Wpis z mikrobloga

Zapytałem chat gpt i Gemini o 5 spółek które mają 100% szans na zwiększenie swojej wyceny, jeśli nic złego się nie wydarzy. Oczywiście oba zachowały się jak upośledzone, bo nawet jak nic złego się nie wydarzy to może się coś złego wydarzyć.

Po wyciśnięciu informacji, co już było frustrujące, podały one badziewia jak Amazon i Apple. Oczywiście nie twierdzę że one są niedobre, ale założenie było że jeśli nic złego się nie wydarzy, a w tych 2 przypadkach - nawet nie musi. Po prostu uważam że Amazon ma coraz mniejszy potencjał wzrostu, a Apple po premierze IP 17 wydaje mi się tragiczną pozycją przyjmując powyższe założenie.

Jakiej odpowiedzi bym oczekiwał? Może jakieś reity, m$ (ten pojawił się w odpowiedzi od GPt), Altria, 3m, a z GPW może Dino. Zresztą patrząc na pytanie zaskakujące jest że nie podał żadnej dywidendowej spółki z jakiegoś pewniejszego sektora.

I cała opowieść nie jest o spółkach, a właściwie o tym jak upośledzone stało się AI, nie dostajesz odpowiedzi na zadane pytanie. Informacje zawarte w pytaniu są ignorowane, a w efekcie tylko frustrujesz się. I tak jest od jakiegoś czasu, a jaki w tym cel? Żebyśmy kupowali premium?

Pomijam jeszcze różnice w promptach, bo zadałem pytanie rozbudowane ale jak typowy Kowalski, a nie jak radzą internetowi guru ai.

Może ktoś z was ma lepsze doświadczenia?
#gielda #gpw #chatgpt #gemini
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@raseri: to jest ta sama zasada co ludzie wrzucający jakieś rozpixelowane zdjęcia do ai żeby zrobić upscaling i potem biorący wysryw ai na poważnie, nie wie bo nie może wiedzieć
  • Odpowiedz
  • 0
@vvv-vvv: i tak i nie, kiedyś dostałbyś lepszą odpowiedź, albo pytania po których dostałbyś to czego szukasz. Zamiast tego dostaje wykład o ryzyku i spólki z top 5 kapitalizacji/popularności.

Szczegółowy prompt jest rozwiązaniem, ale pytanie o spółki to tylko przykład. Miałem wcześniej premium i wydaje mi się że działało to lepiej, a teraz na zasadzie przedłużania aż wyczerpie się darmowy limit. No ale może mi się wydaje.
  • Odpowiedz
  • 0
@Glupiii: przy tym założeniu tak, dino na czym ma stracić? To najpewniejsza sieć sklepów w Polsce. Kupują tereny na których budują sklepy, mają swoje produkty itd. czyli jeśli się nic nie wydarzy to żadna konkurencja etc. Nie jest im straszna.
  • Odpowiedz
  • 2
@raseri od paru miesięcy testuje Gemini Pro i powiem że działa świetnie. Tylko trzeba wiedzieć co tam wpisać. Stworzyłem, też swojego "gema" gdzie nadalem mu jakieś cechy które uważam za słuszne - jak wskazanie źródeł, dorzuciłem mu parę pdfow z finansowania i bazuje na jednym czacie.

Uważam, że np. to jest sensowne co mi wyrzucił:
https://wykop.pl/wpis/83196545/aispekulator-gielda-mowia-kupuj-gdy-leje-sie-krew-
@innv +4
#aispekulator #gielda

Mówią: kupuj gdy leje się krew. SODEXO

Oto pełna analiza francuskiej spółki Sodexo (SW.PA), zgodnie z Twoją prośbą.
  • Odpowiedz
  • 0
@Glupiii: o co mnie teraz pytasz właściwie?

