Wpis z mikrobloga

Tydzień jestem w Chinach i już jestem przekonany że wygrali wyścig o wszystko.

Wiadomo lekko wieje komuną i monitoring masz nawet w dupie 24/7 ale i tak to co osiągnęli do tej pory w porównaniu z jakimkolwiek innym krajem biorąc pod uwagę całą skalę tego kraju jest po prostu niesamowite.

Infrastruktura drogowa to jest jakieś jedno wielkie XD kto to wszystko wybudował i kiedy ( _)

Najwidoczniej mimo komuny ktoś zarządza tym krajem w sposób właściwy.

No i wiadomo, że pewnie na wioskach jest inna perspektywa niż w kolejnych dużych miastach jakie odwiedzam miedzy Hong Kongiem a Shanghajem, ale taką Warszawę to bym zamienił na życie w którymkolwiek z tych miast w oka mgnieniu gdybym dostał tylko taką propozycje. Mimo że uważam że np. na tle innych europejskich stolic nie mamy się czego wstydzić.

#chiny #podroze
bizonsky - Tydzień jestem w Chinach i już jestem przekonany że wygrali wyścig o wszys...

źródło: temp_file3217830080291009896

Pobierz
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@QoTheGreat: Jakby, co to zmienia? Ja wiem że pcha się ludziom do głów że samochody elektryczne takie nowoczesne itp. Tylko że to jest propaganda, mamy równie nowoczesne samochody spalinowe.
  • Odpowiedz
  • 11
@zeszyt-w-kratke Złe Chiny fałszują dane, wiadomo. Wieżowce w Szanghaju to makiety, kolej wysokich prędkości to wymysł propagandy, a BYD to tak naprawdę przemalowana sprayem Tesla. Chińska klasa średnia wykupująca mieszkania w Japonii, Kanadzie, USA nie istnieje, bo przecież skąd mieliby mieć tyle kapitału, jak ich całą gospodarka to kłamstwo. 8 z 10 portów morskich z największym wolumenem jest w Chinach tylko dlatego, że wożą puste kontenery, by oszukać cały świat (
  • Odpowiedz
  • 17
Dla przeciętnego Wykopka Chiny żyją ze składania długopisów i sklejania butów.

@Dlkvv:

Przeciętny wykopek etap zachwytu nad Chinami przeżył 10-15 lat temu.
A teraz wiemy już, że połowa tej wspaniałej infrastruktury to TOFU szajs, który rozpada się od patrzenia. Nie mówiąc już o innych problemach jak np. skandaliczna demografia.
  • Odpowiedz
@KurnikoweKuriozum: Oni znają dwoje ograniczenia dlatego kecą na kopiowaniu ( ale jak kupili ponad 20 lat temu nasze sokoły to nie dali rady) i na przeskakiwaniu pewnych etapów.
Nie umieli zrobić hybryd czy ogniw paliwowych więc skupili się na elektrykach zalewając świat. Podobnie z samolotami . A propoganda jak zawsze działa . Tyle że czasem się wszystko rozsypuje
  • Odpowiedz
  • 7
@Jin Każdy kraj ma problemy, a jeśli mówimy o demografii, to Polska jest w o wiele gorszym położeniu.

Teraz porównaj sobie ile km szybkiej kolei powstało w Polsce od 1989, ile w Chinach. Ile zbudowaliśmy firm technologicznych, elektrowni jądrowych, a ile oni?
  • Odpowiedz
Wieżowce w Szanghaju to makiety, kolej wysokich prędkości to wymysł propagandy

@Dlkvv: wieżowce masz w każdym większym europejskim mieście nawet w budapeszcie czyli stolicy jednego z biedniejszych państw naszego regionu. Kolej wysokich prędkości masz we francji kraju który ma 68 mln ludzi a nie 1 mld.

a BYD to tak naprawdę przemalowana sprayem
  • Odpowiedz
@bizonsky byłem w Chinach więcej niż raz, jaram się Chinami jak i całą Azją, a z racji tego że miałem okazję zobaczyć je zarówno z pozycji gościa którego oprowadzamy, jak i na własną rękę, to nie wydaje mi się że wszystko tam jest takie kolorowe. Co do infrastruktury, pełna zgoda, też za pierwszym razem przecierałem oczy ze zdumienia i wciąż jestem pod wrażeniem. Samo życie Chińczyków w gruncie rzeczy nie wygląda
  • Odpowiedz
  • 3
@zeszyt-w-kratke Tyle, że ten miliard ludzi jest rozłożony na ogromnej przestrzeni, poprzecinanej łańcuchami górskimi. W Europie między Paryżem a Warszawą nie masz większych barier naturalnych, a mimo to nie powstała taka kolej.
  • Odpowiedz
Chłopie, ja jestem w stanie tak przeprowadzić Cię po Łodzi, że uznasz, że pozostałe miasta w Polsce to obsrany chlew - przynajmniej Warszawa, Poznań i Wrocław.

@ToksycznyArek: to ja tak samo jestem w stanie przeprowadzić Cię po Wrocławiu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
wygrali wszystko, czyli 72 miejsce w PKB per capita według parytetu siły nabywczej, zaraz za Macedonią Północną, Gruzją, Dominikaną i Argentyną. Wszystko, czyli 78 miejsce według Human Development Index, za Tajlandią, Iranem czy Bośnią.

@salo91: myślę, że tutaj wynika to z ogromnych obszarów biedy na wsiach i małych, kilkutysięcznych miastach. Chiny to kraj ogromnych kontrastów, bieda na wisach i bogactwo w dużych miastach. Jest duże rozwarstwienie społeczne. Stąd jak policzysz
  • Odpowiedz