Wpis z mikrobloga

• 15
@Mariusz_Datecki a nie jakieś biura? Uniwersytety? Inkubatory przedsiębiorczości? Coś co realnie wpływa na rozwój?
A tak, fajnie, zjadą się turyści, trochę kasy zostawią, pośmieją się z paragonów grozy i znowu 10 miesięcy stagnacji.
  • Odpowiedz
@kartofel:

jakieś biura? Uniwersytety? Inkubatory przedsiębiorczości? Coś co realnie wpływa na rozwój?

Pewnie że tez, ale te kurniki powstały dlatego że kogoś było stać na to żeby je wybudować i że społeczeństwo na tyle się wzbogaciło że w ogóle wystąpiła taka potrzeba.
To jest efekt skoku cywilizacyjnego, właściwie jego namacalny dowód.
  • Odpowiedz
  • 208
@Mariusz_Datecki super rozwój ( ͡º ͜ʖ͡º)
Areczek zasuwa w czterobrygadówce w fabryce palet żeby poszpanować fotkami nad morzem.
Wydawało mi się, że w rozwoju chodzi jednak o coś trochę innego.

Chciałbym dodać tak na marginesie, że społeczeństwo w którym jest morze biedoty i mała wyspa bogaczy jeszcze nie tak dawno było charakterystyczne dla krajów trzeciego świata. Obecnie klasa średnia w Polsce się zwija.
  • Odpowiedz
@kartofel: ten areczek na czterobrygadowce zarabiając nawet te 4500netto może sobie pozwolić raz w roku wyjechać na urlop, wynająć ten kurnik i posiedzieć parę dni.
W 2004 albo wcale nie.mialby roboty albo pensja minimalna pozwalałaby mu kupić ochłapy do jedzenia i opłacić rachunki.
Ja rozumiem że tu większość ludzi ma chyba 20 lat i nasłuchała się jak to wujek w '98 jeździł z ziemniakami żukiem na Śląsk i wybudował za
  • Odpowiedz
  • 16
@kartofel bardzo się cieszylem jak to powstawało, bo miałem nadzieję na spoko miejsce, zagospodarowanie tego uprzątnięcie etc i tak jak @Pentylion piło się tam tak samo jak na przeciw polskiego haka gdzie teraz są ładne deptaki (to akurat wyszło).
No niestety na miejscu stworzono bananowo szpanersko przepłaconą imprezowanie dla warszawki a mieszkańcom pozostał syf do obcowania i sprzątania.

Cieszę się z jakości jaki osiągnął Gdańsk, ale coraz rozumiem że nie
  • Odpowiedz
  • 8
@Mariusz_Datecki rozumiem twój punkt widzenia.
Zgadzam się, że mimo wszystko posuwamy się do przodu. Ale model rozwoju gdzie pakujemy kasę w beton, na dłuższą metę nigdzie nas nie zaprowadzi.
Pani fryzjerka czy mechanik samochodowy, nie sprawią, że będziemy mieli bardziej wydajną gospodarkę. U nas innowacyjność służy tylko temu aby wyciągnąć kasę z jakiegoś dofinansowania.
  • Odpowiedz
@kartofel: no tak, a te wszystkie dodatkowe środki które lokowane są np wlasnie w tym betonie to się biorą z niczego;)
Rozwój gospodarki to nie tylko loty kosmiczne, mamy ogrom firm produkcyjnych które generują ogromne przychody, a Pani fryzjerka czy mechanik zyskują na tym że tamte pieniądze trafiają do gospodarki i oni jako usługodawcy mają klienta.
Weźmy Chińczyków, w ich najbliższej pięciolatce jednym z wyraźnie wytyczonych celów jest rozwój konsumpcji
  • Odpowiedz
  • 16
@Mariusz_Datecki: wszystko co piszesz, to prawda, ale z punktu widzenia Gdańska, czyli dużego miasta, stawianie na turystykę, która generuje najgorzej płatne, sezonowe miejsca pracy to lekka nieodpowiedzialność. Wystarczy popatrzeć jak zadowoleni z takiej polityki są mieszkańcy Barcelony.
  • Odpowiedz
@Mariusz_Datecki: xD to sobie pogadaliśmy. Nawet nie jestem z Trójmiasta, po prostu rozumiem czym się kończy zamiana centrum miasta w lunapark dla turystów. No i rozwiązaniem nie jest „zausz firmę”, którym rzuciłeś, tylko „zmień MPZP”.
  • Odpowiedz
  • 1
@Mariusz_Datecki tak, robimy dokładnie tak samo. Można między bajki włożyć to że 500plus miało służyć demografii, to miało służyć pobudzeniu konsumpcji.
Do wszystkiego dodaj fakt że UE też wpompowała duże pieniądze w naszą gospodarkę. I my te pieniądze sukcesywnie przejadamy :)

Nie kłócę się o to, że jako kraj się wcale nie rozwijamy. Boli mnie raczej to, że jako dowód rozwoju bierzemy ładne budynki które w sumie bardziej szkodzą mieszkańcom.
  • Odpowiedz
@kartofel: za dużo tagu się naczytałeś xD ten beton to usługi, firmy które przyszły do tego miasta i zarabiają oraz płacą duże podatki, ludzie których najwyraźniej stać na te mieszkania

To jest rozwój
  • Odpowiedz
@kartofel a mi się podoba to co zrobili z wyspą spichrzów. Mega to wygląda i chciałbym tam zamieszkać(inb4 mnóstwo n--------h turystów i spać się nie da) - przez 3 miesiące wakacji podczas których mieszkałem na Toruńskiej w ogóle tego nie odczułem. Jedyne co mnie niesamowicie w-------o to cholernie głośny sygnał cofania w śmieciarce (°°
  • Odpowiedz
@Mariusz_Datecki: ludzie w Finlandii czy Norwegii mieszkają czesto w tak brzydkich budynkach, że dzisiejszy Polak by nawet na to nie spojrzał xd zadbanych, ale niekoniecznie ladnych, na tym wlasnie polega roznica między nami a nimi, że w Polsce w pierwszej kolejności ludzie chcą mieć nowe auto na podwórku, zielony trawnik i ladna elewacje, a oni sprawne ogrzewanie, dobre ocieplenie i komfortowe warunki, Polacy to nuworysze, tak prawda
  • Odpowiedz