Wpis z mikrobloga

#steamdeck #gry

Co do inby z ceną legion go 2 to widać jasno że jest duży problem z architekturą x86. APU AMD dławi się mocno przy 15w więc producenci dają większe kloce z większą baterią by to pociągnąć jakoś sensownie na 20-30w ale wydajność między generacjami jakoś bardzo nie rośnie a cena nie spada więc wkładają coraz szybsze i droższe układy i kończą na wielkim klocu za 5000 zł.

Nie wiem czy też zauważyliście ale ceny sprzętu od kilku lat przestały spadać. Kiedyś konsole taniały z czasem a teraz drożeją i podobnie jest z pecetami. Nowe szybsze układy nie wchodzą zamiast starych, tylko nowe są dużo droższe od starych
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Steam deck 2 za szybko nie wyjdzie skoro steam deck 1 potrafi mieć podobną wydajność na 15w co Z1E i Z2G. A te 15w jest kluczowe jeśli chcesz mieć sensowny czas pracy na baterii
  • Odpowiedz
@Kidd_Slave: jak to nie? Ja swojego SD LCD 256gb kupilem za 1200zł bodaj 50% nówki. Powiedziałbym że handheldy bardzo tanieją. Troche żałuję ze nie kupiłem ROG Ally X, chodzą po 1500zł. Mod baterii na 74wh i 20w nie jest problemem
  • Odpowiedz
@tubkas12: a do tego mamy tu fajną zależność:
wydajne APU wymaga większej baterii >
większa bateria wymaga większej obudowy >
większa obudowa pozwala zabudować większy ekran >
większy ekran potrzebuje większej rozdzielczości >
większa rozdzielczość wymaga mocniejszego
Dwudziestydrugi - @tubkas12: a do tego mamy tu fajną zależność: 
wydajne APU wymaga w...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@szmichal: teraz lece na legionie z modem na baterie 82Wh oraz linuxem i do grania w zaległości swietne, boost do wydajności względem steamdecka jest wyczuwalny ale generalnie to gram w mniejsze gry wiec główna róznica to wielkość ekranu
ceny przestały spadac, ja sprzedałem steamdecka rok temu i tak czasem zerkam to mniej wiecej w podobnej cenie jest, handheldy z z1e spadły troche
@tubkas12 już widziałem ze w preorderach cene
  • Odpowiedz
@tubkas12: Dlatego kiedyś mówiłem, że chciałbym zobaczyć zastosowanie obecnych procesorów od Maca w handheldzie. Przy jego wielkości, mocy i poborze prądu to byłby game changer.
  • Odpowiedz
@Dwudziestydrugi Wystarczyłoby nie pakować do tych urządzeń ekranów z większym dpi bo i po co. Więcej pikseli na małej przekątnej nie robi dużej różnicy wizualnej za to bezsensownie przejada nadwyżkę mocy nowszych APU. SD i Switch były pod tym względem idealnie dobrane.
  • Odpowiedz
  • 1
@marcinaj: tu myślę że problem jest taki że oni biorą ekrany z tabletów. Jak chcesz ekran z niskim dpi to pewnie trzeba robić na zamówienie specjalnie pod te urządzenie co zwiększa cenę
  • Odpowiedz
@marcinaj: oled vrr z legiona 2 jest robiony na zamówienie przez samsunga, jako 1 na rynku i podobno duży czynnik dlaczego cena jest jaka jest, LCD z legiona 1, mimo że miał za duża rozdzielczość, nie miał VRR był używany w tabletach 8,8cali przez co cenowo był zancznie tanszy, ja sam zresztą jestem wielkim fanem tego ekranu chociaż rozdzielczość trzeba zrzucać.
Mniejsze DPI sprawiłoby że te ekrany byłby droższe w
  • Odpowiedz
  • 1
już widziałem ze w preorderach cene da się zbijac jakimiś kodami na -10% w niektórych rejonach, podejrzewam że cenyu polecą bo dosłownie możesz sobie kupić handheldy na z1e 2x taniej albo nawet 3x jak użwkę a za resztę to można zbudować pc, kupić konsolę itd

@kromeczek: nie wiem czy cenę aż tak bardzo zbiją bo oni nie mogą sprzedawać sprzętu poniżej kosztów produkcji jak to robił swego czasu valve. muszą
  • Odpowiedz
@tubkas12: możliwe że bait na entuzjastów, jak lubię te urządzenia tak 5k za rzecz która nie nadaje się do nowych gier (bo nie czarujmy się) gdzie za połowe ceny masz produkt gorszy wydajnościowo o 15% a jak chcesz intela albo użwykę to nawet za 1500zł to nawet jakbym zarabiał niewiadomo ile nie skusiłbym się, obstawiałem cene 3999 i już wtedy myslałem że będzie absurdalnie droga jak na mozliwosci tego układu
  • Odpowiedz
@tubkas12: @kromeczek Wiem, że są trochę "ograniczeni" tym co jest na rynku, ale z drugiej strony rynek z pewnością jest wysycony OLEDami z SD/Switcha 1. Celowanie w 720/800p oznacza, że handheld nie musi rosnąć ze względu na thermale i baterię więc nie powstaje błędne koło wymuszające poszukiwanie ekranu 8,8''. Oczywiście można dać mniejszy ekran do większego body, ale wtedy zostaną zjechani za ramki. Efekt tej spirali s...enia będzie taki,
  • Odpowiedz
@marcinaj: ja uwielbiam ten ekran, do gier pc gdzie masz wieczny problem ze skalowaniem interfejsu, małym tekstem czy ogólnie w nowych grach przesyceniem efektów graficznych to uważam że 8 cali to min na handheldzie, ten xbox ally spokojnie zmiesciłby 8 calowy ekran bo ramki ma wielkie bardzo, 8,8 cala było spoko bo były i nadal są na rynku tablety o tym rozmiarze, jakieś red magic czy nawet lenovo, stąd ten
  • Odpowiedz
  • 0
Wiem, że są trochę "ograniczeni" tym co jest na rynku, ale z drugiej strony rynek z pewnością jest wysycony OLEDami z SD/Switcha 1.

@marcinaj: Moim zdaniem ekrany na switcha oleda idą na ... oleda. To nie jest tak, że switch kiepsko się sprzedaje i masz duże ilości wolnych partii ekranów ale to moja spekulacja imo.

. Celowanie w 720/800p oznacza, że handheld nie musi rosnąć ze względu na thermale i
  • Odpowiedz