurdalnych praw, a w Polsce wcale nie ma nowych technologii typu Paczkomaty, Bliczek czy topowe gry video. Ale oczywiście musi się przywalić do Polaków bo nie wytrzymie.
  • Odpowiedz
@BardzoSmutny: Wiedźmin 3 to jedna gra a nie kilka gier.

@Dawul Byłem w kilku krajach z systemem kaucyjnym na butelki i kolejki przy tych maszyna są rzadkością.
Ale zgaduje że początkowo nie będą one w każdym większym sklepie.
  • Odpowiedz
  • 2
@denerwujesie no prawda, chodz to pokazuje cwaniactwo przedsiębiorców. Zresztą to i tak się nie przyjemnie nie wiem po co ta dyskusja.

@Dawul ależ ja się cieszę, mieszkałem dawno temu w kraju gdzie taki system dział i było w pytę, dał bym tylko jeszcze większego fanta. Co do cen za wywóz śmieci to tu powinno zadziałać państwo, bo też nie rozumie z jakiej paki cena miała by wzrosnąć, już i tak
  • Odpowiedz
@Dawul: widziałem takie butelki za granicą już, to nie wymysł Polaków.

To też drugi plus, bo powyżej 3 litrów nie muszą mieć nakrętek przymocowanych. XD
  • Odpowiedz
@fraciu

@Dawul ale ma rację, dlatego w Polsce podatki i prawo musi być skomplikowane bo jak nie polski przedsiębiorca odrazu znajduje dziurę.

Mamy to we krwi. Zauważyłeś jak wyglądają konkursy u nas? Pełno regulaminów, wykluczeń - tylko temu, bo jak ktoś nie wygra to zaraz sprawdza czy nikt nie złamał reguł i było legalnie xD
  • Odpowiedz
ale ma rację, dlatego w Polsce podatki i prawo musi być skomplikowane bo jak nie polski przedsiębiorca odrazu znajduje dziurę.

@fraciu: Wystarczy wprowadzić ustandaryzowane opakowania wszystkiego w spożywce, odbierane gdziekolwiek ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz