Chciałbym się poradzić odnośnie budowy ziemianki w ogrodzie. Obiło mi się o uszy że ziemiankę mozna podciągnąć pod schron i budować bez przeszkód. Czy ktoś ma jakieś.doświadczenie. Chcę zrobić to własnymi siłami. Są gotowce, ale mi się nie za bardzo podobają. Betonowe bez duszy.
@Samara__Morgan Warto przemyśleć nad gotowcami, można je łączyć. Taki gotowiec podejrzewam ze zamknął by się w 15tys z dostawą. 2 komory 2,5x3,5m. Ociepliłbym styropianem i obsypałbym kamieniami. Na górze wolałbym płytę detonacyjne i byłby też fajny schron.
@marcez: też o tym myślałem, żeby połączyć dwa segmenty. Zastanawiam się czy jakbym murował sam ze zdobycznej cegły to czy wyszło by taniej, tylko ze dużo dłużej.
@Samara__Morgan Myślę że ceny gotowców są takie niskie że nie warto się szarpać z murowaniem. Aby zaoszczędzić trochę to myślałem nad zakupem samych piwniczek a schody i przedsionek zrobię sam.
Chciałbym się poradzić odnośnie budowy ziemianki w ogrodzie. Obiło mi się o uszy że ziemiankę mozna podciągnąć pod schron i budować bez przeszkód. Czy ktoś ma jakieś.doświadczenie. Chcę zrobić to własnymi siłami. Są gotowce, ale mi się nie za bardzo podobają. Betonowe bez duszy.
źródło: temp_file1212866140343004072
Pobierzźródło: temp_file2085127551051063158
Pobierz