Wpis z mikrobloga

• 0
@Platnybotkonfy: próbowałem właśnie iPhonem 13 pro robić skany, też S21 FE przez Kiri Engine i to wszystko wyglądało jak glut. A skanowanie dedykowanym skanerem wygląda kompletnie inaczej, sam proces ma dużo więcej możliwości, a zaznaczam ze ferret pro to jest prawie że najniższa półka z dostępnych :D

W trakcie skanowania pokazuje które detale złapał dobrze, które zakamarki jeszcze raz by zobaczył, postprocessing w samym creality scan 4 jest nawet niezłe.
Pwner - @Platnybotkonfy: próbowałem właśnie iPhonem 13 pro robić skany, też S21 FE pr...

źródło: Zrzut ekranu 2025-08-04 113507

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pwner: o spoko, dobrze wiedzieć, do tej pory żyłem w uświadczeniu, że najtańszy skaner 3D to 3-3.5k zł, a taki dobry cena x3, próbowałeś skanować coś bardziej skomplikowanego typu komora silnika samochodu?
  • Odpowiedz
  • 1
@Variv: .ply jako siatka, ale jeśli zamkniesz w oprogramowaniu skanera siatkę to jest możliwość zapisu w .stl. Programy do obrabiania mesha są bardzo intuicyjne, max godzinka nauki
  • Odpowiedz
  • 0
@kromeczek: Ten błotnik zrobiłem w sposób wrzucenia w meshmixer i wygładzenia jakichś artefaktów, później prosto do fusiona360 żeby odbić w lustrze i skleić w jedną bryłę (bo uchwyty urwane po drugiej stronie). Wyszło nieźle, ale faktycznie idealnie by było odrysować na podstawie skanu od podstaw. Pewnie następnym razem wrzucę skan w fusion360 i spróbuję na bazie skanu zrobić projekt, a nie ze skanu. Pewnie to też zależy od projektu, bo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@moj_wykopowy_login doladnie jak w tym stl z linka. Surowy skan powierzchni płaskich to taka "mora" niewidoczna na wydrukach, ale dwa kliki w oprogramowaniu skanera w opcji "smooth" i masz płaskie i na modelu
  • Odpowiedz
'Legancko, dziękuję, twój wpis zachęcił mnie do zagłębienia się w temat skanerów. Do tej pory jechałem wszystkie modele ręcznie z suwmiarką, ale za 1k już warto się pochylić nad skanerem
  • Odpowiedz