Aktywne Wpisy
Polina2137 +16
#zwiazki #a-----l #logikaniebieskichpaskow
Mirki, potrzebuje sie wygadac i poznac opinie z męskiej strony. Mój (już raczej były) partner był ostatnio na imprezie pracowniczej, na której kompletnie się upił i pomimo zapewnień, że wróci kolo 3/4, wrócił następnego dnia o 10. Oczywiście nie muszę pisać, że byłam na maksa wściekla. Jego tłumaczenie jest takie, że wysłał mi smsa o 3:30, że śpi na miejscu... a to sory, to wszystko
Mirki, potrzebuje sie wygadac i poznac opinie z męskiej strony. Mój (już raczej były) partner był ostatnio na imprezie pracowniczej, na której kompletnie się upił i pomimo zapewnień, że wróci kolo 3/4, wrócił następnego dnia o 10. Oczywiście nie muszę pisać, że byłam na maksa wściekla. Jego tłumaczenie jest takie, że wysłał mi smsa o 3:30, że śpi na miejscu... a to sory, to wszystko

VeryApe +171
Wystawiłem komputer za kilka stówek i ilość januszy jest masakryczna. Jeden chory i chce żebym mu przywiózł, jeden oferuje 30% ceny a ten se screenu chce żebym jechał na wiochę zeby się spotkać w połowie drogi xD #januszebiznesu #olx #heheszki
źródło: temp_file4339395862635352654
Pobierz

Chyba dojrzałem do tego, żeby zacząć czytać Fundacje Asimova. Jak najlepiej zapamiętywać co czytam? Czytałem trylogie trzech ciał i g---o z tego pamiętam xD jakbym znowu zaczął czytać pewnie z 30% może pamiętam...
Będę czytał w poniższej kolejności:
I, Robot [ROBOTS]
Mother Earth (short story) [SPACERS]
The Caves of Steel [SPACERS/ROBOTS]
The N---d Sun [SPACERS/ROBOTS]
Mirror Image (short story) [SPACERS/ROBOTS]
The Robots of Dawn [SPACERS/ROBOTS]
Robots and Empire [SPACERS/ROBOTS]
The Stars, Like Dust-- [EMPIRE] (optional)
The Currents of Space [EMPIRE] (optional)
Pebble in the Sky [EMPIRE] (optional)
Foundation [FOUNDATION]
Foundation and Empire [FOUNDATION]
Second Foundation [FOUNDATION]
Foundation's Edge [FOUNDATION]
Foundation and Earth [FOUNDATION]
Prelude to Foundation [FOUNDATION]
Forward the Foundation [FOUNDATION]
Ponoć najlepsza, prawda to?
Tak na marginesie bo niedawno odświeżyłem sobie po ok. 30 latach cykl i wszędzie czytałem same nad nią zachwyty. Moim zdaniem literacko jest bardzo słabo i archaicznie. Język jest bardzo prosty, postacie są płaskie, służą wyłącznie wygłaszaniu twierdzeń. Same trzy prawa Asimova to mało praktyczny koncept.
@celos13: Mialem dokladnie takie same wrazenie. Ogolnie to nie polecam. Zmarnowany czas.
Trochę mnie zmartwiliście :D Zacząłem Ja Robot i nawet w miare ciekawe, jak oglądam serial to wydaje mi się, że coś to tam wyjaśni. Zobacze jak dalej..
A co byście innego polecali z SF jeszcze ale nie hardcore jakiś tylko takie przyjemniejsze do czytania
Ja polecam:
- Dana Simmonsa i jego książki, a w szczególności "Hyperiona" i "Upadek Hyperiona"
- "Rój Hellstroma" Franka Herberta (moim zdaniem niedoceniona książka, przekonałem się po niej, że Herbert potrafił pisać świetne rozrywkowe historie, a nie tylko kolejne "Diuny").
- "Pierścień" i "Budowniczych Pierścienia" Larry'ego Nivena,
- "Pyłek w Oku Boga" Larry'ego Nivena i Jerry'ego Pournelle'a (uprzedzam jednak, że książka
Z przyjemnych do czytania polecam serie Expanse albo Czerwony Świt. Hyperion, Projekt Hail Mary, Dzieci Czasu,
Doczytam Ja Robot do końca i chyba podejmę decyzję w którą stronę pójdę ...