Wpis z mikrobloga

@GoldenJanusz: niepopularna opinia, bardzo spoko to było, na wycieczce każdy wiedział z której jest szkoły i chociaż trochę chowało różnice w zamożności (co prawda dalej biedacy pod spodem tanie ciuchy ale to od początku byl półśrodek) z logistycznymi kwestiami na ile był to wałek i ile to kosztowało się. Nie będę wypowiadać bo nie byłem w wieku żeby takie rzeczy analizować XD
  • Odpowiedz
@GoldenJanusz: Każda szkoła powinna mieć swoje mundurki - w ten sposób od razu wiadomo, gdzie można szukać gówniarzerii, która rozrabia podczas powrotu ze szkoły. Ponadto ograniczyłoby to szykanowanie biedniejszych dzieciaków i szkolne rewie mody.
  • Odpowiedz
gowno giertycha ktore tylko barwilo inne ubranie bo bylo tak podlej jakosci

@KlapekZeusa: przecież szkoły to ogarniały indywidualnie, to nie szło z ministerstwa. Widocznie Twoja szkoła wybrała gównomateriał xD
  • Odpowiedz
@GoldenJanusz: @Tippler @jamajskikanion ja to miałem w gimbazie. Ogólnie mogę powiedzieć jak to u nas wyglądało bo już rozumiałem troche jak działa świat. Nie było z góry narzuconych wzorów więc każda szkoła musiała zorganizować to sama. Jedynym warunkiem był jednolity wygląd. Moja szkoła zdecydowała, że będą to koszule z długim rękawem. Pokazano każdej z klas chyba cztery kolory tanich i z grubego materiału "mundurków" i mieliśmy głosowanie. Wygrał
  • Odpowiedz
@GoldenJanusz #takbylo rel… i w podstawówce pamietam też ten jego program "Zero tolerancji" (z agresją w szkole), na przerwach po korytarzu chodziły trójki złożone z formacji Policji, Straży Miejskiej i Żandarmerii Wojskowej. Na korytarzach wtedy była cisza jak makiem zasiał, siedzieliśmy na podłodze pod ścianami, króciutko nas traktowali wywołując strach aparatem państwowym, pokazując gdzie jest miejsce obywatela. Państwo opresyjne od makeńkosci, ehh… ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@GoldenJanusz u mnie był zestaw bluza plus koszulka polo, nawet spoko ale rodziców było stać na dwie koszulki i jedną bluzę, w sumie większość oprócz oskarów tak kupiło. Musiało walić niesamowicie potem od wszystkich bo nagle zluzowali zasadę że zamiast całego setu możemy np. Założyć tylko bluzę i własną koszulkę albo tylko koszulkę plus własną bluzę xD
  • Odpowiedz
@GoldenJanusz: Chodziłem wtedy do wiejskiej podstawówki. Próba wprowadzenia tego w czasach siermiężnej biedy i bezrobocia była z górny skazana na porażkę, wszak za mundurek trzeba było zapłacić 40 złotych i jak się okazało po rozpoczęciu roku szkolnego w każdej klasie taki mundurek miało może 4-6 osób, reszty zwyczajnie nie było stać. Z tego co pamiętam to te mundurki u mnie nawet jednego tygodnia nie obowiązywały.
  • Odpowiedz