Wpis z mikrobloga

✨️ Jak wybrać idealny samochód na leasing dla firmy?
Od stycznia przyszłego roku będę potrzebował samochodu osobowego, dotychczas jeździłem miksem komunikacja miejska/taksówki/gruz żony. Jestem na jdg, średnio miesięcznie okolice 20k po podatkach, ale mam teraz inne wydatki (budowa domu), więc wyłożenie kilkudziesięciu k z kieszeni na samochód jest mi nie na rękę i myślę nad leasingiem używanego samochodu.
Samochód na firmę, jestem VATowcem, samochód na dojazdy głównie miasto i dookoła miasta, rodzina dwuosobowa.
Myślałem nad jakąś benzyną/hybrydą, hatchback 5 drzwi, auto miejskie/kompakt, klimatyzacja. Jakby był automat to już super, żeby nie wachlować w korkach. W co celować? Jakaś Kia Ceed, Hyundai i30, Reanult Clio? Nie znam się na motoryzacji, chciałbym uniknąć doktoratu, budżet na ratę powiedzmy 1500 miesięcznie, co powinienem wiedzieć i na co zwrócić uwagę? Skąd kupić samochód, jakie firmy leasingowe polecacie? Wiem, że wszędzie mogę się naciąć, więc po prostu chcę zminimalizować ryzyko wtopy.
Wołam Pana @OptiFinance:
Raczej nie lubię zmian, więc pewnie po leasingu wykup i już zostanie, bo się przyzwyczaję.

#motoryzacja #motoleasing #leasing #finanse #samochod #samochody #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

idealny samochód

@mirko_anonim: taki nie istnieje.

Bezobsługowe autko na lata to Toyota w hybrydzie albo Kia/Hyundai z wolnossącą benzyną (bez turbo). Chyba, że chcesz mieć odrobinę radochy z jazdy to wtedy benzyna z turbo.
Moje typy: Toyota C-HR/Prius/Corolla hybryda 1.8, Kia/Hyundai 1.4 MPI lub 1.0T/1.5T, Seat/VW/Skoda 1.5 TSI ze skrzynią DSG
  • Odpowiedz
Bezobsługowe autko na lata to Toyota w hybrydzie

@OrzechowyDzem: widzę, że toyoty są popularne w Polsce

a jak jest z gniciem tych samochodów? słyszałem, że Toyota nie robi zabezpieczeń przeciwkorozyjnych przez co potrafi szybko zacząć gnić
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: loteria, bo zależy też gdzie samochód parkował. Większa szansa na gnicie jest wtedy gdy samochód jest parkowany na trawie niż na betonie. A garażowane to w ogóle luz. Nie jest to poziom Mazdy, ale generalnie Japończyki mają to do siebie, że potrafi się korozja pojawić już po kilku latach. Jak obejrzysz ze specjalistą (np. w ASO czy na SKP) konkretny egzemplarz to pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj na
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: wiele toyot ma ogniska korozji już w salonie, wystarczy zdemontować tylny zderzak i można coś znaleźć, niezależnie czy to corolla, rav4 czy yaris, chociaż yaris cross wypada najgorzej, do tego brak fabrycznej konserwacji, wiele osób, które chcą pojeździć dłużej robią konserwację od razu po zakupie, tak samo wygląda to w chińczykach, kia, hyundai ogólnie skośnookie marki
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @OptiFinance: dzięki za odpowiedź, odezwę się do Was bliżej terminu zakupu. A jesli chodzi o samo źródło zakupu to co polecasz, żeby było minimalne ryzyko problemów? Nie mam żadnego szwagra-mechanika, rozumiem, że lepiej celować w jakieś używane z raportem z ASO?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim najlepiej to od innej JDG po jego leasingu. Takie auta najczęściej są zadbane i dobrze wyposażone. Chyba że auto na gwarancji to wtedy mniej ważne skąd. ASO to zwykły handlarz, często lecą w kulki i wyłączają rekojmie.
  • Odpowiedz