Wpis z mikrobloga

Cześć, badałem sie ostatnio i wyszło:
Trójglicerydy (TG): 312 mg/dl
Cholesterol całkowity: 195 mg/dl
HDL (dobry cholesterol): 38 mg/dl
LDL: 112 mg/dl
ALT (AlAT): 55 U/l
AST (AspAT): 38 U/l
GGTP: 82 U/l

Ogólnie, ruchu mało mam, no dieta też nie była zbyt dobra, ale nadwagi nie miałem.
Co zmienić w diecie i stylu życia?

Lekarz zapisal na kolejne badania za miesiac by potwierdzic wyniki

#dieta #zdrowie #medycyna #badania #dieta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Farezowsky: nie wiem jaką masz dietę teraz ale ograniczył bym tłuste i smażone rzeczy, cukry, za to więcej warzyw, dodał zdrowe tłuszcze
i przed wszystkim aktywność fizyczna

a co do wątroby to usg bo masz pewnie stłuszczenie i jakieś leki
ogólnie przebadałbym się dokładniej

chlasz alko? jak tak to odstaw
  • Odpowiedz
@Farezowsky: No kiepsko się odżywiasz, więc zmiana jak najbardziej wskazana
jak chcesz trochę brzuch zrzucić to dobry moment na redukcję, trochę odpocznie organizm
  • Odpowiedz
@Farezowsky: pijesz alko? jeśli tak to rzucić bo ci właśnie tg wybija w kosmos, ewentualnie zmniejszyć cukry bo to też je wybija, ogólnie poziom ponad 300 to już coraz bliżej zapalenia trzustki
  • Odpowiedz
@Farezowsky:
Deficyt przede wszystkim
Potem wyjeb do absolutnego minimum nasycone tłuszcze, masło, smalec, jaja, tłuste mięsa, tłusty nabiał
Potem przetworzone żarcie słodycze i słone przekąski oraz fast food

Min 800g warzyw i
  • Odpowiedz
Trójglicerydy (TG): 312 mg/dl

@Farezowsky: tak wysoko TG to mieszanka duzej ilosci weglowodanow i tluszczy - czyli pewnie slodyczy. Wyrzuc to ze swojej diety, na poczatek to juz poprawi Twoj stan zdrowia, zamiasty slodyczy jedz owoce.
  • Odpowiedz
@Inozythol: a czego ta nadwyżka kaloryczna jest? Przeciez nie z salaty i pomidorow - czym sie ludzi tucza najszybciej? slodyczami bo sa wysokokaloryczne i sa mieszkanka tluszczy i cukrow
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: Brzmi to ogólnikowo, niekednozmacznie i wprowadza w błąd. Można jeść mieszankę tluszczow i cukrow i nie mieć wywalonych TG, można łatwo mieć wywalone tg na samym wytrawnym żarciu
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: Pizza, burgery, kanapki z masłem i salcesonem, schabowy na smalcu, mizeria na śmietanie, ziemniaki z masłem, pierogi z mięsem smażone na smalcu z boczkiem. Można na domowym żarciu w 100% samemu gotując robiąc tradycyjne polskie potrawy, nie jedząc w ogóle cukru mieć w----------e TG w kosmos bo liczy się nadwyżka, a takim żarciem łatwo jest ją wygenerować, znikoma ilość warzyw, może nieco większy potencjał sycący niż słodyczy, ale wysoka
  • Odpowiedz