Jeśli pytanie brzmiałoby "jakie 5 spółek ma największą szansę na zwiększenie swojej wyceny w przyszłości?" To Apple i Amazon wpisują się w to idealnie, bo życie to nie sielanka, zawsze się coś wydarzy, to Trump coś odwali, to Putin. A giganci zawsze sobie radzą lepiej niż inni bo mają większe możliwości.

Tylko pytanie było tak skonstruowane, że jeśli nic złego się nie wydarzy,
  • Odpowiedz
@raseri A spytaj gpt i Gemini do jakiej daty maja dane na których się uczyły to się przekonasz ile warte są tego typu analizy. One nie maja dostępu do aktualnego netu i cala wiedza jest na informacjach sprzed roku.
  • Odpowiedz
@raseri: zadajesz c-----e pytanie to taka dostajesz odpowiedź xD nie podajesz horyzontu czasowego, mało konkretów i bardzo ogólnikowy case, "jeśli nic złego się nie wydarzy" to już jedno xd szkoda że nie zapytałeś "jeśli babcia będzie miała wąsy"
  • Odpowiedz
  • 0
@gloom: nie wiesz jakie zadałem pytanie malkontencie, zresztą problem nie jest w zadanym pytaniu, skoro ten ogólnikowy case jest już ignorowany na starcie.

A żeby ci to uzmysłowić, napisałem m.in tak:

Podaj mi 5 spółek giełdowych, które w długim terminie na pewno zyskają na wartości, przy założeniu, że nie wydarzy się nic niespodziewanego (wojna światowa, globalna katastrofa, rewolucyjna zmiana technologiczna).

Twoja odpowiedź ma zawierać: 1. Nazwę spółki i ticker. 2. Branżę, w której
  • Odpowiedz
@raseri: to ta nvidia to chyba jakas garazowa spolka, ze zrobila 2x wiekszy YTD od dino, co?

Inflacja na poziomie 3% faktycznie p-------e zwiekszy przychody spolki (nie wiem jak ma zwiekszyc zysk, w hurtowniach tez ceny beda wieksze)
  • Odpowiedz
@raseri: no i właśnie o tym piszę xd "długim terminie" czyli JAKIM? bo dla przeciętnego mirka na tym tagu długi termin to max 2 tygodnie.

"na pewno zyskają na wartości" czyli ile? i jakiej wartości? x2 cap, więcej?

again, głupie pytanie, głupia odpowiedź
  • Odpowiedz
@raseri: żeby nie było że tylko krytyka, to przykład co można osiągnąć lepszym promptem (choć i tak zrobiony na szybko)

Krótka lista (5 spółek ≤ $250 mln mcap)

KULR Technology Group (KULR, USA) — systemy bezpieczeństwa baterii Li-ion (NASA/DoD), zarządzanie termiką
MCap: ~$0,19–0,20 mld
  • Odpowiedz
@raseri: ciąg dalszy odpowiedzi:

Szybkie karty spółek (1–2 akapity analizy każda)
KULR Technology (USA)
KULR dostarcza rozwiązania bezpieczeństwa baterii (m.in. technologia Thermal Runaway Shield znana z programów NASA/DoD). Mikro-cap z ekspozycją na eksplozję popytu na magazyny energii i standardy bezpieczeństwa. Trakcja rośnie, ale wymaga czujności na emisje i marże. Teza: wzrost przy kontraktach federalnych i komercyjnych może dać wielokrotność przy stabilizacji GPM i OCF.
Companies
  • Odpowiedz
  • 0
@Glupiii: NVIDIA nie pojawiła się w odpowiedzi i nie ten case. Marże zazwyczaj ustala się %, większa cena, większa marża, proste. Zresztą, jeśli żyjesz w Polsce to powinieneś to rozumieć doskonale, bo m.in stąd wysokie ceny w restauracjach itd.
Pracowałem w kilku firmach i wszędzie jest to stała praktyka, bo łatwiej wyciągnąć więcej kasy od klienta niż zdobyć i utrzymać nowego. Przynajmniej w ich rozumowaniu.

@gloom po prostu
  • Odpowiedz