Wpis z mikrobloga

✨️ Jak stworzyć system czasu rzeczywistego z pamięcią stronnicowaną?
Mirasy #embedded i #osdev temat jaki poruszę jest w sumie kontrowersyjny. Dotyczy próby łączenia wody z ogniem - czyli prób tworzenia systemu jednocześnie czasu rzeczywistego i korzystającego ze stronnicowania pamięci, bo musi przynajmniej okazjonalnie operować na sporych zbiorach danych. W związku z czym pytam szacowne grono - Cz zna ktoś jakieś solidne kompleksowe opracowania/książki/publikacje na tematy:

1. Stronnicowania pamieci wirtualnej dla systemów czasu (niemal) rzeczywistego pracującego z raczej większą niż megabajty pamięcą operacyjną i masowej. Jakieś medytacje o TLB, jak dobrać rozmiar strony do projektu pod względem zastosowania by minimalizować TLB miss.
2. Okiełznanie nieprzewidywalności czasu dostępu do danych w takich systemach. Jakieś gimnastyki na kiju przy implementacji scheldulera.
3. Jakieś przykłady czy opisy w lieraturze etc systemów które "przełączają się" z trybu pracy w czasie rzeczywistym do bardziej stereoptypowego trybu systemu operacyjnego korzystającego ze stronnicowania.
4. Jakieś teksty analizujące takie próby w przeszłości jeśli były i jeśli skończyły się polegnięciem na polu chwały to analizy dlaczego te projekty spadły z rowerka.

Pytam tu bo zależy mi na jakiejś w miarę kompaktowej publikacji która zbiera to do kupy, raczej niż na luźnym zestawie tekstów które opisują jedynie indywidualne rozwiązania niespecjalnie omawiając kontekst całej działki i konkurencyjnych rozwiązań. Bo takie luźne publikacje stosunkowo łatwo znaleźć na reserchgate. Publikacje "zabytkowe" z lat 70 też mile widziane.

#programowanie #rtos #C #asm #informatyka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak stworzyć system czasu rzeczywistego z pamięcią stronnicowaną? Ⓘ...

źródło: ImageResizer

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Powoli i spokojnie. Pamięci wirtualnej potrzebujesz
1) Jeśli chcesz oddzielić przestrzeń adresową kilku różnych procesów.
2) Jeśli zaczyna Ci brakować pamięci fizycznej i musisz swapować dane.
3) Jeśli MCU nie jest w stanie zaadresować całej przestrzeni adresowej.

W Twoim wypadku chyba żaden z tych warunków nie jest
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @groman43 wybacz, ale pytam o coś zupenie innego. Etap kiedy i do czego służy pamięć wirtualna mam za sobą od ponad dekady z dobrym hakiem. Mam też za sobą pracę przy systemach operacyjnych. Pytanie jest o całościowe omówienie problemów sklejania czasu rzeczywistego z nieprzewidywalnością czasową systemu pamięci wirtualnej. Chodzi o kompleksowe porównania różnych podejść i stosowane algorytmy. Bo stronnicowanie to narzuty niedeterministyczne robiące pod górkę czasowi
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Obawiam się, że się nie rozumiemy. Sugerowałem, że pamięci wirtualnej nie używa się raczej w systemach wbudowanych, bo po prostu nie ma takiej potrzeby. Fakt, że system musi operować na dużych zbiorach danych nie implikuje automatycznie pamięci wirtualnej.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @groman43: istotnie doszło do nieporozumienia, pytanie nie dotyczy "czy rtos musi mieć pamięć wirtualną", bo w przypadku tego konkretnego odpowiedź brzmi "tak, musi". Co do tego dziwnego tytułu to nie ja pisałem tylko mirko.pro go dokleił. Wybacz, ale kontynuowanie debaty nad tym czy ma być stosowana absolutnie nie przybliża nas do niczego. Gdyż jak moim zdaniem jasno się wyraziłem w samym poście - jest częścią
  • Odpowiedz
bo w przypadku tego konkretnego odpowiedź brzmi "tak, musi"

@mirko_anonim: Śmiem w to wątplić. No ale nie będę się z Tobą kłócił, chociaż bardzo chętnie poznałbym więcej szczegółów technicznych.

Z tego co wiem, Zephyr ma najbardziej rozbudowane wsparcie dla pamięci wirtualnej. Zobacz sobie w źródłach jak to dokładnie działa.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @groman43 no cóż, to akurat niewiele wnosi, trudno. Dziękuję za dobre chęci w każdym razie.

Może @Rosly coś kojarzy.

Jak nie to zostanie dalej kopać mniej lub bardziej
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @spostrzegawczy-wygrany-58: "AI" tego typu ma swoje ograniczenia. Nie wszystkie niuanse da się wyłowić. Tym bardziej, że publikacje dotyczące indywidualnych podobnych w założeniach systemów mają tendencje do bycia opisami tego jak system działa ale już niekoniecznie dowiesz się z nich co w tym działaniu pozostawia wiele do życzenia. Mnie interesuje krytyka, bluzgi, horror stories z placu boju, co w tych systemach powoduje ból i zgrzytanie zębów
  • Odpowiedz