Wpis z mikrobloga

https://wykop.pl/wpis/82492331/mirki-jest-maly-sukces-ministerstwo-zdrowia-przyjr

Ktoś mnie oświeci na czym polega ten sukces? Pomijając całe plucie jadem, to nie jestem pewien, czy efekty tego będą dobre.

Zatrudnienie na minimum pół etatu - jeśli lekarz był potrzebny na więcej niż pół etatu to przecież był zatrudniony na więcej, a jak był potrzebny na mniej niż pół etatu (np. A trzeba obstawić 1 dyżur na tydzień), to będzie się mu płacić za leżenie do góry brzuchem. Jeśli jakaś placówka nie mogła znaleźć lekarza na pół etatu, to chyba lepiej jak ktoś przyszedł np. raz w tygodniu niż wcale?

Praca na akord generalnie bardziej motywuje ludzi do ciężkiej pracy - teraz jeśli jeden człowiek będzie wykonywał mniej zabiegów (przecież nie będzie motywowany dodatkowym wynagrodzeniem), to jakość pewnie wzrośnie i obniży się ilość pieniędzy które lekarz może zarobić, ale kto na tym straci? Pacjent, który będzie dłużej czekał w kolejce i szpital, który zapłaci więcej za tą samą pracę. A dla samych lekarzy to pewnie będzie na plus, bo takie zapieprzanie ponad siły na pewno nie jest zdrowe.

#praca #pracbaza #medycyna #lekarz #lekarski
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zatrudnienie na minimum pół etatu - jeśli lekarz był potrzebny na więcej niż pół etatu to przecież był zatrudniony na więcej, a jak był potrzebny na mniej niż pół etatu (np. A trzeba obstawić 1 dyżur na tydzień), to będzie się mu płacić za leżenie do góry brzuchem. Jeśli jakaś placówka nie mogła znaleźć lekarza na pół etatu, to chyba lepiej jak ktoś przyszedł np. raz w tygodniu niż wcale?

@ShadowDancer
  • Odpowiedz
  • 1
Żeby nie było zatrudnionych 10 lekarzy na ułamki etatu tylko np. dwóch lekarzy na pół etatu

Ja się pytam o merytoryczne argumenty - dziesięciu lekarzy na 1/10 etatu to tyle samo co 2 na pół, gdzie tu oszczędność?

No i nie będzie się płacić za leżenie do góry brzuchem, bo szpital się tak zorganizuje, żeby ten lekarz na siebie zarobił.

Przykład
  • Odpowiedz