Dobra, nikogo to nie obchodzi, ale też się wypowiem.
Umiem w psy, kocham zwierzaki, pracuję z nimi - czasem jakiegoś poprawiam po behawioryscie, trochę w schronisku.
Co do pitbulli, amstaffów, cane corso i całej reszty. To nie tak, że to z automatu są złe psy. Wśród nich są totalne słodziaki. Ale sam im tak do końca nie ufam.
I nie uważam, że powinno się je hodować/rozmnażać. Te, co już są, należy kochać, dbać o nie i o ich otoczenie. Kolejnych nie powinno być. To są rasy stworzone do walk, a walk całe szczęście już się nie organizuje.
Przy czym ja ogólnie jestem trochę antynatalistą i najchętniej zakazałbym hodowli, póki są psy w schroniskach.
Tu amstaff ucznia na moich kolanach.
A czy facet zrobił dobrze, że bronił swoich psów? Tak.
@majes_mjs: chlop co wymienia wlasnie w c--j wymagajace w prowadzeniu psy, ktore ludzie biora bo sa fajne i ladnie wygladaja xD
po 16 latach posiadania huskyego powiem ze zlota rasa, ale w zyciu bym nikomu nie polecil zeby sobie wzial i sam nie wiem czy drugi raz chcialbym sie w to bawic, z ciekawosek to gdzies mi kiedys mignel mi jakis
To nie tak, że to z automatu są złe psy. Wśród nich są totalne słodziaki.
Nikt nie mówi że psy są złe. Bo to zwierzęta i nie sposób przykładać do nich ludzką moralność. Ale rasy agresywne zostały selektywnie wychodowane właśnie po to by bronić i zabijać więc takie właśnie mają instynkty. I w sytuacjach stresowych właśnie tak się zachowują.
@WolvvloW: Ja mam wrażenie że tu się często kumulują dwie rzeczy, po pierwsze to po prostu rasa agresywna, a po drugie z reguły takie psy sprawiają sobie patusy i źle je prowadzą.
Dobra, nikogo to nie obchodzi, ale też się wypowiem.
Umiem w psy, kocham zwierzaki, pracuję z nimi - czasem jakiegoś poprawiam po behawioryscie, trochę w schronisku.
Co do pitbulli, amstaffów, cane corso i całej reszty. To nie tak, że to z automatu są złe psy. Wśród nich są totalne słodziaki. Ale sam im tak do końca nie ufam.
I nie uważam, że powinno się je hodować/rozmnażać. Te, co już są, należy kochać, dbać o nie i o ich otoczenie. Kolejnych nie powinno być. To są rasy stworzone do walk, a walk całe szczęście już się nie organizuje.
Przy czym ja ogólnie jestem trochę antynatalistą i najchętniej zakazałbym hodowli, póki są psy w schroniskach.
Tu amstaff ucznia na moich kolanach.
A czy facet zrobił dobrze, że bronił swoich psów? Tak.
źródło: temp_file604234134866766356
Pobierzjamniki to psy myśliwskie z problemami z kręgosłupem
@majes_mjs: chlop co wymienia wlasnie w c--j wymagajace w prowadzeniu psy, ktore ludzie biora bo sa fajne i ladnie wygladaja xD
po 16 latach posiadania huskyego powiem ze zlota rasa, ale w zyciu bym nikomu nie polecil zeby sobie wzial i sam nie wiem czy drugi raz chcialbym sie w to bawic, z ciekawosek to gdzies mi kiedys mignel mi jakis
Nikt nie mówi że psy są złe. Bo to zwierzęta i nie sposób przykładać do nich ludzką moralność.
Ale rasy agresywne zostały selektywnie wychodowane właśnie po to by bronić i zabijać więc takie właśnie mają instynkty. I w sytuacjach stresowych właśnie tak się zachowują.
te w typie bull były do walk
@WolvvloW: dziekuje, nie mam wiecej pytan
Jamnik, husky, chow chow, buldogi - jak mordka sympatyczna, to na pewno super piesek i bez problemów
Komentarz usunięty przez moderatora