Wpis z mikrobloga

@jutronaobiadznowuryz: fajnie, szanuję że ci się chce XD jak się uczyłem hiraganę i katakanę japońską to też chciałem ładnie się naumieć, ale jak zobaczyłem na YT jak rodowita japonka bazgroli to stwierdziłem że też mi się nie chce tych ogonków zawijać odpowiednio xd a np kanji ma kolejność linii ( nie wiem po co, pewnie żeby ładniej wyglądało gdy się pisze piórem ) ale to całkiem p-------m i wolę kwadracik
  • Odpowiedz
@Konto4Czarnolisto uczę się chińskiego, a to ta sama sprawa, chodzi generalnie o czytelność, ktoś kto się posługuje pisanym hanzi będzie wiedział w jakiej kolejności mniej więcej coś napisałeś, a że to język pisany bardzo ciasno, to takie niepoprawne kreski czy inne przecinki bardzo się mieszają

Poza tym w nauce posiadanie takiego systemu (góra dół lewa prawa zewnątrz wewnątrz) pomaga po prostu w zapamiętywaniu jak dany znak wygląda
  • Odpowiedz
@jutronaobiadznowuryz: no kanji pochodzi z chińskiego wiec ma to sens. Ja jeśli piszę to tylko żeby sobie pomóc w zapamiętywaniu trudniejszych znaków, po prostu jak dziecko uczące się alfabetu. Ogólnie mi mówiono że nie ma sensu uczyć się pisać bo mało kto już pisze odręcznie a na telefonie/komputerze samo uzupełnia znaki, ale czasem to tak najłatwiej mi zapamietac. Nawet "pisanie" palcem po blacie mi dużo pomaga w nauce.
  • Odpowiedz
@jutronaobiadznowuryz: konkretnych dźwięków nie przypominam sobie żebym przypisywał, może oprócz huragany 'shi' し jak w fiSHIng hook, albo 'ku' く to dziub kukułki robiącej kukuuu xD

Do kanji popularny sposób nauki to wymyślanie historyjek tak aby dany znak opowiadał co się dzieje. Korzystam z takiej strony gdzie te historyjki już są wymyślone do wielu znaków, ale czasem wymyślam swoje. Np komponent oznaczający chorobę 疒 to wyobrażam sobie tą scenę z
  • Odpowiedz
@suspensor1917 ale się cieszę że pojawił się ktoś kto się zna na rzeczy

To bardziej wizualny guide bo wiem że ręcznie pisze się trochę inaczej, ale na razie to nawet całego alfabetu nie potrafię zapamiętać

Chociaż co do kef kreski no to akurat znałam, ale po najechaniu kursorem się tak podkreślało, a ja pomyślałam hmm dziwne ale ok, bezmyślnie dorysowałam xd

Mogę do ciebie pisać w razie co? Fajnie że na
  • Odpowiedz