@SzubiDubiDu pytanie czy nie powinniśmy bardziej się wkur*** na fakt, że prezesi i dyrektorzy zarabiają 100 razy więcej niż my zamiast denerwować się, że mamy trochę powyżej minimalnej?
@SzubiDubiDu: Człowieku, znam osobiście dwie sprzątaczki, które zarabiają 10 tys. miesięcznie na rękę. Może pora się przebranżowić skoro twoje zarobki stoją w miejscu?
@Misiekkkk: a dlaczego podnosić tylko minimalną? Tym na minimalnej skoczyła wydajność a tym co mają 500 zł więcej już nie więc im nie trzeba podnosić? ( ͡°͜ʖ͡°) Jak już podnosimy to wszystkim np. o 10% rocznie
@Marek_Licyniusz_Krassus: To też prawda, OP jest przedstawicielem tzw prekariuszy do pewnego stopnia można to założyć na podstawie posta. Tym bardziej sprzątaczka i minimalna powinni być na samym końcu jego zarzutów o gównianą sytuację finansową. Można się chociażby zrzeszać w takim wypadku, tak się dzieje w Niemczech, Francji, potrafią niektóre związki wywalczyć nawet takie rzeczy jak wolne piątki. Ale u nas wiadomo - to KOMUNIS. U nas to wina sprzątaczki ze
@SzubiDubiDu: efekt pracy w p0lskiej firmie. Gdy robiłem u p0laka to walczyłem o każde 100zł brutto podwyżki. Teraz robię dla Pana Niemca i bez żadnego chodzenia po podwyżkę i proszenia dostałem 13% podwyżki ¯\(ツ)/¯
@JakubKKKKKK: jakby miał szklaną kulę to by to pewnie zrobił, a poza tym widzę że wszyscy rzucili się oceniać typa "bo widocznie tyle jest warta twoja praca" no spoko, jeśli znajomość zapewne 3+ programów i w jakimś stopniu języka angielskiego plus odpowiedzialność za wydruk/digital, oraz zmysł estetyczny który nie wyrabia się ot tak w rok, są wg was tyle samo warte co
@kukold: " komunistyczno-socjalistyczne".... jakbym swojego starego pijanego słyszał, wzruszyłem się.
LUDZIE, w normalnym kraju o podwyżki zbiorowe walczą związki zawodowe, są układy grupowe - tak, na tym zachodzie, który tak próbujemy imitować. bez tego płace w większości miejsc pracy by utknęły w stagnacji. A jeśli Pan po 10 latach zarabia tyle, co nowy pracownik w firmie... to pora się upomnieć o swoje, albo pomyśleć nad zmianą pracy
@uwielbiamnalesniki: zadaniem minimalnej jest ustalenie minimum życiowego oraz wymuszenie większej automatyzacji gospodarki.
Nie uwierzysz, ja także pracuję. Ale po prostu rozwijam się i moją wartość na rynku rośnie. Ale nie mam pretensji że moja pensja względem minimalnej spada (bo w sumie tak nawet nie jest bo rośnie). Smutne, ale może w Polsce nie potrzeba grafików? W dobie ai może są wypychani z rynku. Inne branże dostały podwyżki
Może pora się przebranżowić
skoro twoje zarobki stoją w miejscu?
Wiem że to smutne ale może twoja praca nie jest dużo warta na rynku pracy w Polsce i jest warta tylko 500 PLN więcej niz minimalna?
Może trzeba było się kształcić w innej branży?
@kukold średnia krajowa jest wyższa trochę niż minimalna czyli chyba ktoś tam zarabia lepiej.
@kukold:
źródło: nie-no-tyle-to-nie-wojny-samochodowe-tvn-turbo
Pobierz@JakubKKKKKK: jakby miał szklaną kulę to by to pewnie zrobił, a poza tym widzę że wszyscy rzucili się oceniać typa "bo widocznie tyle jest warta twoja praca" no spoko, jeśli znajomość zapewne 3+ programów i w jakimś stopniu języka angielskiego plus odpowiedzialność za wydruk/digital, oraz zmysł estetyczny który nie wyrabia się ot tak w rok, są wg was tyle samo warte co
@kukold: " komunistyczno-socjalistyczne".... jakbym swojego starego pijanego słyszał, wzruszyłem się.
LUDZIE, w normalnym kraju o podwyżki zbiorowe walczą związki zawodowe, są układy grupowe - tak, na tym zachodzie, który tak próbujemy imitować. bez tego płace w większości miejsc pracy by utknęły w stagnacji. A jeśli Pan po 10 latach zarabia tyle, co nowy pracownik w firmie... to pora się upomnieć o swoje, albo pomyśleć nad zmianą pracy
@SzubiDubiDu: no niestety problem grafików jest taki że teraz ai wypluwa ładne grafiki i a będzie wypluwać coraz lepsze
Nie uwierzysz, ja także pracuję. Ale po prostu rozwijam się i moją wartość na rynku rośnie. Ale nie mam pretensji że moja pensja względem minimalnej spada (bo w sumie tak nawet nie jest bo rośnie). Smutne, ale może w Polsce nie potrzeba grafików? W dobie ai może są wypychani z rynku. Inne branże dostały podwyżki