Wpis z mikrobloga

Też zauważyliście u siebie pogorszenie funkcjonowania #paczkomaty #inpost? W ciągu ostatnich kilku tygodni czas dostaw się wydłużył. Kiedyś niemal zawsze paczka była kolejnego dnia, teraz to 50/50. Zdarzało mi się, że tak przeciągnęli, że wypadł weekend, w sobotę wydana do doręczenia, a potem w poniedziałek centrum logistyczne i ponownie wydana do doręczenia XD. Do tego dwa razy paczka zniszczona w transporcie bez info ze strony InPostu (zwrócona do nadawcy i elo). A sezon ogórkowy.

Byłem niechętny tym maszynom allegro, bo UX jest imo do bani, ale chyba mocno je boostują w ramach wojny z inpostem. Pierwszy raz dostałem paczkę jeszcze tego samego dnia, w którym złożyłem zamówienie. I przez to mając do wyboru zamówienie przez sklep internetowy inpostem albo allegro z ich wysyłką, pierwszy raz świadomie wybrałem Allegro.

Nie jest to żadna reklama, bo byłem fanem paczkomatów przez wiele lat, ale naprawdę wydaje mi się, że trochę się zmęczyli, a Allegro pchnęło kasę na ten sektor. Tylko ten kretyński UX apki…

#ecommerce
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@camelinthejungle allegro pompuje ten projekt srogie środki ale brak im jednej rzeczy której nie zrobią jeszcze długo - nie stworzą pełnoprawnej sieci dystrybucyjnej. Obecnie opierają się o DPD, trochę o GLS, w dużych miastach mają własnych kurierów. Ale sortownie i ship między miastowy nadal jest na zlecenie. Odwrócili się od InPostu bo obawiali się monopolisty który podyktuje im warunki i ceny.
  • Odpowiedz
@musztym no allegro ma dużo minusów: głupie wyszukiwanie, agresywny retargeting, średnia aplikacja. Dużo oczywiście zależy też od konkretnego sprzedawcy. Ale te dostawy do ichnich paczkomatów naprawdę działają dobrze (pomijam że w samej aplikacji odbieranie jest już skopane, a InPost ma to rozwiązane świetnie).
Wczoraj w sumie w nocy zamówiłem, dzisiaj sprzedawca nadał i teraz jest wydane do doręczenia. I późnym wieczorem może być już w skrytce - ostatnio miałem tak samo,
camelinthejungle - @musztym no allegro ma dużo minusów: głupie wyszukiwanie, agresywn...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@camelinthejungle
Wg regulaminu Inpostu przewidywany termin doręczenia to dwa dni robocze, a gwarantowany do 7 dni roboczych.
Natomiast w przypadku Allegro Inpost (to są całkowicie odrębne usługi), przewidywany termin doręczenia to następny dzień roboczy, ale to już nie ma terminu gwarantowanego (a tym samym czegoś takiego jak opóźnienie w doręczeniu).
  • Odpowiedz