Wpis z mikrobloga

#kpo o nie! Pieniądze przeznaczone na inwestycje są przeznaczaczane na inwestycje! Nie możemy do tego dopuścić należy pieniądze przekazać na jakiś narodowy fundusz, albo przejść!
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Trollex: O hui, czyli teraz narracja tuskobotów już nie jest taka, że to jakieś grosze (miliard dwieście milionów złotych) czy wina pisu tylko poważne inwestycje w jachty i krótkoterminowy najem mieszkań?
  • Odpowiedz
  • 2
@Nighthuntero
Masakra, ja z takim jednym rozmawiałem tu na wykopie to mi tłumaczył że czarne jest białe... Po czym napisał że mnie zaorał w 30 sekund... Psychiatryk
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Nighthuntero nie żadna narracja tylko rzeczywistość, ogarnij się i spokojnie przemyśl. Tak, firma z branży rekreacyjnej ma inwestować w jachty, branża gastro na kupować ekspresy do kaw . Oczywiście januszy którzy np. kupili i używają sami niezgodnie z prawem J---Ć PRĄDEM.
  • Odpowiedz
@Trollex czyli w twojej logice, jak państwo da millony przedsiębiorcom na wykup mieszkań od deweloperów, żeby mogli je wynajmować i mieć z tego zyski, to jest to dobry pomysł, bo to "inwestycje"?
  • Odpowiedz
@Nighthuntero nie żadna narracja tylko rzeczywistość, ogarnij się i spokojnie przemyśl. Tak, firma z branży rekreacyjnej ma inwestować w jachty, branża gastro na kupować ekspresy do kaw . Oczywiście januszy którzy np. kupili i używają sami niezgodnie z prawem J---Ć PRĄDEM.

@Trollex: Polacy nie mają ani grosza interesu w tym żeby finansować "przedsiębiorcom" jachty, mieszkania czy maszyny do lodów za pół miliona złotych.
Szczególnie tym "przedsiębiorcom", którzy skupowali takie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kossok przemyśl to na spokojnie, bo już na głowie stoisz. Wytłumacz mi co jest złego w inwestycjach? (Nie mówię o januszach których za przekręty j---ć prądem)
  • Odpowiedz
@Trollex ale właśnie przejadanie jest dla kraju korzystne, bo się przejada polskie produkty i płaci się polskie podatki

Dajemy pół miliona na jacht, który będzie kupiony za granicą, bogaty przedsiębiorca dodatkowe zyski wyda za granicą albo schowa w "skarpetę", a państwo będzie miało z tego tylko te podatki z dodatkowego zysku, to nie wiem czy za naszego życia państwo będzie na plusie wydając te pół miliona

To nie ma żadnego sensu,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@solejukowski w Polsce sie akurat bardzo dużo buduje jachtów buduje i to konkurencyjnych. Tak rekreacja też jest częścią gospodarki, w krajach rozwiniętych (jak PL) to jest normalne, że ludzie sobie wynajmują jachty. Ja też bym wolał kasę przeznaczyć na budowę kolejnej elektrowni jądrowej. Ale jacht lepszy niż dać 800plus.
  • Odpowiedz
@Trollex bo nie masz pojęcia jak funkcjonuje gospodarka i jak mało rozwojowe jest pompowanie kapitału najbogatszych, gdyby jachty były lepsze niż 800+, to światem by rządziły kraje oligarchiczne
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@solejukowski ok, czyli kasę z kpo rozdać i przejeść. A po przejedzeniu (lub kuponie szmelcu z chin bo Polacy to lubią) nic nie zostanie. Nie będzie ekspresu do kawy i jachtu który mógłby dalej zarabiać. No fajna wizja, Polacy są głupi więc niedługo tak będzie :). Inwestycje Polakowi śmierdzą :) tylko kasa do ręki 😆
  • Odpowiedz
@Trollex inwestycje rozwojowe to nie jest pompowanie prywatnego kapitału, tylko inwestowanie w badania, rozwój, infrastrukturę - i na to idzie większość KPO

Afera jest o ten ułamek, który został zwyczajnie zmarnowany i rozkradziony
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@solejukowski rekreacja, solarium, dobra kawa, to też gospodarka. (Wiem, że kontrowersyjne) klub swingersow to też gospodarka. Ja bym tylko januszy ostro dojechał, jak się znajdzie i udowodni, używanie firmowego jachtu prywatnie. Lub cokolwiek innego NIEZGODNEGO z prawem. A jak ktoś działa zgodnie z prawem to pochwalam przedsiębiorczość i szanuję za inicjatywę. Tak, też bym wolał badania i wysokie technologie. Ale lepszy rydz (np. ekspres do kawy ;) ) niż nic.
  • Odpowiedz
  • 4
@Trollex w tym sęk że nie są. Kupienie rzutnika, żeby uruchomić kino objazdowe, za 500k, NIE JEST żadna inwestycją, bo, żaden normalny bank by takiego biznesplanu nie zatwierdził, NIGDY. Takich słomianych misiów w KPO są tysiące. Bierzesz kasę, kupujesz na fakturce z firmy kogucika, czekasz kilka tygodni, likwidujesz działalność.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@saib75 to co napisałeś nie jest realistyczne. Żeby dostać KPO to firma musiała działać w czasie pandemi i mieć udokumentowany spadek dochodów. Powiedz, że zmyśliłes ten scenariusz i wkurzasz się na niej istniejące w rzeczywistości rzeczy. Nawet na dofinansowanie do samochodu elektrycznego dla firm (kwota 30-40k) są restrykcje co do wykorzystania i działania firmy. Inaczej ZWROT dofinansowania.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@MateMizu nie dostaniesz dofinansowania na takie coś. ALE jak miałeś firme w czasie pandemi, wykażesz spadek dochodów i będziesz miał pomysł na inwestycje spełnisz kryteria to jak każdy obywatel możesz.
  • Odpowiedz