Wpis z mikrobloga

W listopadzie będę mógł zamieszkać w nowym mieszkaniu. Deweloper powiedział, że za tydzień możemy sprawdzić mieszkanie, podpisać protokoły odbiorów i mi da klucze, bym sobie tam już podłogi kładł, czy meble woził.

Teraz pytanie, bo nie znam się, a tu pełno specjalistów i zawsze dobrze doradzicie. Chciałbym wziąć ze sobą jakiegoś specjalistę. Na co warto zwrócić uwagę? Powiedziano mi na pewnylokal.pl że metraż to musi być geodeta w mieszkaniu co mnie zdziwiło, a chat GPT nic na ten temat nie wie. Bardzo dziwne. Chciał mi sprzedać pakiet full z kamerą termowizyjną i laserem krzyżowym za 900zł.
Gdzie najlepiej takiej osoby szukać i na co szczególnie zwrócić uwagę? Według mnie najważniejsze to posadzki czy jest poziom i piony ścian.

Z góry dzięki.

#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #odbiormieszkania #nieruchomosci
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chciał mi sprzedać pakiet full z kamerą termowizyjną i laserem krzyżowym za 900zł.

@Bury_Zenon: jeśli to mieszkanie na ostatnim piętrze z płytami gk na suficie i wełna mineralną to bierz pakiet z termowizją - tylko problem jest taki, że najlepiej sprawdzać zimą, chodzi o różnicę temperatur, sprawdź wentylację czy działa
  • Odpowiedz
@Bury_Zenon: możesz jakiegoś inspektora sobie wziąć ogarnąć normalnie z internetu za parę stów, żadnymi laserami nie można robić odbiorów, jedynie wyjdziesz na niepoważnego albo psychopatę gdybyś z laserem przyszedł, poziomica 2m, kontownik 1m x 1m, i szczelinomierz to są narzędzia których potrzebujesz, no i znajomość norm, posadzki poziomicą 2 metrową też odbierzesz, no ale jak się nie znasz, to lepiej komuś zapłacić po prostu
z fartem
  • Odpowiedz
  • 19
Nie warto za to płacić.

@pamareum: po prostu miałeś szczęście, że trafiłeś na solidnego dewelopera. U mnie znalazł rysę na szybie, krzywą podłogę, krzywy kąt między ścianami i kilka mniejszych rzeczy
  • Odpowiedz
@Bury_Zenon: nie ma sprawy i tak najbardziej polecałbym skupić się głównie na łazience, żeby tam mieć w normach wszystko, no i kuchnia, szczególnie tam gdzie będziesz miał blat i fartuch szkła/płytek, czy czym tam wykańczać będziesz, no generalnie nad blatem, to są rzeczy dość ważne na które warto zwrócić uwagę i tam poważnie do tego podejść, w innych miejscach nie szukałbym na siłę i nie pruł się o milimetr czy
  • Odpowiedz
@pamareum: kamera termowizyjna poza sezonem grzewczym nie ma sensu, potrzebna jest różnica 15-20 stopni, żeby było coś widać, a w mieszkaniach deweloperskich i tak przed odbiorem się nie grzeje w pełni. Poza tym inżynier przy odbiorze jest potrzebny - kosztuje promil ceny zakupu mieszkania, a usterek nie będziesz musiał naprawiać na własny koszt.

We Wrocławiu i okolicach mogę pomóc.
  • Odpowiedz
@Bury_Zenon: "odbiór techniczny mieszkania", unikałbym molochów typu Pewny Lokal, które mogą zatrudniać ludzi kumatych, jak i z przypadku. Ci kumaci najczęściej robią na siebie. Na pewno znajdziesz małą firmę czy człowieka o dobrych opiniach w Google. Cenowo to myślę, że to okolice 500-700 zł za średniej wielkości mieszkanie odebrane przez 1 osobę.
  • Odpowiedz
@Bury_Zenon: Przede wszystkim kilka podstawowych informacji, najważniejsze jest sprawdzenie metrażu bo to w teorii może kosztować Cię najwięcej, sprawdzenie instalacji elektrycznej i wodnej, tynków, do tego pomiar wentylacji aby miała odpowiedni strumień oraz wilgotnościomierzem tynki. Kamera termowizyjna w warunkach letnich to totalna ściema, muszą być zdecydowanie niższe temperatury aby kamera termowizyjna mogła się wykazać. Ogólnie musi być duża różnica temperatur pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem, to latem chyba musiałbyś go w
  • Odpowiedz