Wpis z mikrobloga

5 lat temu jak zaczynałem z giełdą:
- "synek, giełda to złodziejstwo, tylko beton to pewna inwestycja"

Dziś:
- "jaki ETF wariacie?"
- Gołodupcy z 1k w portfelu na wszystkich forach: "Proszę oceńcie czy moje portfolio z 20 ETFami jest wystarczająco zdywersyfikowane"
- "jak będę odkładać 100 zł miesięcznie i pakować w ETFy to za ile lat pieniądze zaczną na mnie pracować i pójdę na wcześniejszą emeryturę?"
- artykuły w gazetach i internetach, że już nawet licealiści zaczynają myśleć o dochodzie pasywnym

Kiedyś było takie powiedzenie, że jak taksówkarze gadają o inwestycjach, to czas uciekać. A teraz mam wrażenie, że powoli zaczynamy mieć analogiczną sytuację, cała ulica wchodzi na giełdę. Czy to już bańka?

#gielda #finanse #inwestycje
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bart40404: Niestety, ostatnio kupowałem teściowi sp500 na jego telefonie bo się naczytał, sytuacja jest mocno ciężka i na bank skończy się zjebą o 20-30 % ale co z tego, jak trzymasz na lata to trzymaj i dokupuj jak spadnie nawet mocniej
  • Odpowiedz
@bart40404: @bart40404: nie wiem czy Ci inwestorzy z 100 zł miesięcznie nawet jakby ich było w Polsce dużo to mają znaczenie gdy na GPW dzienny obrót to ponad 2 mld zł, a zakładam że większa część ma ETFy na sp500 gdzie skala jest jeszcze większa, więc Polski inwestor to kropla
  • Odpowiedz
  • 2
@HAMSKLOSS89: nie chodzi o kapitał tylko o przepływ informacji. Ulica zawsze dowiaduje się na końcu, że coś jest dobrą inwestycją. Więc jak ulica się pakuje, to znaczy, że niedługo może zacząć brakować nowych frajerów, którzy odkupią od Ciebie akcje drożej, bo każdy kto mógł, to się już załadował po kule.
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89 nie chodzi o to czy ich pieniądze mają znaczenie, tylko historycznie realizacja zysków grubasów byla właśnie w momentach jak już nawet taksówkarze myśleli że będzie rosło bez końca
  • Odpowiedz
  • 35
@bart40404 mylisz rozmowę o giełdzie z rozmowa o konkretnym aktywie, na którym może być bańka.
Rośnie świadomość w kwestii oszczędzania i rynków finansowych, to dobrze.
W USA paski z tickerami lecą w czasie wiadomości, do tego są kanały w tv tylko poświęcone giełdzie. Rozmowa o rynkach to zwykły small talk.
  • Odpowiedz
@bart40404: synek, giełda to złodziejstwo, tylko beton to pewna inwestycja

A tak serio, to statystyki są chyba takie, że u nas żałośnie mało ludzi inwestuje, więc raczej nie widzę tej bańki. Może inne fora zacząłeś czytać i masz takie wrażenie. Poza tym jeżeli zacząłeś przed innymi, to na ew. bańce zarobisz.
  • Odpowiedz