Wpis z mikrobloga

Nie wiem jak to wygląda w innych miastach ale niedawno dowiedziałem się, że w Poznaniu duński deweloper buduje w centrum miasta na Starołęce osiedle mieszkań na wynajem. Pierwszy etap to 380 mieszkań, nie na sprzedaż i potem wynajem, ta firma będzie je Polakom wynajmować a zyski transferować do Danii zapewne. Całe osiedle ma mieć ponad 2000 mieszkań.

Jedna rzecz gdy Polak kupuje mieszkanie i wynajmuje Polakowi, pieniądz zostaje w kraju choć i tak zagraniczny kapitał bankowy drenuje polską gospodarkę jeśli mieszkania są brane na kredyt . Następnym poziomem zepsucia rynku jest wpuszczanie zagranicznych deweloperów, nie dość, że zysk ze sprzedaży idzie za granicę to jeszcze zagraniczne banki drenują polskie portfele na kredytach. Jak dla mnie to jest skandal.
https://portowo.pl/
#poznan #mieszkaniedeweloperskie #deweloperka #mieszkanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lemonic: niech zgadnę: ofc rząd z tym nic nie zrobi?

To jest problem do rozwiązania systemowo a nie jednostkowo. To, że prywatny przedsiębiorca jest rozsądny i szuka zysków w różnych miejscach nie powinno dziwić. To co dziwi to to, że odgórnie się z tym nic nie robi jeżeli są jawne przesłanki, że to działa na szkodę wszystkich.
  • Odpowiedz
@lemonic: No i za chwilę zostaniesz wyjaśniony, że mieszkanie to towar jak każdy inny a jak dobrze pójdzie to i zwyzywany od komunistów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Nie wiem jak to wygląda w innych miastach ale niedawno dowiedziałem się, że w Poznaniu duński deweloper buduje w centrum miasta na Starołęce osiedle mieszkań na wynajem.

@lemonic: W sensie, że dwa osiedla buduje? Jedno w centrum, drugie na starołęce?
  • Odpowiedz
  • 0
@venomik: jedno przy rondzie Starołęka. być może na wyrost nazwałem to centrum, ale z perspektywy aglomeracji poznańskiej jest to bliżej niż Podolany, Naramowice czy Junikowo.
  • Odpowiedz
@lemonic "Centrum miasta, na Starołęce" - wybierz jedno.
Poza tym masz świadomość ile pieniędzy jest drenowanych z tego kraju od dekad? Przede wszystkim zagraniczne koncerny ale też wysyłamy miliardy do Watykanu, a ostatnio ściągając Ukraińców i Azjatów/Latynosów do pracy napychamy im kieszenie pieniędzmi, które w wiekszości wydają potem u siebie w kraju robiąc transfery do rodziny. Jak byś miał jeszcze jakieś wątpliwości skąd inflacja i niski poziom życia, skoro kraj się
  • Odpowiedz
@lemonic: no są, na razie powstało jakoś 6 bloków

Takich mamy polityków, że za łapówki wyprzedają Polski kapitał, zyski itp.

Bo na dopłatach do kredytów zyskały tylko i wyłącznie banki ¯\(ツ)/¯

No chyba że jakiś idiotą kowalki, co kupił mieszkanie z dopłatą, cieszy się że kupił za 500k, zamiast po realnej cenie 350 - no ale jemu się wydaje że zyskał.
  • Odpowiedz
@lemonic: zawsze mozesz ich zbojkotowac, nie wynajmowac u nich, ochronisz transfer pln do niecnych Dunczykow.. rownolegle idzie budowa wiele innych deweloperek, gdzie zwyczajnie mozesz kupic kwadrat, od polskiego dewelopera, ktory zainstalowal polskie drzwi, okna, balustrady itd

mozesz tez wynajmowac od Polakow, sa nawet rzadowe programy najmu z dojsciem do wlasnosci

ale cos przeczuwam, ze te dunskie kwadraty tez znajda amatorow, bo siexokaze, ze Dunczyk da konkurencyjna cene do tego ile
  • Odpowiedz
@lemonic: wydaje mi się, że Portowo to nie pierwsze takie osiedle, z tego co kojarzę na Polance już jakiś rok-dwa lata temu powstały całe budynki z mieszkaniami na wynajem (kojarzy mi się ten kompleks przy Posnanii z logo Room4Rent czy coś takiego). Dla mnie to też niezrozumiałe.
  • Odpowiedz