Wpis z mikrobloga

Szlag człowieka trafia. Roczniki 85-00 dostały od Polski tylko i wyłącznie wysokie ceny nieruchomości, wysokie stopy procentowe, zniszczona demografię, zerowe szanse na emeryturę, wysoka inflację i wojnę przy granicy. Jak ktoś jest zdrowy, uczył się za granicą lub prywatnie, pracuje na etacie i nie jest znajomym krolika to został tak wyruch w 4 litery jak nikt. Kiedy jakieś protesty?

I nie, roczniki po 00 jeszcze nie miały czasu wejść na rynek pracy a roczniki przed 86 miały szanse wyjechać za granicę i zarobić euro kiedy jeszcze w Polsce było tanio. Roczniki przed 86 miały czas odłożyć na wkład własny by wziąć kredyty hipoteczne na stopach 3%. Roczniki przed 86 jak mówiły po angielsku to dostawały pracę z marszu (ile ja to widziałem ludzi po kulturoznastwie jako menadżerów w korpo). Roczniki przed 86 mieli najczęściej rodziców którzy byli w idealnym wieku 30+ w latach 90 I 2000 by robić pieniądze I otwierać biznesy.

A roczniki starsze pomimo że żyły w komunie to "czy się stoi czy się leży" zarabiały. Wynosiły z pracy jedzenie, maszyny i teraz są prywaciarzami lub mają po 13-14 emeryturę. Nie znam żadnej osoby +75 która by nie przeszła na rentę w wieku 50 lat a wcześniej się obijała w fabryce.

#kpo #ekonomia
  • 489
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@P4ncak3: Roczniki 85-00 dostały też pracę zdalną, dostęp do internetu i edukacji na własną rękę, dostęp do zagranicznych rynków zbytu, wolną gospodarkę i możliwość prowadzenia działalności, tanie pożyczki/dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej finansowane z budżetu i UE, tanie bilety lotnicze i możliwość zwiedzania całego świata.
  • Odpowiedz
@Furiat Ale z ciebie bije warszawocentryzm xD

Tak, każdego dnia miliony Polaków nic nie robi tylkon wozi sie boltami i uberami tam i z powrotem.
Nikt nie ma kuchni bo jest glupi i nie umie gotować i tylko te pyszne pe el, pyszne pe el i pyszne pe el xD

No i zapomniałeś o swoim najważniejszym: każdy by miał już dom z basenem i nowy samochod ale jedzą te no, te no cholerne awokado!!!!
  • Odpowiedz
@P4ncak3: nie i nigdy tak nie mogłeś zrobić. Do tego obecnie nie musisz nigdzie wyjeżdżać i dziadować.

Mieszkania nigdy nie były tanie. One od zawsze są powiązane z wynagrodzeniem w kraju, bo to główny składnik ich ceny. Ludzka praca. Jeśli w latach 90 mieszkanie kosztowało 50 000 to wiesz co to było?
To było na stare pół miliarda. Miliard się w totolotka wygrywało. Skala osiagalnosci, taka jak dla nas teraz milion.
  • Odpowiedz
Ty chyba sobie nie zdajesz sprawy jaka była bieda w latach 90 i jak spieprzone miały dzieciństwo dzieciaki które wtedy dorastały. Wieczny brak pieniędzy. Jak ktoś miał buty jakiegoś Nike które teraz kosztują 200-300 zł to był panem na dzielni. Strach rodziców o utratę zatrudnienia bo wszędzie zwolnienia, a bezrobocie 30% a do tego hiperinflacja.

@wolny_kot: no ale teraz jest źle bo Areczka nie stać na apartament w centrum Warszawy.
  • Odpowiedz
@P4ncak3: ZUS na to mowi "solidarnosc pokoleniowa" - teraz placisz na roczniki 30-60 a za to jak popracujesz te kilkadziesiat lat to bedziesz placil na roczniki tez 30-60 ale z innego stulecia
  • Odpowiedz
@P4ncak3: @wolny_kot

Ty chyba sobie nie zdajesz sprawy jaka była bieda w latach 90

Dokładnie, pamiętam jak rozpoczynałem pracę 17 lat temu. Pierwsza wypłata netto 900 zł a wynajem mieszkania 600 zł XD
Na praktykach dawali w zawodówce 70 zł miesięcznie netto XD A kto miał pecha to za free. 1800 zł netto to już były mega dobre prace. Coś jak teraz z 7-8 tys netto.
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: Kiedyś może i mieszkania były dużo tańsze ale stopy procentowe dużo wyższe a zarobki mniejsze. Efektywnie jeżeli pracowałeś (a przypomnijmy ze bezrobocie wynosiło czasami nawet 30%) to faktycznie było Cię stać na mieszkanie. Dzisiaj te 20-30% najbiedniejszej części społeczeństwa przynajmniej ma pracę i ma za co żyć, ale nadal mieszkań sobie nigdy nie kupią.

Uważam, że sytuacja na rynku mieszkaniowym nie poprawiła się zbytnio przez ostatnie 20-30 lat, tak
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: Zamiast się, jak to pięknie określiłeś, sfrajerzyć. Mogłem się obijać, nic nie osiągnąć w zyciu i narzekać teraz na wykopie jak to inne pokolenia miały łatwiej.

@Tagliacozzo: osiagnales, typie, prace 14 godzin dziennie (chociaz raczej mniej bo to fizycznie niemozliwe). na pewno musisz byc zajebiscie dumny z tego.

Ale przecież ja ją zakładałem dziś, ba mam mnóstwo znajomych którzy zakładają teraz rodziny, kupują mieszkania, rozwijają swoje firmy i
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: A czemu miałoby być coraz gorzej w Polsce? Na zachodzie zrobili dużo błędów typu tworzenie miliarderów którzy wykupują wszystkie aktywa albo nieograniczona imigracja. U nas w kraju narazie jeszcze tego nie ma więc sytuacja nadal raczej idzie ku lepszemu. Nawet ceny nieruchów ostatnio spadły delikatnie
  • Odpowiedz
@P4ncak3: zapomniałeś dodać że te roczniki dostały też niestabillne warunki rozwoju, p-----c w domu i na podwórku i alkoholizm oraz nierealne oczekiwania prywatne i zawodowe a także hipokryzję w wychowaniu (co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Przesunalbym te granice, p--------e to maja roczniki 95 wzwyz. Ja jestem 90 i idac szablonowo przez zycie bez wyjebek - studia + z dwa lata w robocie zeby sie zadomowic i mozna bylo w okolicach 2017-18 brac kredyt i kupic chate w wwa za 8 kola z metra i to w fajnym miejscu.
  • Odpowiedz
osiagnales, typie, prace 14 godzin dziennie (chociaz raczej mniej bo to fizycznie niemozliwe). na pewno musisz byc zajebiscie dumny z tego.

@SmugglerFan: Ale przecież nie robię tego teraz, poświeciłem po prostu swój czas po to żeby coś osiągnąć i pracować sobie teraz komfortowo parę godzin dziennie.
  • Odpowiedz
@P4ncak3: Lol kto kupił mieszkanie do pandemii ten dostał 100% ROI, 85 rocznik to królowie, tego świata. Nie wiem naucz się AI bruh, będziesz jak osoba znająca angielski na początku 90'tych. Ale true trochę, że już wtedy zaczeło się rozjeżdżać społeczeństwo i ci którzy potrzebują zaopiekowania mają gorzej zwyczajnie.
  • Odpowiedz