Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #sztucznainteligencja #chatgpt

Jako osoba pracująca w AI około 9 lat przyznaję, że najprawdopodobniej jesteśmy tuż przed kolejną „zimą AI”. Aktualna bańka oparta na llmach zaczyna pękać, bo modele nie dowożą tego, co obiecywali marketingowcy. 70, 80 czy 90% ról „White collar jobs” nie zostanie zredukowane w ciągu najbliższych 2 lat. Firmy przeinwestowały budżety i niedługo zaczną robić korekty.
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakieś źródła? Skąd masz ten konkretne dane? Chętnie poczytam bo interesuja mnie takie kwestie.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Intensywnie korzystam z codex i claude code i jestem bardzo zadowolony w rezultatow. Z tego ostatniego wykresu, ktory zapostowales widac pewne wzorce. Adopcja AIow w pewnych okresach troche stopuje, by potem mocno przyspieszyc. Na razie mamy spowolnienie ale temat powinien znowu ruszyc do przodu. Zobacz okresy styczen 2023 do maj 2023 a potem sierpien 2024, byly spowolnienia a potem mocne przyspieszenia. Nie siej paniki.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: chłopie to samo mówiono kilka dni przed tym jak wychodził Claude 4.0 albo Deep-seek. Też rzekomo wieścili o zastoju a potem im oczy w------y z orbit jak zobaczyli, że taki Claude z Cursorem z łatwością zastąpi junior/mid deva
  • Odpowiedz
Claude z Cursorem z łatwością zastąpi junior/mid deva

@elo_kebab: Gdyby na każdy post w internecie o tym jak Claude z Cursorem z łatwością zastąpią junior/mid deva, przypadał przynajmniej jeden junior/mid dev zastąpiony przez Claude z Cursorem, to bym uwierzył.

W ciągu ostatniego roku miałem styczność z kilkunastoma projektami w kilku różnych firmach tech, dużych i małych, polskich i zachodnich, i nigdzie jeszcze tego nie widziałem.

Widziałem jak agenci są odpalani
  • Odpowiedz
@briskmann raporty i rynek mówią coś innego

https://fortune.com/2025/08/20/us-tech-stocks-slide-altman-bubble-ai-mit-study/

@JamesJoyce: Chlopie, zastanow Ty sie co Ty cytujesz. Wydajesz sie byc inteligentny a lapiesz sie na jakies tanie baity. Artykul z 20 sierpnia, gdzie index Nasdaq Composite spadl o 457 pkt (z 21 629 do 21 172), a Ty wieszczysz jakies pekanie banki. Dzisiaj ten sam indeks jest na poziomie 22 333 pkt. Altman co 2 tygodnie daje opinie ze to
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Nienadzorowany? Jeśli tak to podaj mi prosze przyklad taska, ktory mozesz w takim stopniu oddać codexowi, tzn. dajesz mu opis zadania jak juniorowi, a on sam wie o jakie repo chodzi i gdzie znaleźć wszystkie potrzebne rzeczy, odczytać logi, zdebugować. Bo jestem szczerze ciekaw
  • Odpowiedz