Wpis z mikrobloga

@Desparos: nie, nie może
Art. 16 ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym
„Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, a w razie potrzeby może odstąpić od tego obowiązku, jeżeli wymaga tego m.in. omijanie przeszkody.”

Art. 24 ust. 1 pkt 2 PoRD
„Kierujący pojazdem jest obowiązany przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody oraz upewnić się, czy ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wykonania
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: @fordern: @Rad-X: @xPekka na egzaminie kat. B miałem podobną sytuację, chłop zaparkował ciągnikiem siodłowym z platformą wzdłuż podwójnej ciągłej, ja się zatrzymałem i czekałem, oczywiście dostałem tzw. „opieprz" od egzaminatora, „czy długo będę tak stać?" ja w tej sytuacji włączyłem lewy kierunkowskaz i OMINĄŁEM przeszkodę.

• Odpowiedz
i poznałem mało znaną śmieciarkową pułapkę - możesz ją(egzaminacyjnie xD) ominąć przez ciągłą, ale tylko kiedy włączy światła awaryjne(czasem chyba tak włączają na dłuższe postoje - zależy od rejonu i ekipy), ale nie kiedy normalnie "stoi".

@villager: to jest w ustawie?
  • Odpowiedz
@Lolenson1888:
Od lipca egzaminatorzy mogą wg uznania ominięcie takiego cyrku drogowego zaliczyć lub nie. Najbezpieczniej byłoby chyba powiedzieć, że nie ma możliwości kontynuowania jazdy we wskazanym kierunku i jeżeli jest możliwość to poprosić o wskazanie innego (np. wycofanie). Ogólnie komedia. Wróciliśmy do wieków ciemnych w nauce jazdy.

https://www.onet.pl/informacje/pravdaorgpl/trudniejszy-egzamin-na-prawo-jazdy-od-1-lipca-sprawdzamy/vfh4yvx,30bc1058
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik nie możesz wyprzedzić przez ciągła pojazdu który jest “w ruchu” tak jak śmieciarka. A jak włączy awaryjne, znaczy że się zepsuła i stąd nigdy nie odjedzie, i musisz pojechać przez ciągłą.
  • Odpowiedz
po wyminięciu pojazdu egzamin był kontynuowany.

@fordern: no i egzamin oblany. pojazd zaparkowany mogłeś ominąć, a nie wyminąć ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 5
@samrtv

@Desparos: nie, nie może

Art. 16 ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym

„Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, a w razie potrzeby może odstąpić od tego obowiązku, jeżeli wymaga tego m.in.
  • Odpowiedz
  • 2
@villager

@Nieszkodnik nie możesz wyprzedzić przez ciągła pojazdu który jest “w ruchu” tak jak śmieciarka. A jak włączy awaryjne, znaczy że się zepsuła i stąd nigdy nie odjedzie, i musisz pojechać przez ciągłą.

Ciągłej nie możesz przekroczyć ani w przypadku wyprzedzania, ani omijania, wymijania, driftowania czy srania. Przynajmniej tak to jest wg przepisów ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
„Kierujący pojazdem jest obowiązany przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody oraz upewnić się, czy ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wykonania tego manewru.”

@xPekka: omijasz pojazd, a konkretnie to przeszkodę. Ty go nie wyprzedzasz, a omijasz
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: A co masz zrobić? Cofać narażając siebie i innych uczestników ruchu drogowego na jeszcze większe niebezpieczeństwo?
A jak widzisz gościa, który do Ciebie mierzy z broni palnej to co robisz? Biegniesz do niego? Krzyczysz strzelaj do mnie? Czy siedzisz cicho, albo uciekasz w zależności od sytuacji i ludzi wokół?
Parkujący stają tam wbrew przepisom i oni tworzą to zagrożenie, natomiast Ty musisz z niego wybrnąć.
  • Odpowiedz

@xPekka: Tak linia ciągła to lawa...
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: mówisz, że w tej sytuacji nie ma możliwości kontynuowania jazdy zgodnie z przepisami, jednak celem ominięcia pojazdów, prosisz o zgodę na przekroczenie linii ciągłej.
  • Odpowiedz