Wpis z mikrobloga

Miesiac temu zapytałem się księgowej, czy mogę sam rozliczyć PIT. Odpisała mi to co na screenie.

Myślę no dobra, to niech kliknie. Dziś otrzymuje fakturę a tam “Rozliczenie PIT 120 netto”.

I generalnie już tam c--j z tymi 150 zł (nie jestem vatowcem). Uważam, że to trochę nieładnie z jej strony, bo nie dostałem informacji, że płacę za to dodatkowo. To tak jakbym jej teraz wystawił fakturę, że zareklamowałem ją na wykop.

Kręcić Małysza?

#jdg #dzialalnoscgospodarcza #zalesie #ksiegowosc
tojapaweu - Miesiac temu zapytałem się księgowej, czy mogę sam rozliczyć PIT. Odpisał...

źródło: image_picker_78EF39A7-28FA-4EA6-9D1F-99BD5061E328-10976-0000050F0F22F381

Pobierz
  • 125
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tojapaweu: Po wprowadzeniu KSeF to ja w ogóle się dziwię, że nie boją się o jutro i dalej walą w CH z takimi cenami. Zaraz ktoś wprowadzi jakiś programik, może wspomagany AI i tyle będą mieć pracy przy prostszych działalnościach.
  • Odpowiedz
  • 52
@tojapaweu: rozliczenie PIT to zawsze usługa dodatkowo płatna w biurach rachunkowych, nie spotkałem się z umową, gdzie byłoby to w cenie.
  • Odpowiedz
@jurii: w ifirmie podstawowe rozliczenie było za darmo jeszcze kilka lat temu. Potem dali jakąś śmieszną kwotę. Oczywiście dopłacało się za dokumenty spoza ich systemu. Teraz już każą sobie normalnie płacić chociaż dla nich to tylko kliknięcie.
  • Odpowiedz
  • 10
@jurii @tojapaweu @puexam to jest patologia, że jest dodatkowo płatne. Przecież płaci się za usługi księgowe cały rok.

W Infakt tak samo jest płatne jak robi to księgowa. Na szczęście udostępniają Fillup i tam jest wszystko gotowe, przeklikanie "dalej" zajmuje 30 sekund.
  • Odpowiedz
@tojapaweu: Nie no patologia.
To ja zawiesiłem DG już 2 lata temu (na czas zawieszenia nic nie płacę), a księgowa dzwoni do mnie czy rozliczyć mi PIT - aktualnie pracuje na UoP natomiast mając DG nawet zawieszoną i tak niby powinno się rozliczyć pit-36.

I to jest frontem do klienta, bo jak odwieszę DG to od razu z nią będę kontyunować współpracę.

CHYTRY DWA RAZY TRACI.
  • Odpowiedz
@tojapaweu: za rozliczenie wyłacznie z działalności, nic nie biorę. Jej 150 to trochę odlot.

Po wprowadzeniu KSeF to ja w ogóle się dziwię, że nie boją się o jutro i dalej walą w CH z takimi cenami. Zaraz ktoś wprowadzi jakiś programik, może wspomagany AI i tyle będą mieć pracy przy prostszych działalnościach.

@wezsepigulke: aha, czyli kolejny koniec księgowych ;) "zaraz ktoś" - programy księgowe są maksymalnie proste,
  • Odpowiedz
  • 1
@kuncfot a jak oceniasz ogólnie cenowo 350 brutto miesięcznie. Jest to JDG, 4-5 faktur sprzedażowych tych samych co miesiąc, żadnych kosztowych. Już po prostu tak ją mam od 1.5 roku i nie wiem czy nie zmienić.
  • Odpowiedz
@wezsepigulke:

Po wprowadzeniu KSeF to ja w ogóle się dziwię, że nie boją się o jutro

Nie wiem skąd masz takie informacje, że po wprowadzeniu ksef księgowe nie mają co robić. Moja jest księgową i po wprowadzeniu tego badziewia siedzi od rana do nocy w robocie. Teraz była również w sobotę i niedzielę do 20 tej. Zawsze w tym okresie miała więcej roboty, ale nigdy aż takiego syfu nie było,
  • Odpowiedz