Wpis z mikrobloga

Ot mireczków wiedza dot. ustawy prawo o ruchu drogowym. 130+ plusów i rośnie, bo gdzieś ktoś pół przepisu wyczytał. Kyrie elejson i ja z wami po drogach jeżdżę.

Nie będę się bawił w zagadki, lepiej doedukować.

Art. 5. - [Hierarchia dyrektyw] - Prawo o ruchu drogowym.

3.  Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Także znak OBOWIĄZUJE, ponieważ to jest znak zakazu, a nie regulujący pierwszeństwo.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-ruchu-drogowym-16798732/art-5
#prawojazdy #polskiedrogi #kodeksdrogowy #przepisydrogowe
pastaallacarbonara - Ot mireczków wiedza dot. ustawy prawo o ruchu drogowym. 130+ plu...

źródło: Screenshot 2025-09-23 at 20.07.07

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pasta_alla_carbonara: ja to nigdy się nie zastanawiam nad takimi rzeczami nawet, bo i po co, to jedynie niepotrzebna komplikacja do życia wprowadzana jest przez wariatów i świrów jakichś, pierwszeństwo na drodze na zawsze większy i szybszy według mnie, i ja to respektuję jedynie
z fartem
  • Odpowiedz
@darek-jg: jezeli tam by nie bylo sygnalizatora kierunkowego tylko zwykly rowniez ze znakiem zakaz zawracania, to jest to praktycznie to samo, swiatlo tez nie kasuje tego znaku i tez nie mozna zawracac, mimo ze sygnalizator na to również pozwala. Ludzie sie zachowuja, jakby nagle ta strzałka zmieniała całą hierarchie dyrektyw.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: no tak jakby był zwykły sygnalizator to nie było by problemu ale ten jest sprzeczny ze znakiem i wprowadza w błąd bo po co go dali skoro nie można zawracać? Leżał w magazynie i nie wiedzieli co z nim zrobić? choć pewnie to wydumana przez policjantów sytuacja nie do spotkania w realu
  • Odpowiedz
ale ten jest sprzeczny ze znakiem

@darek-jg: nie jest sprzeczny ze znakiem, taki sygnalizator mowi, ze jest bezkolizyjny tor jazdy przy poruszaniu sie w tym kierunku i dlatego wlasnie mozna zawracac na zielonym, a nie ze mozna zawracac bo tak. I obstawiam ze to nie jego dali, tylko dali znak, zapewne tymczasowo.
  • Odpowiedz