Wpis z mikrobloga

Tydzień jestem w Chinach i już jestem przekonany że wygrali wyścig o wszystko.

Wiadomo lekko wieje komuną i monitoring masz nawet w dupie 24/7 ale i tak to co osiągnęli do tej pory w porównaniu z jakimkolwiek innym krajem biorąc pod uwagę całą skalę tego kraju jest po prostu niesamowite.

Infrastruktura drogowa to jest jakieś jedno wielkie XD kto to wszystko wybudował i kiedy ( _)

Najwidoczniej mimo komuny ktoś zarządza tym krajem w sposób właściwy.

No i wiadomo, że pewnie na wioskach jest inna perspektywa niż w kolejnych dużych miastach jakie odwiedzam miedzy Hong Kongiem a Shanghajem, ale taką Warszawę to bym zamienił na życie w którymkolwiek z tych miast w oka mgnieniu gdybym dostał tylko taką propozycje. Mimo że uważam że np. na tle innych europejskich stolic nie mamy się czego wstydzić.

#chiny #podroze
bizonsky - Tydzień jestem w Chinach i już jestem przekonany że wygrali wyścig o wszys...

źródło: temp_file3217830080291009896

Pobierz
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bizonsky: no ja bym nie zamienił, powiem Ci więcej ja bym nie zamienił Bielska Białej. W nocy Shanghai wygląda jeszcze lepiej niż za dnia. Wieś, no tam wieś to miasta po 3 miliony, które wyglądają poza głównymi ulicami trochę jak strefa przemysłowa w Tychach. Ogólnie fajnie popatrzeć ale mieszkać nigdy.
  • Odpowiedz
  • 796
Tydzień jestem w Chinach i już jestem przekonany że wygrali wyścig o wszystko.

@bizonsky: wygrali wszystko, czyli 72 miejsce w PKB per capita według parytetu siły nabywczej, zaraz za Macedonią Północną, Gruzją, Dominikaną i Argentyną. Wszystko, czyli 78 miejsce według Human Development Index, za Tajlandią, Iranem czy Bośnią.

Chiny to kraj z ogromnymi problemami, który korzysta ze swoich rozmiarów i centralizacji. Rzekomy sukces nie jest mimo komuny, a za sprawą komuny. Komunistyczna
  • Odpowiedz
wygrali wszystko, czyli 72 miejsce w PKB per capita

@salo91: o ile te dane są prawdziwe, bo wiele się mówi o tym że Chiny po prostu fałszują dane gospodarcze na masową skalę a ich "wielkość" bierze się po prostu z ogromnej liczby ludzi.
  • Odpowiedz
@bizonsky: jest jeden najprostszy w mojej ocenie wskaznik ktory mowi mi prawde o chinach dominujacym systemem na PC , jest Windows i iOS. Drogi to nie jest high tech, dane leca po amerykanskim systemie a to dzis ważniejszy krwiobieg. Nie dosc ze usa pewnie ma backdoory do tego to jak beda chcieli to moga zrobic im ogolnokrajowy reset. Nie potrafia tez w silniki lotnicze, samoloty to kopie, procesory tez nie
  • Odpowiedz
@bizonsky: chiny na wsi to taka sama bieda jak korea północna, tylko te główne miasta sa rozświetlone jak komputery rgb, 90% ludzi tam zarabia dolara dziennie a chłop sie podnieca bo kilka dróg zrobili pomiędzy najwiekszymi miastami
  • Odpowiedz
@bizonsky bo tam gospodarka jest kapitalistyczna, nikomu nie przychodzi do glowy robic dotacje jak KPO m, czyste powietrze czy wiatraki, rozdawac pieniadze czy inne bzdety. Pracujesz masz skile to cie stac, u nas pracujesz i cie nie stac musza ci doplacac 800+ bo na mieszkanie nie bedziesz miec. Ludzie p------a ile unia dala ale w skali tych 21 lat dobrobyt wzrosl ledwo o 20% a koszta znacznie wzrosly, wiekszosc myli skok
  • Odpowiedz
@bizonsky: Z współczynnikiem dzietności ~1.0 i ogromną nadwyżką mężczyzn dosłownie przegrali wszystko. A masa pustej infrastruktury to z jednej strony wyczyn z drugiej jak lotniska w Hiszpanii budowane na odludziu. Ich osiedla rozsypują się po paru latach, a stoją puste. Znaczy się właścicieli mają, bo Chińczycy nie mogą inwestować w prawie nic oprócz właśnie mieszkań. Jeżeli nie podejmą jakichś radykalnych kroków to USA odleci im w kosmos.
  • Odpowiedz