Wpis z mikrobloga

✨️ Problemy ze snem i stres – co robić?
Hej, ostatnio, od początku miesiąca mam problemy ze snem, nie mogę zasnac i finalnie sypiam około 6h. Mam stresy w życiu, przeprowadzka, zmiana pracy, przytłaczająca czasami samotność (chociaż tu może bardziej w depreche to zahacza). Staram się nie korzystać z telefonu przed snem i unikać innych źródeł niebieskiego światła, ale to i tak sprawia, że leżę w łóżku i się wiercę. Jestem trochę z natury nocnym Markiem i lubiłem za młodu przeciągnąć nocke, ale w życiu zawodowym takie niedosypiania sprawia, że czuje się otępiały... Za mną są testy melis i rumiankow, które na mnie nie działają. Używałem sporadycznie także melatoniny (małych dawek, poniżej 1 mg) i było nawet nieźle, ale po niej często budziłem się w nocy. Nigdy z tym nie byłem u lekarza, a jako że opłacam luxmedy to może powinienem uderzyc do internisty, tudzież psychiatry? A moze receptomat? Czy hydroksyzyna ma u mnie szansę podziałać?

#medycyna #apteka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: grap32

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: psychiatra nie zaszkodzi, szczegolnie jesli to na tle nerwowym. A jak to u ciebie wyglada? Masz natłoki myśli przed snem czy cos innego? Mnie pomaga słuchanie monotonnych podcastów kryminalnych. Generalnie dobrze jest się tak zmęczyć przed snem, żeby paść ze zmęczenia fizycznego, ale wiem ze różnie to wychodzi.

Czasem moze sie okazać, że np. Masz problemy ze snem przez bruksizm - zaciskasz szczękę w nocy i napięcie mięśni nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie chce doradzać ale na początku był spróbował klasyki w stylu jakiś wieczornych ćwiczeń ale jakiś ciężkich abyś dosłownie padał na twarz a dopiero później bawił się w jakieś recepty, też dieta może
Mieć na to wplyw
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim powiem ci szczerze że dopóki nie wyeliminujesz największych stresorów życiowych to ten problem będzie wracał. jeśli to tymczasowe to leki nasenne, jeśli dłuższy i głębszy problem to trzeba zająć się przyczyną
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mialem tez okres w zyciu gdzie nalozylo mi sie duzo rzeczy ale tak duzo ze spalem 3-5h, niestety ale to trzeba rozwiazac albo przestac sie przejmowac na tyle zeby moc sie wyspac, pozniej ziola, farmakologia,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
techniczny-innowator-65: Są leki ziołowe i homeopatyczne, które można połączyć np. Valdix Noc, L72 + Passiflora G.H.L. Kozłek zawiera fitomelatoninę, ale możesz dorzucić syntetyczną 5 mg jako lek (np. Melatonina Lek-AM). Medytacja i inne techniki relaksacji dodatkowo. Po miesiącu oceń czy coś to zmieniło i jeśli nie to może faktycznie pora na coś na receptę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
·
  • Odpowiedz