Wpis z mikrobloga

Nie dla wszystkich jest to intuicyjne, ale powierzchnia jednej pizzy o średnicy 45 cm jest większa od powierzchni dwóch pizz, które mają średnice po 30 cm. Wynika to oczywiście ze wzoru na pole koła (które pizza zwykle przypomina): πr².
W tym przypadku: π(22,5)² > 2(π*15²)

Warto pamiętać, kiedy następnym razem staniesz przed wyborem pizzy. ;)

Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #pizza #jedzenie #gotowanie #matematyka
Ukiss - Nie dla wszystkich jest to intuicyjne, ale powierzchnia jednej pizzy o średni...

źródło: Jedna pizza, która ma średnicę 45 cm jest większa niż 2 pizze, które mają średnice po 30 cm

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ukiss: Ta ciekawostka z pizza byla mi znana. Oczywiscie ze jest dokladnie jak napisales.

Ale wpadlem na pomysla ze pobawie sie w przeksztalcanie zamiast policzenie.

Jak stary chlop bierze sie za przeksztalcanie to musi byc smiesznie
  • Odpowiedz
@Ukiss: wszystko by było pięknie gdyby na pizze 45cm dawali 2x wiecej składników niż na pizze 30cm - a przecież 45 jest właśnie 2x z hakiem większa od 30
  • Odpowiedz
@Ukiss a w dodatku w tej małej więcej jest brzegów w stosunku do "nadzienia"

@Piotrek6312 nie potrzebuje, ale po co na liczyć na kalkulatorze zamiast wpisać i mieć w 5 sekund? Tacy ludzie jak ty celowo sobie utrudniają życie by udowodnić jacy to oni nie są ynteligentnii i potrafią liczyć xD
  • Odpowiedz
@DEMONzSZAFY: Bo w podstawowce nie ucza kreatywnego myslenia z ktorego bierze sie intuicja a ucza schematow.

Siostrzeniec ostarnio robil zadanie. Nie powiem Ci teraz dokladnie przykladu ale chodzilo o to ze mieli tam jakies dzielenie liczb "z przecinkiem" i costam. No i ten kombinuje w slupku (po tak pani kazala) ALe przykald byl tak banalny jak wiedziales jak to ugryzc. Nie trrza bylo dzielic w slupku. Wystarczylo zamiast podzielic to
  • Odpowiedz
@gorzki99 ja też od zawsze matematykę ogarnąłem w pewnym sensie intuicyjnie ale rozumiem że to generalnie była mniejszość w klasie. Natomiast zadanie z pizzą to jednak zbyt proste jak na intuicję. Trzeba po prostu policzyć dwa pola powierzchni koła i tyle. Nie ma co kombinować
  • Odpowiedz
Trzeba po prostu policzyć dwa pola powierzchni koła i tyle. Nie ma co kombinować

@DEMONzSZAFY: Dokladnie tak. I dokladnie tak zrobilem jak pierwszy raz sie z tym spotkalem. i wyszlo dokladnie tak jak powinno.

Ale dzisiaj jak znow zobaczylem ze ktos to porusza to postanowilem podejsc inaczej. Dla zabawy (bo prawdziwy wynik znam). I totalnie poleglem :DDD Wyszlo mi ze dwa z hakiem jest wieksze od 36 :DDD
  • Odpowiedz