Wpis z mikrobloga

Potrzebowałem w robocie zrobić coś na macos i dostałem do łapy macbooka air m4 15 i jest to mój pierwszy macbook w życiu. Po kilku tygodniach nadal jestem w szoku jak wydajny i jak długo trzyma na baterii. W cenie ok. 5k to jest kosmos jak wielka jest przepaść do konkurencji. Normalnie pracuje na laptopie z windą na intelu 14900hx i gdyby nie specyfika pracy to bym go dawno w-----ł i został przy bazowym macbooku.

No k---a autentycznie laptop z innej planety

#apple #macbook
kobiaszu - Potrzebowałem w robocie zrobić coś na macos i dostałem do łapy macbooka ai...

źródło: image

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kobiaszu: nawet nie w cenie 5k bo 13 calowe modele za niecałe 4k, generacje starsze za okolice 3-3,5k a mac mini za 2,4k, mimo że się dalej utrzymuje jakieś przeświadczenie że to są urządzenia premium to obecnie nie da się znaleźć nic podobnego na windowsie, chyba ze te eksperymenty ze snapdragonami
  • Odpowiedz
@kobiaszu tez kupilem maca na m4 i mogę pracować 8h bez prądu gdzie ma prawie cały ram zezarty przez programy i sporo cpu a i tak smiga bez zacinki, za to iphona oddalem zaraz po tym jak go kupiłem, przepaść w funkcjach do androidów to jakieś 5 lat, a integracja z kompem mi nie rpbi zadnej różnicy bo i tak nie pisze wcale sms, a google photos ma to samo co
  • Odpowiedz
@kobiaszu: potwierdzam, sam pracuje od 3 lat na mb pro (m2), i niedawno prywatnie kupiłem air z m4, gdzie chuop był bojówkarzem thinkpadów z linuchem ostatnią dekadę.
  • Odpowiedz
@kobiaszu

To jest wręcz niesamowite jak konkurencja posysa pałkę pod względem hardware, bo w MacBooku wszystko jest świetne, obudowa, touchpad, ekran, procesor. Znajdź mi laptop z windowsem, który będzie miał porównywalna wydajność i jakość wykonania, nie da się.

No i ogromną zaletą MacBooków jest to, że na nich rzeczywiście da się realnie pracować cały dzien, a nie jak na moim ultrabooku Asusa, ktory padal mi po 2,5h na studiach ( ͡
  • Odpowiedz
@ICameTwiceOnYourMumsBack:

Próbujesz się zalogować na Apple id. Podaj kod z innego urządzenia albo wiadomości SMS. Popup z kodem znika po sekundzie od kliknięcia zezwól... No to po smsa. Brak chłodzenia w tym gównie powoduje, że jest gorący ale da się używać. Podczas ładowania na obudowie jest jakieś przebicie i czuję mrowienie w palcach XD i to nie jedyny przypadek bo maców w pracy mam sporo.

Jeszcze lepsze cuda się dzieją
  • Odpowiedz
@Erk700: zobacz sobie porównania Inteli i procesorów M od Apple, Intel został tutaj po prostu zmiażdzony. O ile ktoś nie potrzebuje potężnej karty graficznej to MacBook jest raczej najlepszą opcją.
  • Odpowiedz
@Erk700: od 5 lat używam na przemian codziennie windows i mac i szczerze mówiąc w moim przypadku nie ma problemów. Na tyle, że postanowiłem się teraz w związku z wycofaniem windows 10 całkowicie przenieść na mac. Zawsze może się coś znaleźć, ale to już nie te czasy gdzie to zauważalny problem. Gorzej z tym, że na mac wszystko znacznie droższe ;)
  • Odpowiedz