Wpis z mikrobloga

Mirasy, lvl 36 tutaj, generalnie jestem w ruchu (siłka, padel, dużo spacerów itd). Poszedłem w piątek biegać na tartan kółeczka pierwszy raz od kilku lat. Przebiegłem 5 km w wolnym-średnim tempie i do dzisiaj ledwo chodzę, ból lewej pięty po zewnętrzej stronie i podczas chodzenia straszny. Buty mam raczej tanie i lekko shodzone, ale jestem w szoku, że to aż tak źle się skończyło. Chcę zrobić sobie chwilę przerwy i podjąć następną próbę w Adidas Adizero EVO SL. Czy polecacie te laczki? #bieganie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czecotam: polecam udać się do lekarza, bo to raczej normalne nie jest, a opis wskazuje że może to być nawet pęknięcie kości piętowej, choć raczej coś z powiezią podeszwową.
Radziłbym do lekarza i to prześwietlić, chyba że w opisie wyolbrzymiłeś objawy.
  • Odpowiedz
@czecotam: Bieganie okrążeń na tartanie zawsze obciążało mi za bardzo jedną stronę ciała(ją od środka okręgu). U mnie pomogło robienie nóg(mocne skupienie na łydkach) na siłowni. No i też nie ma co się rzucać na głęboką wodę od pierwszego biegu, organizm może nie być przygotowany na taki typ obciążeń.
  • Odpowiedz
@czecotam: po opisie może to być ostroga piętowa
Spróbuj odpocząć kilka dni może tydzień od sportu. Jak nie przejdzie to trzeba lekarza i fizykoterapii
Jak wracasz do biegania to zawsze trzeba zaczynac powoli
  • Odpowiedz
@czecotam polecam na początek marszobiegi, ja zaczynałem od tego https://treningbiegacza.pl/artykul/plan-treningowy-od-zera-do-60-minut-ciaglego-biegu
Częstym błędem jest ogólnie bieganie za szybko, brak rozgrzewki i rozciągania po bieganiu.
Ja staram się tak te 5-10 minut czasem więcej poświęcić na rozgrzewkę, ja korzystam z neta i robię ją zazwyczaj w domu, później 5 minut to takie bieganie, czy raczej truptanie tak, żeby jeszcze się rozgrzać, no i ostatnie 5 minut schłodzenie, na rozciąganie w domu poświęcam tak
  • Odpowiedz