Wpis z mikrobloga

Jakie oburzenie że wchodzi system kaucyjny. Dla mnie to norma i dobrze że wchodzi. Będąc na Węgrzech zarówno w stolicy jak i mniejszych miejscowościach nie miałem problemu z oddaniem butelki.

W marketach typu Spar, Coop są po dwa urządzenia przyjmujące puszki, butelki plastikowe ale też butelki szklane po alkoholach, syropach do herbaty czy piwach.

Lidl, Tesco mają do tego wydzielone osobne pomieszczenia do których można wejść z zewnątrz. Inaczej sprawa wygląda w państwowych Nemezeti Dohánybolt (sklepy z papierosami + napoje) tam butelki, puszki odbierane są ręcznie przy kasie. Co ciekawe to sklep gdzie możesz wejść mając 18+. Maksymalnie 3-4 osoby jednocześnie a z ulicy nie zobaczysz co tam faktycznie jest ( ͡º ͜ʖ͡º)
Kolejna kwestia to praktycznie urządzenia są tego samego typu, jest jeden operator a środki z butelek które nie zostaną zwrócone przekazywane są na funkcjonowanie szpitali

Prawdę mówiąc jaki cel ma ten system? To co widać gołym okiem, na chodnikach, trawnikach czy w parkach nie spotkamy rzuconych od tak butelek, mam nadzieję że u nas też tak będzie.

Na koniec jak to wygląda u nas? W 100% gotowy jest Lidl, Kaufland w dużej ilości ma już automaty, Aldi również urządzenia przy wejściu do sklepu, ostatnio nawet Żabka zaczęła ustawiać takie mini przenośne urządzenia. W najgorszej sytuacji jest chyba Biedronka? Tam jest tylko 15 urządzeń na całą Polskę a sieć broni się tym że to okres przejściowy i dopóki nie dostaną zgody z centrali to nawet po wejściu systemu kaucji nie będą odbierać butelek xd

#kaucja #systemkaucyjny #ekologia #butelki #plastik #segregacja #gospodarka #siecihandlowe #sklepy #zakupy #napoje #polska #wegry
LukaszTV - Jakie oburzenie że wchodzi system kaucyjny. Dla mnie to norma i dobrze że ...

źródło: temp_file7684387074670850134

Pobierz

Będziesz oddawał butelki, puszki po starcie systemu?

• Tak 26.5% (22)
  • Nie 73.5% (61)

Oddanych głosów: 83

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
Jakie oburzenie że wchodzi system kaucyjny. Dla mnie to norma i dobrze że wchodzi. Będąc na Węgrzech zarówno w stolicy jak i mniejszych miejscowościach nie miałem problemu z oddaniem butelki.

@LukaszTV: Ja nie rozumiem tego oburzania całego pod względem tego, że jestem z miasta w którym jest Kaufland strzelam teraz pewnie z 20 lat i jest on tam chyba właściwie od zawsze tylko prawie nikt z niego raczej nie korzystał,
  • Odpowiedz