Wpis z mikrobloga

Jak pomagacie Maciusiowi w zadaniu to logujecie jakoś czas na jego zadanie? Nowa o takich pomaganiu typu godzina a nie 3 minuty
W sumie to te zadanie nie jest przypisane do niego tylko jakby do całego teamu testerów, ale kilka osób nad nim pracuje
I mowa o associate pomagający seniorowi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pracait #programista15k #programowanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@razdwatrzy55: oczywiście. Jeśli jesteś rozliczany zadaniowo, to logujesz wszystko, co robisz nawet, jeśli to nie jest twoje zadanie, tylko pomoc komuś innemu. Ja zawsze tak robię i zawsze tak kazałem robić moim ludziom zwłaszcza, że pracujemy na z góry określonych budżetach dla danego klienta. Nikt za darmo nie pracuje ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 4
@razdwatrzy55 nie, my od razu do scrum masterki zgłaszamy ze jesteśmy tacy zajebisci, najlepiej na Daily, przed całym zespołem i prosimy Maciusia żeby potwierdził albo chociaż przytaknął.

Albo jeśli z jakichś powodów to niemożliwe, to wysyłamy maila do staleholderów z taką informacją, dając dw wszystkich z firmy.

A co, dlaczego pytasz? Nie wiedzą ze jesteś 100x jeszcze?
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: Wszystko wrzucam w jire, komentarze, screeny, snippety. Mam punkt odniesienia przy podobnym problemie oraz mam podkładkę gdyby chciało się komuś wytykać opóźnienienia.
  • Odpowiedz
@mch0588: nikt nikogo nie pyta, bo nie ma takiej potrzeby. Mam dobrze ogarnięty zespół, każdy wie, jak i co ma robić, a jak potrzebuje pomocy, to to zgłasza na statusach. Zarejestrowanie kilku godzin na taska kogoś innego nie jest u nas żadnym problemem tym bardziej, że zawsze pracujemy w T&M, a nie na fixie, gdzie im mniej czasu spędzisz nad zadaniami, tym lepiej. No, ale ja nie pracuję u Janusza
  • Odpowiedz
  • 0
@WyjmijKija: znaczy ja się teraz zastanawiałem bo się ociagalem z obecnym, tu nikt nigdy nie przyczepił się ile dane zadanie robiłem
Ale w poprzedniej firmie jak odchodziłem to na retro przełożony analizował każdego Tadka każdego pracownika ( ͡° ͜ʖ ͡°) miałeś opowiadać o tasku nawet jak się zmieściłeś w czasi
  • Odpowiedz
@xxx_JOBOL_PL_xxx: wszystko zależy nad czym i dla kogo pracujesz. My robimy wyłącznie dla klientów zewnętrznych, więc musimy liczyć czas, by móc rzetelnie rozliczyć klienta z przepracowanych godzin. Pracując w systemie time and material płaci się za czas, a nie za efekty pracy. Jest to znacznie elastyczniejsza forma rozliczenia, ale ma pewne wymagania, co do sposobu weryfikacji wykorzystanego czasu pracy.

¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz