Wpis z mikrobloga

Jestem przerażony tym jak pędzi to AI. Chcę stworzyć stronę internetową plus sklep dla firmy żony. Google gemini czy inny base44 wypluwa mi to w kilka minut, myślę że w tym tempie w jeden dzień będę w stanie wszystko stworzyć i to w super formie wizualnej. Coś za co 3 lata temu dla swojej firmy płaciłem kilka tysięcy teraz można samemu wygenerować - mając o tym prawie zerowe pojęcie. Współczuję ludziom, którzy się zajmują szeroko pojętą grafiką, marketingiem, zapewnianiem takich podstawowych usług z IT - zmiecie ich z rynku

#ai #it #webdev
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hurin: Myślisz, że pan Franciszek co całe życie hodował chryzantemy i pomidory sam sobie zrobi stronę i sklep internetowy? Może technologia się zmieni, ale nadal ktoś to będzie musiał robić. Zdjęć w galerii na stronę AI nie wykona. Tekstu bez zredagowania też nie. Niektórzy mają wymagania co do stron i tylko człowiek ułoży wszystko tak jak klient chce. AI zrobi losową stronkę, ale to człowiek musi ją później dopasować do
  • Odpowiedz
  • 2
@kidi1: No oczywiście że nie będzie to dotyczyć wszystkich, ale wraz z popularyzacją pewnie będzie to docierać do coraz szerszych kręgów. W dostarczyciele będą dążyć żeby było to jak najłatwiejsze do implementacji nawet dla największego tłuka.
  • Odpowiedz
@hurin: Nadal będzie trzeba kupić hosting i zarejestrować domenę, instalować certyfikaty itd. nie ma się czego obawiać.
  • Odpowiedz
@hurin: Nadal trzeba robić responsywność żeby strona wyglądała dobrze na pionowym ekranie telefonu oraz poziomym ekranie a nawet na ultrawide. Na stronach też robi się czasem tabele z cennikami, tego nie zrobi AI.
  • Odpowiedz
@hurin: przede wszystkim - może to się zmieni, a może nie - ale najtrudniej to wytłumaczyć ai co tak naprawdę chcesz.
Jeśli chcesz coś bardzo ogólnego (zrób mi stronę, wizytówkę dla firm X) to poradzi sobie zaskakująco dobrze. Ale jeśli chcesz jakichś bardziej konkretnych rozwiązań, chcesz opisać coś bardziej precyzyjnie niż jednym ogólnym zdaniem, to nagle wtedy się okazuje, że AI robi zawsze coś trochę innego niż byś chciał. Jak
  • Odpowiedz
  • 0
@kubako: Fakt to jest problem, bo czasami muszę cztery razy tłumaczyć mu albo dzielić na mniejsze kroki żeby skumał o co dokładnie mi chodzi.
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1 @JamesJoyce @kubako hehe No i poległem na bardziej skomplikowanych kwestiach. Próba integracji zewnętrznych aplikacji (resend, InPost, przelewy24 jeszcze nie próbowałem) - nieudana. Może któryś z kolegów odpłatnie ogarnia takie coś? Aplikacja pisana w JavaScipt/react.
  • Odpowiedz