Wpis z mikrobloga

W sumie mnie taka rozkmina wzięła, czysto hipotetycznie weźmy taki przykład:
Mam swój dom który kupiłem przed ślubem, podpisałem intercyzę ale wiadomo jak jest - jak zabezpieczyć się przed zostaniem okradzionym przez partnerkę jakby jej coś odwaliło?
Wiadomo jak sądy działają, taka baba może robić różne fikoły, alimenty na dziecko (tutaj okej zgadzam się ale pod warunkiem dokumentowania co zostało na dziecko przeznaczone i w jakiej kwocie), pogorszenie statusu materialnego itp. niedawno też pojawił się termin dosyć świeży czyli p-----c ekonomiczna, która też robi pole manewru na więcej fikołów i taki chłop jest przegrany w każdej możliwej konfiguracji
Biorę od każdej drużyny po 500 i słucham państwa

#zwiazki #prawo #pieklomezczyzn
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 12
@Moonman Przez ślubem to twój majątek osobisty. Nie wchodzi do żadnego podziału w razie rozstania. Tak samo jak rodzice ci coś przepisują już w trakcie małżeństwa, albo wynagrodzenie z tytułu praw autorskich.

I nie ważne czy intercyza/rozdzielność majątkowa. Podział jest tylko z majątku wspólnego.
  • Odpowiedz
  • 0
@gophffer: idąc dalej, ładuje mnie w sądzie o znęcanie ekonomiczne, nie ma gdzie mieszkać, dorzuca jakieś inne ściemy typu bicie itp. i sąd orzeka że mam się wyprowadzić z własnego domu - możliwe? bo kojarzę, że coś podobnego gdzieś miało miejsce
  • Odpowiedz
@Moonman: gromadź wszystkie rachunki i faktury a jak kupujesz przez internet to drukuj dowody zakupu a do tego zamontuj sobie kamery w domu.

pogorszenie statusu materialnego

to zachodzi zazwyczaj z intercyzą z wyrównaniem dorobków czyli taką tylko teoretyczną intercyzą xd Intercyza nie może po prostu być albo nie być, zależy jeszcze jaka ona jest.
  • Odpowiedz
i sąd orzeka że mam się wyprowadzić z własnego domu - możliwe

@Moonman: Możę zrobić to policja na zgłoszenie, bez wyroku sądu, bez możliwości zabrania ze sobą choćby portfela, nie musisz mieć nawet ślubu ;)
  • Odpowiedz
  • 0
gromadź wszystkie rachunki i faktury a jak kupujesz przez internet to drukuj dowody zakupu a do tego zamontuj sobie kamery w domu.

@totem_lesnych_ludzi: czyli bez tego to generalnie moje słowo będzie mniej ważne? :D
  • Odpowiedz
@Moonman: W momencie brania hipotetycznego ślubu popełniasz nieodwracalny błąd. Nie wiem nawet czy w Polsce są intercyzy. Ale to co napisali wyżej jest prawdą. Natomiast sąd może dowalić ci alimenty na żonę, bez dzieci.
  • Odpowiedz
  • 0
@blargotron: wiem i dlatego powstał ten wpis bo mnie taka rozkmina na kiblu wzięła, że w sumie to chłop zawsze winny i ma płacić bo tak, więc powstał ten wpis bo jestem ciekawy skąd się takie przypadki biorą
  • Odpowiedz
@Moonman: no tak jest w całym kraju, że jak dwóch chłopów się o coś oskarża to to jest słowo przeciwko słowu ale jak taka szurnięta laska powie "makao" i rzuci jakimś argumentem przemocy ekonomicznej a potem będzie chciała kogoś do pomocy w zlinczowaniu ciebie to ty mówisz "gramy w pokera debilu" i wyciągasz teczkę z dowodami zakupu xd
  • Odpowiedz
  • 0
@totem_lesnych_ludzi: czyli tak jak myślałem, ale dramat, tyraj na coś pół życia a później zostań pomówiony i oddaj - no chyba że masz dowody na to, że to faktycznie twoje XDD kraj z kartonu to mało powiedziane
  • Odpowiedz
  • 0
@totem_lesnych_ludzi: bez kitu tak to wygląda, no nic przynajmniej wiem co robić w przyszłości, chociaż też wiem jaka reakcja 99% bab będzie na kamery w domu i rozdzielność majątkową, bo zbieranie dowodów zakupu to tam nic ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Moonman: Szukajcie normalnych kobiet :-) Nie każda to wariatka, która chce Was ograbić, a w razie rozwodu i dzieci większość akceptuje układ opieki naprzemiennej (im to też na rękę, o ile miłość do dziecka jest większa niż nienawiść do Was). Jak wezmiesz sobie toksyczną wariatkę, to i tak znajdzie sposób żeby Cię zaorać. Teraz brzmi to tak, jakbyś chciał wziąć samochód z salonu, ale od razu szukał lakiernika, mechanika i
  • Odpowiedz
@Moonman: Majątek sprzed zawarcia małżeństwa nie stanowi majątku wspólnego (chyba, że dopiszesz żonę). Ale spoko - kobieta może wystapić o alimenty jeszcze w trakcie trwania związku, Ty się nic o tym nie dowiesz, bo zadba byś nie dostał korespondencji a potem jak się długu nazbiera, to weźmie rozwód i zgłosi brak płacenia alimentów przez X-lat, więc komornik zlicytuje ci dom na jej rzecz i ona sobie wtedy za to uwije
  • Odpowiedz