Wpis z mikrobloga

• 1
@czemuztak a może ludzie wolą nie mieć wiatraków w pobliżu i nawet żadna dopłata nie zrekompensuje im uciążliwości machającego śmigła 24/7? Taki scenariusz bierzesz pod uwagę? Czy nie za bardzo?
  • Odpowiedz
  • 1
@szychun mógłbyś podać jakieś wyliczenia jak "zmniejsząją" się ceny z każdym wybudowanym wiatrakiem? Rozumiem że wcześniej żadnych wiatraków w polsce nie było skoro cena za energią cały czas rośnie?
  • Odpowiedz
  • 0
@czemuztak przekonałeś mnie! Wiatrak przy każdym domu i bloku! Proponuję zacząć od wybudowania farm wiatrowych na Jagodnie i Wilanowie, oni są przecież tacy europejscy i nowocześni to na pewno nie będą mieli nic przeciwko!
  • Odpowiedz
@bartiii_ https://energetyka24.com/oze/analizy-i-komentarze/drugie-podejscie-koalicji-do-wiatrakow-500-metrow-powraca-a-10h-do-likwidacji

Efekty poluzowania przepisów mają być znaczące. W Ocenie Skutków Regulacji zapisano, że poprzednia, częściowa liberalizacja (700 m) uwolniła około 18 tys. km2 pod potencjalne inwestycje w lądowe elektrownie wiatrowe (LEW). Kolejna, zmniejszająca odległość do 500 m, uwolni nawet dodatkowe 32,5 tys. km2 obszarów, na których będą mogły powstać farmy wiatrowe. Ma to pozwolić również na podwojenie mocy zainstalowanej w energetyce wiatrowej do 2030 roku. Aktualnie w Polsce wszystkie farmy
  • Odpowiedz
@bartiii_: ty widziałeś kiedyś wiatrak? Bo ja mam z 10 bardzo blisko domu i powoduje to 0 problemu xD
Te wiatraki stoją w polach w które chodzę na spacery, przechodzę często 100m od nich, niekiedy podchodzę sobie pod nie obejrzeć co i jak, i co te wiatraki niby uciążliwego emitują? Hałas? Nieodczuwalny moim zdaniem a na pewno nie uciążliwy.
  • Odpowiedz
@szychun: wiatraki ni obniżają ceny prądu. Juz teraz mamy nadwyżkę OZE rzędu kilku GW, zauważyłeś jakieś obniżki?

My potrzebujemy czegoś co zastąpi węgiel, ale rządy od lat cisną tylko środki doraźne. Tak było z panelami i zasadą 80% magazynu, tak było z wiatrakami (gdzie spółki energetyczne były zobowiązane aby ten prąd odkupić nawet jak go nie potrzebowały).

Dużo lepiej byśmy wyszli inwestując te pieniądze w turbiny gazowe które można szybko
  • Odpowiedz
@bartiii_ tego nikt Ci nie powie ile taka obniżka będzie dokładnie wynosiła. W różnych krajach różnie spadało.

@j3sion nigdzie nie znalazłem informacji byśmy mieli nadwyżkę OZE. Ale nie szukałem zbyt intensywnie.

Wszędzie na świecie wiatraki obniżyły ceny energii. Dodatkowo będąc mniej emisjnym będziemy płacić mniej za prawo do emisji co tez wpływa na ceny prądu.
  • Odpowiedz