Wpis z mikrobloga

każda konfrontacja będzie miała negatywny skutek, w Polsce najlepiej szybko biegać. No chyba że musisz bronić bliskich
  • Odpowiedz
  • 302
@Filip3k91: to, że jest taki przepis nie znaczy, że nie zostaniesz aresztowany, potraktowany jak przestępca, że spędzisz sporo czasu w areszcie, że prokurator będzie chciał zrobić z Ciebie mordercę/przestępcę i że sędzia nie wyda absurdalnego wyroku.
  • Odpowiedz
@salo91 generalnie sie tak nie dzieje. Jest pare pojedynczych przypadkow w ktorych ktos uzyl niewspolmiernych srodkow i ktos np postrzelil goscia ktory uciekal, wiec nie bylo zagrozenia w momencie uzycia broni. To ze prokurator zalozy sprawe to jego obowiazek zeby zbadac okolicznosci zdarzenia i czy nie przekroczyłeś granic. Wiekszosc takich spraw jest na samym koncu umarzanych w przeciwienstwie do tego co mowisz.

Ale wiadomo, jestesmy na wykopie, tutaj ludzi by zabijano
  • Odpowiedz
@Filip3k91 w większości spraw, jak złodziejowi obijesz solidnie ryja, to jak przyjedzie policja, to nawet ci pomoże tuszować sprawę jeżeli przegniesz pałę i się będzie z niego śmiać
  • Odpowiedz
@Filip3k91: Był wysoko postawiony wojskowy który bandytom którzy weszli do domu jego rodziny strzelił w głowy i go za to posadzili.
A w co ma strzelać człowiek, którego od maleńkości państwo bolzgie uczy na swojego licencjonowanego zabójce?
Bolski bandzior to nie wesele w Afganistanie, nie wolno rozstrzelać.
  • Odpowiedz
@Filip3k91: no właśnie zadaniem prokuratora jest zbadać sprawę, a jest robienie przestępcy. Dlatego jak sam przytaczasz ‐ w większości spraw obrony koniecznej dostajesz od prokuratora zarzut popełnienia przestępstwa...

Mieliśmy przecież dopiero co sytuację, że gość obronił swoje psy przed agresywnym psem i zawinęli go do aresztu w kajdankach. No faktycznie zajebista możliwość obrony... posiedzisz sobie spokojnie, pomyślisz ile latek dostaniesz, a może nie dostaniesz, więc o co tu się pieklić?
  • Odpowiedz
@Krim_Prim oczywiscie ze wolno, jezeli jest zagrozenie zycie twojego lub czyjegos.
Daj linka do tego skazanego wysoko postawionego oficera, z chcecia poczytam jakie byly okolicznosci, bo przeciez masz linka prawda? Nie opowiadalbys przeciez jakis zaslyszanych i niepotwierdzonych plotek jako argument w dyskusji?
  • Odpowiedz
@salo91 postawienie zarzutu to nie jest nic zlego, w wiekszosci przypadkow nie ma koniecznosci aresztu przy takich sprawach. Podaj linka do tej sytuacji ktora opisujesz, chetnie zapoznam sie z okolicznosciami bo jej nie znam. Zakucie kogos w kajdanki nie oznacza ze zostal pozniej w areszcie.
  • Odpowiedz
@wykopyrek: popatrz, @Filip3K udowodnił, że ktoś jednak statystyki prowadzi, warto było z siebie robić debila?
https://wykop.pl/wpis/83148999/jest-tu-ktos-kto-siedzi-bardziej-w-prawo-na-wykopi
@salanderek +1
jest tu ktoś, kto siedzi bardziej w #prawo?
na wykopie czasem w dyskusjach przewija się temat obrony koniecznej i oburzenia na to, że uderzysz włamywacza i idziesz siedzieć, a jak jest w praktyce? ktoś wie, ile jest takich spraw w ciągu roku i jak procentowo
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: Kiedyś się obroniłem przed typem, złamałem mu kichawę, ale że jego matka była kierowczniczką sekretariatu w sądzie to mnie psiarskie wywlekli ze szkoły na dołek za dziesionę bo niby siano od niego jakieś chciałem, a ja mu tylko oddałem. Po 2 apelacjach i 5 rozprawach się wyjaśniło i dostałem tylko odróbki, ale zrobili z tego i tak dwa zdarzenia bo niby mogłem leżeć na glebie i dać się butować,
  • Odpowiedz
@salanderek: masz coś do napisania, to napisz pełnym zdaniem.
Przecież nie będę czytał całej czyjejś dysputy w nadziei, że nie będzie nudna.
Jak masz tylko rzucać linkami, to nie wołaj, bo szkoda mojego czasu.
  • Odpowiedz
@Filip3k91: Kiedyś mówili o tym w wiadomościach, ale nie mogę znaleźć. Chyba rzeczywiście się pomyliłem.
Widzę sytuację prokuratora wojskowego z gdańska. Ale to nie było to.
Ehh.
  • Odpowiedz
  • 0
@Adolf_HODLer

. Jeden wielki k---a żart, jak ja się cieszę że nie płacę na to s----------e podatków. Ch*j w dupę temu opresyjnemu państwu.

Ogólnie się zgadzam, ale chyba w EU nie ma państwa, które w tej sytuacji by postąpiło inaczej
  • Odpowiedz