Wpis z mikrobloga

#studia #informatyka #pytanie #wtf
Ostatnio poznałem dwóch chłopaków w pracy którzy idą na studia informatyczne... I ku mojemu zdziwieniu i jeden i drugi nie wie za bardzo co to Linux oboje nie umieją programować w żadnym języku, obsługa sieci na poziomie zero, jeden z nich ma problem w wyszukiwaniu prostych rzeczy na google... Pamiętam jak te 25 lat temu jak się chciało studiować informatykę to trzeba było już coś umieć. Serio tak się wszystko zmieniło? Czy kolesie na studiach zderza się z rzeczywistością?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I ku mojemu zdziwieniu i jeden i drugi nie wie za bardzo co to Linux oboje nie umieją programować w żadnym języku, obsługa sieci na poziomie zero, jeden z nich ma problem w wyszukiwaniu prostych rzeczy na google..

@Icon_of_sin: a to nie po to idzie się na studia, by się nauczyć? ( ͡ ͜ʖ ͡) Tak na prawdę wystarczy mieć wiedzę ze szkoły średniej z
  • Odpowiedz
@Icon_of_sin: zderzą się. Mieliśmy w cypressie testy robić, ziomek nie potrafił prostego POSTa wysłać do serwera z instrukcją od wykładowcy. Dzisiaj na rynku pracy musisz raz, że mieć łeb na karku, dwa trochę dynaminy, żeby do klienta się tłumaczyć, czemu projekt jest jeszcze nie skończony, bo pm sobie na wakacje pojechał i jeszcze często dodatkowo znać jakieś frameworki jako niby zajawkę, ale w sumie to po to, żeby wpisać w
  • Odpowiedz
@Icon_of_sin: Tymczasem ja, łeb jak sklep jeżeli chodzi o informatykę, 3 miesiące na polibudzie i rezygnacja bo wypieprzyłem się i głupi ryj rozwaliłem na matmie. I tak źle i tak niedobrze. xd
  • Odpowiedz
@supra107: Ale jak się rozwaliłeś na matmie, to w sumie znaczy, że nie do końca jesteś super ogar. Matma na polibudzie jest po to, żeby odsiać najsłabszych na początku.
  • Odpowiedz
@ziomus13: W takim razie powiedz mi do czego jest mi potrzebny cały materiał z matematyki na studiach w sieciach komputerowych, bo docelowo tam siebie widzę jako informatyka.

Chyba że zasada jest taka że w Polsce trzeba iść na studia i jak się ich nie zda to jest się nieogarem bo tylko papierek i tytuł się liczy, jak za starych dobrych czasów bo tam mentalnie utkwiła całość polskich uczelni i wykładowców.
  • Odpowiedz
@supra107: Nie wiem do czego konkretnie w tym dziale matematyka jest potrzebna. Nie jestem informatykiem. Natomiast matma sprawdza umiejętność logicznego myślenia. Jeśli nie jesteś w stanie ogarnąć matmy na poziomie polibudy, może masz trochę za niskie IQ na to żeby zostać dobrym inżynierem i być w stanie radzić sobie z problemami. Pamiętaj, że praca inżyniera, takiego prawdziwego, to ciągłe rozwiązywanie jakiś problemów. Może w twoim dziale tak naprawdę tytuł inż
  • Odpowiedz
@ziomus13: Tyle że wiesz że umiejętności matematyczne to nie absolut rozwiązywania problemów? W diagnozie problemów informatycznych i sieciowych potrzeba nieco innej formy myślenia na tle rozwiązywania problemów, i można mieć problemy z matmą jednocześnie będąc w stanie wymapować sobie w myślach cały schemat tego gdzie co mogło pójść nie tak żeby wiedzieć gdzie szukać rozwiązania.

Swoją drogą, na polskich polibudach są setki studentów na informatyce którzy pozdawali każdy, ale to
  • Odpowiedz