Wpis z mikrobloga

Pokrzydowo, styczeń 2006.

Mówcie co chcecie, ale ja jakoś tęsknie za tą Polską. Często zastanawiam się jak się te miejsca zmieniały na przestrzeni lat, ten kraj w latach 2004-2009 miał jakiś swój klimat.

Podobnie jak widzę zdjęcia jakichś budynków starych, czy choćby miejsc jak ten kiosk, to mnie nachodzi myśl co z tymi ludźmi co tam pracowali/żyli. Jak się potoczyło ich życie etc. - fascynujące się zdaje, że każde drzwi i każde okno opowiada swoją historię, której nie mamy jak poznać.

Fot. Mark Power

#fotografia #nostalgia #polska #gimbynieznajo #wspomnienia
Rzewliwywykolejeniec - Pokrzydowo, styczeń 2006.

Mówcie co chcecie, ale ja jakoś tęs...

źródło: 550739985_1359646848861799_7239320817214006368_n

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak ten kiosk, to mnie nachodzi myśl co z tymi ludźmi co tam pracowali/żyli. Jak się potoczyło ich życie etc.

@Rzewliwy_wykolejeniec: Zazwyczaj kiepsko, bo pracowali w kiosku, srali do wiadra i zarabiali nic. To już wysepka w galerii lepsza pomijając sentyment do czasów własnej młodości.
  • Odpowiedz
Mówcie co chcecie, ale ja jakoś tęsknie za tą Polską. Często zastanawiam się jak się te miejsca zmieniały na przestrzeni lat, ten kraj w latach 2004-2009 miał jakiś swój klimat.

@Rzewliwy_wykolejeniec: Obecnie Polska jako kraj również ma swój klimat. Natomiast podstawy problem jest taki, że większość takowego zwyczajnie nie chce widzieć bo ludzie zamiast tworzyć historie wolą żyć historią. Wiadomo, że wtedy było inaczej i na swój sposób było to
  • Odpowiedz
Podobnie jak widzę zdjęcia jakichś budynków starych, czy choćby miejsc jak ten kiosk, to mnie nachodzi myśl co z tymi ludźmi co tam pracowali/żyli. Jak się potoczyło ich życie etc. - fascynujące się zdaje, że każde drzwi i każde okno opowiada swoją historię, której nie mamy jak poznać.

@Rzewliwy_wykolejeniec: Nie przesadzaj xD Prawda jest taka, że o ile ktoś nie był ci bliski to masz go gdzieś.
  • Odpowiedz
Mi brakuje tej dzikości w przestrzeni. Niezagospodarowanych kawałków terenu z krzakami w mieście.

Przeraża mnie ogradzanie wszystkiego. Jak np w miastach w UK gdzie jesteś w betonowym labiryncie a każdy kawalek dzikości jest odgrodzony.

@BrightBeamBuddha: Może nie tyle dzikości co problemem przynajmniej w moim odczuciu jest to, że wycinają od jakiegoś czasu wszystkie trawniki, krzewy, drzewa, kwiaty i na przyklad w to miejsce wsadzaja jakieś g---o krzaczki usychające i korę.
  • Odpowiedz
ten kraj w latach 2004-2009 miał jakiś swój klimat

@Rzewliwy_wykolejeniec: to wcale nie chodzi tylko o nostalgię

Wtedy kapitalizm w Polsce był na innym etapie, handel był bardziej rozdrobniony, nie było wszędobylskich sieciówek, franczyz. To jeszcze czasy sprzed masowych remontów dróg, chodników i całej reszty. W wielu miastach late 2000s to ostatnie lata postkomunistycznej infrastruktury, którą niedługo później zastąpiono modułowo-betafencowym krajobrazem, praktycznym ale dość bezdusznym. Wtedy było biedniej i bardzie
  • Odpowiedz
no na pewno xd sraken pierdaken starych dziadów co sobie z dorosłym życiem nie radzą, nowe pokolenie Januszy co to pieprzyło na poczatku dwutysiecznych że "za komuny było lepiej" tylko 20 lat młodszych.

@Mariusz_Datecki: Jeśli ktoś twierdzi, że kiedyś było lepiej to może oznaczać 2 rzeczy generalnie. A) Ta osoba jest idiotą B) To osoba jest na tyle młoda, że nie wie jak kiedyś było i nasłucha się głupiego gadania
  • Odpowiedz
@Mariusz_Datecki: To widzisz, wiesz jak było. Natomiast widocznie dla niektórych jak czekałeś podczas deszczu albo opadów śniegu na przystanku pks bez szyby gdzie obok był kiosk w którym co najwyżej można było kupić gumy orbit, szlugi, rajstopy i gazetę z programem telewizyjnym to było zajebiście xD Bo nawet doładowań do telefonów wszędzie kiedyś nie było.
  • Odpowiedz
@Rzewliwy_wykolejeniec Ja tesknie ale tylko za tym, ze wtedy startowalem ze swoim biznesem. Po liceum pedzilem z wiertarka w plecaku i montowalem ludziom Internet. To byly piekne pionierskie czasy i gdybym wrocil w tamten okres zrobilbym wszystko stokroc lepiej. Ale wtedy czlowiek nie mial takiego doswiadczenia ani wiedzy. Pamietam ten okres jako wyjatkowy rozwoj dla mnie zarowno w pracy jak i zyciu osobistym - musialem sie samemu usamodzielnic. Piekny czas.
  • Odpowiedz
@Rzewliwy_wykolejeniec: Ja lubię się przejść po starym osiedlu i powspominać czasy. Najlepiej z dobrą nutą na słuchawkach. Nostalgia to piękne uczucie : ).

Natomiast za tą Polską nie tęsknię, a ściślej czego by nie mówić ekonomicznie było gorzej wtedy.
  • Odpowiedz
@Rzewliwy_wykolejeniec: ja jedyne za czym to tesknie to to ze w gastronomi sie ludziom chciało i czesto szło trafić na tanie i dobre, teraz mam wrażenie jest drogie i jest walka o to by sie nie zesrać bo pewnie użyli jakiegoś nie do konca swiezego produktu. W------o chciwosc na wielu plaszczyznach. Troche tak jak sie zawsze mowilo ze usługi kuleja w bogatych krajach bo nikt nie chce robic takich prac
  • Odpowiedz