Aktywne Wpisy

adisoniusz +297
Ogladam 12 gniewnych ludzi. Czarno-biały film gdzie 12 typów siedzi w pokoju i dyskutuje. Ale to jest dobre
źródło: temp_file4807261444847723908
Pobierz
vieniasn +77
przygotowywanie i spożywanie pożywienia jest zdecydowanie zbyt męczące i żmudne a tu jeszcze trzeba składniki pozyskać no za jakie grzechy ludzie muszą jeść

Ciężko odnaleźć się w tych lekturach powiązanych z historią Polski, jeśli nie przerabia się tego na lekcjach historii. Jakieś połączenie tego by mogło zwiększyć ogólną efektywność zdobywania wiedzy i rozumienia.
#ksiazki #historia #szkola
Następnie na studiach maturzyści umieją Lalkę, Pana Tateusza, ale nie umieją napisać porządnie sprawozdania z laborek.
@TypowyDaltonista:
Ponieważ reszta społeczeństwa nie była "polakami"
Dopiero 18-19 wiek zaczęto asymilować chłopstwo do narodu polskiego.
I dlatego część powstań nie miała wsparcia chłopów.
A tak na poważnie to zgadzam się w stu procentach.
Ciężko pojąć o co to wielkie halo np w w "Syzyfowe Prace" nie wiedząc co to rusyfikacja i zabory.
Bez kontekstu historycznego stwierdzenie:
Kończyłem liceum w klasie matematycznej w 2009 i nauczycielom udało się lecieć zgodnie z programem i tak właśnie było, może jakieś delikatne przesunięcia typu na historii już skończyliśmy omawiać powstania a na polskim dopiero weszły teksty z tego okresu ale było wyraźne zazębienie i faktycznie to było korzystne że to się przenikało.
Biorąc pod uwagę jak się polska rozwijała w
Gombrowicz słusznie to zauważył, że cały "zachwyt" młodzieży Słowackim jest sztuczny, bo tego oczekuje nauczyciel.
@solejukowski: A mój wniosek jest inny: problem z polską literaturą "wysoką" jest po prostu taki, że nie da się jej czytać we współczesnych czasach. Cierpiętnictwo i zaduma kojarzy mi się z każdą rocznicą, od wybuchu II WŚ, przez powstanie warszawskie aż nawet do 11. listopada czy 3. maja. Patos, cierpienie,